ΤΟΠΙΚΑ

Τα θύματα έχουν ονοματεπώνυμο ~ Τραγικές ελλείψεις στο ΕΣΥ

τα-θύματα-έχουν-ονοματεπώνυμο-τραγικ-137327

Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας, δημοσιοποίησε στοιχεία θανόντων λόγω ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα υγείας

Με γροθιά στο στομάχι, αντιστοιχούσε η παρέμβαση που έκανε στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας για την Υγεία, ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας Νικ. Χαυτούρας, αναφερόμενος δημοσίως σε στοιχεία ασθενών που έχασαν τις ζωές τους λόγω ελλείψεων του ΕΣΥ, λόγω καθυστερήσεων κ.α.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Χαρακτηρίζοντας εξ αρχής θετική την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας για θεματική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την Υγεία στην περιοχή και σημαντικές τις προτάσεις που κατατέθηκαν, ο κ. Χαυτούρας σοκάρισε τα μέλη του Συμβουλίου και τους εκπροσώπους φορέων όπως Αυτοδιοικητικούς και κοινωνικούς φορείς όταν αναφέρθηκε με στοιχεία στις επιπτώσεις του καταρρέοντος Συστήματος Δημόσιας Υγείας στο κοινωνικό σύνολο.

«Δεν μηδενίζουμε τη σημασία καμιάς πρωτοβουλίας», τόνισε ο κ. Χαυτούρας, «που στοχεύει στη βελτίωση των σημερινών συνθηκών αλλά η κατάσταση είναι τόσο τραγική, που απαιτεί αντιμετώπιση μόνο με μια διαφορετική εθνική πολιτική για την υγεία, χωρίς υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, απαξίωση.

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι υπό διάλυση. Με ευχολόγια και σχέδια αναδιάρθρωσης και αναδιανομής των ισχνών πιστώσεων, δεν προκύπτει καμία λύση παρά μόνο εικόνες ωραιοποίησης. Ξέρετε ότι Μονάδες Υγείας στερούνται αναλώσιμων που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ιατρική πρακτική; Εχουμε Κέντρα Υγείας στη Μαγνησία χωρίς οξυγόνο, έχουμε νέο ακτινοδιαγνωστικό μηχάνημα που δεν τυπώνει τις ακτινοσκοπήσεις καθώς δεν υπάρχει ειδικό χαρτί εκτυπώσεων. Ξέρετε ότι εταιρεία πήρε πίσω μικροβιολογικά εργαστήρια επειδή δεν είχε πληρωθεί; Ξέρετε ότι δεν υπάρχουν αναλώσιμα στα μικροβιολογικά εργαστήρια σε Κέντρα Υγείας και στέλνουν τους πολίτες για μια εξέταση στο Νοσοκομείο;».

Αιχμηρός για την κατάσταση που επικρατεί και στο θέμα της στελέχωσης των Μονάδων Υγείας με ιατρικό προσωπικό αλλά και προσωπικό άλλων ειδικοτήτων, ο κ. Χαυτούρας τόνισε ότι η κατάσταση με τις ελλείψεις έχει γίνει τραγική με συνέπεια ακόμη και απώλειες ανθρώπινων ζωών. «Οταν προβλέπονται οκτώ παιδίατροι και υπηρετεί ένας, όταν στη Σκόπελο ιατρός κάνει 30 ημέρες συνεχόμενες εφημερίες επειδή δεν υπάρχει εναλλακτική, είναι λογικό να προκαλούνται προβλήματα. Δυστυχώς όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που συνάνθρωποί μας πληρώνουν με τις ζωές τους τις ελλείψεις όπως για παράδειγμα τις ελλείψεις σε οδηγούς ασθενοφόρων κ.α.», επισήμανε ο κ. Χαυτούρας κι άρχισε να αναφέρει χαρακτηριστικές περιπτώσεις ατόμων που έχασαν τις ζωές τους, εξαιτίας, όπως υποστήριξε, ελλείψεων και γενικά αδυναμιών του ΕΣΥ.

«Για να σταματήσουμε να ευχόμαστε την καλοτυχία ασθενών, πρέπει να δούμε το πρόβλημα κατάματα και το υπουργείο να προχωρήσει σε διορισμούς μόνιμου προσωπικού και σε γενναία χρηματοδότηση του δημόσιος συστήματος υγείας που σήμερα καταρρέει. Οι παρατάσεις θητείας των επικουρικών ιατρών, οι μετακινήσεις συναδέλφων από Περιφερειακά Ιατρεία ή Κέντρα Υγείας στα Νομαρχιακά Νοσοκομεία για την κάλυψη προγραμμάτων εφημεριών, δεν αποτελούν μόνιμες λύσεις αλλά μπαλώματα σε ένα σύστημα που απαξιώνεται καθημερινά. Εμείς πιστεύουμε ότι ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα πρόσβασης σε ένα αξιόπιστο, σύγχρονο και ανθρώπινο δημόσιο σύστημα υγείας. Δυστυχώς η διάλυση του συστήματος Πρωτοβάθμιας υγείας, το πάγωμα προσλήψεων, οι περικοπές πιστώσεων, το κούρεμα εφημεριών κ.α., δείχνουν πως η κυβέρνηση, βρίσκεται σε διαφορετική πορεία και το ΕΣΥ θα συνεχίσει να απαξιώνεται».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου