ΤΟΠΙΚΑ

Απίστευτες διαδικασίες φοροαποφυγής ΑΠΟ OFFSHORE ΜΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ

απίστευτες-διαδικασίες-φοροαποφυγής-136939

Μπροστά σε πρωτόγνωρες διαδικασίες φοροαποφυγής από εξωχώριες εταιρίες, βρέθηκαν έμπειροι εφοριακοί της ΔΟΥ Βόλου που ανέλαβαν τον έλεγχο 93 τέτοιων εταιρειών που έχουν δηλώσει την κυριότητα ακινήτων στη Μαγνησία αλλά «ξέχασαν» να καταβάλουν φόρο 15% επί της αντικειμενικής αξίας.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Πατρικές κατοικίες στο Πήλιο, βίλες και ξενοδοχεία στη Σκιάθο και τη Σκόπελο, πολυτελείς κατοικίες και συγκροτήματα με μεζονέτες σε τουριστικές περιοχές της Μαγνησίας, βρέθηκαν στο περιουσιολόγιο δεκάδων εταιρειών που έχουν στην κατοχή τους πολυτελή ακίνητα και σε άλλες περιοχές, αλλά η έδρα τους βρίσκεται σε φορολογικούς παραδείσους, όπως τα νησιά Κέιμαν, οι Παρθένες Νήσοι, οι Βερμούδες, αλλά και η Ελβετία και η Κύπρος.

Ο κρυμμένος πλούτος φωτίστηκε πλέον και στις εταιρείες που εντοπίστηκε να φοροδιαφεύγουν, βεβαιώθηκαν πρόστιμα και προσαυξήσεις τα οποία οι αντίκλητοι εξόφλησαν κυρίως με μετρητά στο δημόσιο Ταμείο, πληρώνοντας στις περισσότερες περιπτώσεις όλο το ποσό που βεβαιώθηκε.

Από την εργώδη προσπάθεια των εφοριακών που στοιχειοθέτησαν σε διάστημα 18 μηνών δεκάδες περιπτώσεις φοροαποφυγής με αδιαμφισβήτητα στοιχεία, η ΔΟΥ Βόλου βεβαίωσε κύριους φόρους µαζί µε τις προσαυξήσεις 1,77 εκατ. ευρώ και πρόστιµα 1,76 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν στη Σκιάθο όπου offshore εταιρεία έχει προχωρήσει στην απόκτηση διαφόρων τουριστικών ακινήτων με μεγάλα ποσά να έχουν καταβληθεί σε ντόπιους επαγγελματίες του τουρισμού που αντιμετώπιζαν προβλήματα με την επαγγελματική δραστηριότητά τους και αναζητούσαν μάταια στην Ελλάδα αγοραστές των καταλυμάτων τους σε πραγματικές τιμές αγοράς και όχι για ένα κομμάτι ψωμί.

Τα …καλά νέα της συνεργασίας με την offshore εταιρεία στη Σκιάθο, άρχισαν να διαδίδονται στους επιχειρηματικούς κύκλους καθώς επαγγελματίες του νησιού, βρήκαν τρόπο να πωλήσουν ακίνητα στη χειρότερη περίοδο της κτηματαγοράς, να εισπράξουν αξιόλογα τιμήματα και να αποκτήσουν σημαντική ρευστότητα για άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με ειδικούς στο χώρο σύστασης και λειτουργίας υπεράκτιων εταιρειών, πέραν της χαμηλής φορολόγησης των offshore, μεγάλη σημασία έχει και η διακίνηση κεφαλαίων καθώς δεν υπάρχει έλεγχος πόθεν έσχες. Οσοι θέλουν να κρύψουν εισοδήματα και άδηλους πόρους συστήνουν μια εταιρεία στο εξωτερικό έναντι 800 – 1.000 ευρώ ή αγοράζουν μετοχές της και κάνουν την αγοραπωλησία του ακινήτου που τους ενδιαφέρει με ειδικό φορολογικό καθεστώς, ενώ σε άλλες περιπτώσεις γίνεται διακλάδωση με μετοχές που αγοράζει η μία εταιρεία από την άλλη.

Η υπεράκτια εταιρεία που αγοράζει ακίνητο για παράδειγμα στη Σκόπελο, απαλλάσσεται από φόρο μεταβίβασης, τεκμήριο απόκτησης και άλλες επιβαρύνσεις, ενώ έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει την πλήρη απόκρυψη στοιχείων του πραγματικού ιδιοκτήτη.

Υπάρχουν και περιπτώσεις που το ακίνητο της offshore ιδιοχρησιμοποιείται, δηλαδήο «κρυφός» ιδιοκτήτης της εταιρείας εμφανίζεται να καταβάλλει ενοίκια στην εταιρεία, είναι δηλαδή ενοικιαστής του δικού του ακινήτου και μάλιστα δηλώνει τα μισθώματα που πληρώνει στη φορολογική του δήλωση.

Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν πως εφοριακοί της ΔΟΥ Βόλου, που ασχολήθηκαν με τον έλεγχο των υπεράκτιων, ακολούθησαν διαδικασίες διερεύνησης που χρησιμοποιούν φορολεγκτικοί μηχανισμοί στη Γερμανία και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά, κυρίως σε επίπεδο εξοικονόμησης χρόνου στον έλεγχο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου