ΤΟΠΙΚΑ

Ποιοι και που καίνε λάστιχα που πνίγουν την ατμόσφαιρα

ποιοι-και-που-καίνε-λάστιχα-που-πνίγου-147352

Υπολείμματα καύσεων στην ερειπωμένη υπερτοπική αγορά

Την ανάγκη συγκρότησης μικτού κλιμακίου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής που θα δέχεται καταγγελίες για καύσεις ρυπογόνων υλικών, κυρίως σε υπαίθριους χώρους περιμετρικά της πόλης και θα έχει τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης, ακόμη και εκτός ωραρίου υπηρεσιών, τόνισαν στη σύσκεψη για την αιθαλομίχλη που συγκάλεσε στο Βόλο η Περιφέρεια Θεσσαλίας, φορείς όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, το Επιμελητήριο, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία κ.α.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Στη σύσκεψη κατατέθηκαν συγκεκριμένες αναφορές για καύσεις ελαστικών ή καλωδίων στο ερείπιο της υπερτοπικής αγοράς στο Πεδίο Αρεως από άγνωστα άτομα που προσπαθούν να αποσπάσουν πολύτιμες ύλες από τα καιόμενα με την επισήμανση πως όσες φορές ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική ή η Αστυνομία, δηλώθηκε αναρμοδιότητα και ουδείς εντοπίστηκε να προκαλεί ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Επίσης ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας παρουσίασε φωτογραφίες από μάντρα στη συνοικία της Νεάπολης όπου αποτυπώνονται καύσεις ελαστικών, ενώ, όπως ανέφερε ο Πρόεδρός του κ. Ευθ. Τσάμης, υπάρχουν κι άλλες καταγγελίες οι οποίες θα πρέπει να διερευνηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

«Εμείς στον Ιατρικό Σύλλογο, αν δεν υπάρχει άλλος φορέας, είμαστε διατεθειμένοι να παραλαμβάνουμε καταγγελίες πολιτών και να τις υποβάλουμε στην υπηρεσία που θα υποδείξει η Περιφερειακή Ενότητα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, αναφέρει ο κ. Ευθ. Τσάμης, Πρόεδρος του Συλλόγου, με την καταγγελία να πρέπει να διερευνηθεί άμεσα. Οταν τηλεφωνεί ο πολίτης και αναφέρει πως βλέπει κάποιους να καίνε ελαστικά, καλώδια ή ότι άλλο προκαλεί ατμοσφαιρική ρύπανση, να ξέρει ότι μπορεί να απευθυνθεί σε μια υπηρεσία τηλεφωνικά και να ενημερώσει για επέμβαση.

Κάτι τέτοιο δεν βλέπουμε να υπάρχει και ζητάμε να συσταθεί. Εμείς, τη Δευτέρα στο Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου θα συζητήσουμε την ανάληψη πρωτοβουλίας να δεχόμαστε καταγγελίες μέχρι να συσταθεί το κλιμάκιο και να τα προωθούμε στην Περιφερειακή Ενότητα ή σε όποια υπηρεσία προσδιοριστεί ως υπεύθυνη για ενέργειες. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα κλείσουμε τα αυτιά μας, ούτε το τηλέφωνο σε κάποιον που καταγγέλλει περιστατικό ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Στη σύσκεψη που έγινε στο Διοικητήριο την περασμένη Πέμπτη, από την πλευρά των υπηρεσιών τονίστηκε πως διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε εταιρείες εμπορίας καύσιμων υλών, μετρήσεις σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες, αυτοψίες για την τήρηση ορίων εκπομπής ρύπων κα. και επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα.

Τόσο ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός όσο και η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, δήλωσαν ότι οι υπηρεσίες επιλαμβάνονται καταγγελιών και υπάρχει δημοσιότητα στην επιβολή προστίμων μέσω της ιστοσελίδας της Περιφέρειας.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου καταλήγει πως εκτός από την ανάγκη δημιουργίας σταθμών μέτρησης της ποιότητας του αέρα με on line προβολή των καταγραφών, θα ήταν χρήσιμο να γίνει και χημική ανάλυση του αέρα, με λήψεις δειγμάτων από το νέφος της αιθαλομίχλης ώστε να προσδιοριστεί η σύσταση και τυχόν πηγές προέλευσης των ρύπων.

«Το να λέμε μυρίζει καμένο λάστιχο, ή καμένο λάδι ή οτιδήποτε αντιλαμβάνεται καθένας με την όσφρηση, δεν αποτελεί δεδομένο για τη δρομολόγηση ενεργειών», καταλήγει ο κ. Τσάμης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου