ΤΟΠΙΚΑ

Σε κινητοποιήσεις γιατροί και φαρμακοποιοί για το ασφαλιστικό

σε-κινητοποιήσεις-γιατροί-και-φαρμακ-142460

Συλλαλητήρια και στάσεις εργασίας σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας

Κατά του ασφαλιστικού προσχεδίου νόμου της κυβέρνησης τάσσονται γιατροί και φαρμακοποιοί και στη Μαγνησία που προχωρούν σε κινητοποιήσεις, ενώ χωρίς δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας και ιατρεία θα μείνει αύριο Πέμπτη όλη η χώρα εξαιτίας των κινητοποιήσεων.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Ο κλάδος θα πραγματοποιήσει 4ωρη στάση εργασίας αύριο Πέμπτη από τις 11 έως τις 3 μ.μ. και θα συμμετάσχουν στο νέο συλλαλητήριο που διοργανώνουν όλοι οι επιστημονικοί φορείς.

Ολοι οι γιατροί θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις έπειτα από απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), καθώς και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ.

Τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται από το προσωπικό ασφαλείας.

Στο μεταξύ σήμερα Τετάρτη θα συναντηθούν στην Αθήνα οι πρόεδροι όλων των ιατρικών Συλλόγων της χώρας, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του ασφαλιστικού.

Στην ολομέλεια των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας θα συμμετέχει και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθ. Τσάμης.

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την Κοινωνική Ασφάλιση, πλήττει τη βιωσιμότητα των Ταμείων και οδηγεί στην ανεπανόρθωτη καταστροφή της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στόχος τους να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο το οποίο, υπογραμμίζουν, ότι εκτός των άλλων οδηγεί στην καταστροφή τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς οι οποίοι θα αναγκαστούν να αλλάξουν επάγγελμα ή να υπαλληλοποιηθούν με μισθούς πείνας.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί όλους τους γιατρούς να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 20 Ιανουαρίου και ώρα 16.30 έξω από το υπουργείο Εργασίας.

«Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει δραματικές επιβαρύνσεις και καταστρέφει κάθε ελεύθερο επαγγελματία.

Επιπλέον, οδηγεί σε διάλυση το Ταμείο μας, ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ, το οποίο παρότι δεν έχει λάβει από το κράτος ούτε 1€, εν τούτοις είναι βιώσιμο και μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του», αναφέρει ο ΠΙΣ στο κάλεσμά του.

Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τα εισοδήματα, κάνει τους δύο κλάδους να εκφράζουν την οργή τους καθώς αυτό όπως λένε θα σημάνει το τέλος των μικρών ιατρείων και φαρμακείων.

Οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί

Την αγανάκτησή του εκφράζει ενδεικτικά το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Γιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ) εκπροσωπώντας ουσιαστικά το σύνολο των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών που προσπαθούν να επιβιώσουν σε συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης με τον ΕΟΠΥΥ να έχει φεσώσει τους πάντες.

«Ο οικονομικός αφορισμός της υγιούς επαγγελματικής δραστηριότητας της ιδιωτικής υγείας είναι πράξη ιδιαίτερα κακόβουλη, αντιαναπτυξιακή και βαθύ πλήγμα για το ΑΕΠ της χώρας και τις θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα. Τραγικές θα είναι οι επιπτώσεις για την οικονομία με εκτόξευση της ανεργίας, της φοροδιαφυγής και κατάρρευση των δημόσιων εσόδων.

Ο ακραιφνής διωγμός των μικρομεσαίων ιατρείων με ληστρική απαλλοτρίωση πάνω από 70% του εισοδήματος, αποτελεί αντισυνταγματική πράξη βίαιης αναδιανομής του κεφαλαίου, με χαρακτήρες οικονομικής γενοκτονίας των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, πρωτοφανής και ανήκουστη για τα Ελληνικά δεδομένα», τονίζεται σχετικά

Η πρόβλεψη πάντως της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ είναι πως σύντομα θα κλείσουν δεκάδες ιατρεία και η Πρωτοβάθ- μια Φροντίδα Υγείας που σήμερα στηρίζεται από τον ιδιωτικό τομέα, θα καταρρεύσει και οι ασθενείς θα μείνουν στον αέρα.

Οι φαρμακοποιοί

Στο μεταξύ τη στάση τους θα προσδιορίσουν οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας, ενώ σε στάση εργασίας την Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, από τις 11:00 έως τις 14:00 προχωρούν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης.

«Είμαστε σφοδρά αντίθετοι στο σχέδιο αυτό που έρχεται να αποτελειώσει το ήδη αποδεκατισμένο ελληνικό φαρμακείο.

Συνολικά για ασφάλιση και φόρους θα χρειαστεί να πληρώνουμε από 68 έως 72,5% του εισοδήματός μας.

Με τα νέα μέτρα οδηγούμαστε στην ολοκληρωτική διάλυση της παραγωγικής οικονομίας της χώρας», αναφέρουν και συντονίζουν τις ενέργειές τους με τους υπόλοιπους επιστημονικούς φορείς.

«Αναμένουμε και τη στάση του Πανελληνίου, τονίζει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κων. Ματσιόλης, ώστε να συντονίσουμε τη στάση μας σε όλη την επικράτεια».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου