ΤΟΠΙΚΑ

Σε ψυχρή πολιορκία ο νομός Μαγνησίας

σε-ψυχρή-πολιορκία-ο-νομός-μαγνησίας-140873

Διατηρήθηκε ανοιχτό το οδικό δίκτυο

Αντιμέτωποι με χαμηλές θερμοκρασίες και περιοδικές χιονοπτώσεις, βρέθηκαν χθες οι πολίτες στη Μαγνησία με τους κατοίκους των ορεινών περιοχών να δοκιμάζονται περισσότερο καθώς η χιονόπτωση ήταν εντονότερη σε Πήλιο, επαρχία Βελεστίνου και στα ορεινά Αλμυρού.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Η νέα χιονόπτωση στο Πήλιο άρχισε γύρω στις 5 το πρωί και συνεχίστηκε με ένταση μέχρι περίπου το απόγευμα με συνέπεια σε διάφορες ενότητες του δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, το ύψος του νέου χιονιού να φτάσει και τα 30 εκατοστά.Το κεντρικό οδικό δίκτυο, τόσο στο Πήλιο όσο και στην υπόλοιπη χερσαία Μαγνησία, διατηρήθηκε ανοιχτό από τις συνεχείς παρεμβάσεις 30 περίπου εκχιονιστικών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και της αναδόχου εταιρείας που έχει αναλάβει τον εκχιονισμό.Η συχνή διέλευση αλατοδιανομέων από προχθές το βράδυ σε όλο το δίκτυο απέτρεψε φαινόμενα εκτεταμένου παγετού και μόνο σε ορισμένα σημεία του δικτύου, κάποια διαστήματα ήταν χρήσιμη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ο δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ότι σήμερα Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016 όλα τα σχολεία θα είναι κλειστά λόγω καιρικών συνθηκών. Ολων των βαθμίδων σε όλα τα χωριά του δήμου.Η αντιδήμαρχος κα Γεωργία Χριστοδούλου, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «συνεχίζονται με μηχανικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό του δήμου, οι επιχειρήσεις εκχιονισμού στα δίκτυα των οικισμών ώστε δημότες και επισκέπτες να αντιμετωπίζουν τα λιγότερα δυνατά προβλήματα στις μετακινήσεις τους, εκτός του κεντρικού οδικού δικτύου το οποίο βρίσκεται στην ευθύνη της Περιφέρειας και είναι ανοιχτό και καθαρό σε πολύ καλό επίπεδο».

Τρεις τουλάχιστον παρεμβάσεις ζητάει ο δήμος

Το οδικό δίκτυο, στο τμήμα που αφορά το δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσκεψης του δημάρχου Παν. Κουτσάφτη στο υπουργείο Εσωτερικών και στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Παν. Κουρουμπλή, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΣ Κων. Πουλάκη.

«Υπήρξε κατανόηση από τον κ. Κουρουμπλή ότι ούτε ο δήμος, ούτε η περιφέρεια μπορούν να σηκώσουν το βάρος τριών παρεμβάσεων που είναι απαραίτητες στο οδικό κύκλωμα Πηλίου και αναφέρομαι στο 420 χλμ. στην είσοδο της Ζαγοράς, στα προβλήματα στο Ξουρίχτι και την παράκαμψη του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου. Για κάθε μια από τις ανωτέρω παρεμβάσεις, απαιτείται περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί φυσικά από τον προϋπολογισμό ενός δήμου, ούτε όμως και από την περιφέρεια.

Και για τα τρία έργα, υπάρχει μελετητική ετοιμότητα, έχουν εγκριθεί και οι περιβαλλοντικοί όροι των παρεμβάσεων και απομένει να υλοποιηθούν. Ο κ. Κουρουμπλής κατανόησε την αναγκαιότητα των τριών παρεμβάσεων όχι μόνο για τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών και επαγγελματιών της περιοχής που χρησιμοποιούν καθημερινά το δίκτυο ζητώντας μεγαλύτερη ασφάλεια και ποιότητα στις μετακινήσεις αλλά και τουριστών. Αποφασίσαμε, μαζί με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό που βρίσκεται δίπλα μας και στηρίζει τα αιτήματα, να γίνει μια συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη ώστε να δρομολογήσουμε διαδικασίες που θα δώσουν λύση και θα αναβαθμίσουν το επίπεδο ασφάλειας και ποιότητας του οδικού δικτύου. Συζητήσαμε επίσης με τον υπουργό θέματα που αφορά στη λειτουργία του δήμου, για τη ληξιπρόθεσμα κ.α. τα οποία θα επανεξετάσουμε», καταλήγει ο κ. Κουτσάφτης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου