ΤΟΠΙΚΑ

Νέες τιμές – νέες ελλείψεις στα φάρμακα

νέες-τιμές-νέες-ελλείψεις-στα-φάρμακ-149583

Αποσύρονται τα φθηνότερα για εξαγωγές και θα αντικαθίστανται από ακριβότερα

Σε μια άνευ προηγουμένου διαδικασία βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι φαρμακοποιοί λόγω των αναταραχών που υπάρχει στην αγορά του φαρμάκου με τις συνεχείς αναπροσαρμογές τιμών που συνοδεύονται από ελλείψεις φαρμάκων, κυρίως όσων σκευασμάτων ορίζεται να διατίθενται σε φθηνότερες τιμές.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Ο καθημερινός αγώνας των φαρμακοποιών να διαθέτουν φάρμακα στους ασθενείς, αξιοποιώντας κατά τον καλύτερο τρόπο τα όποια διαθέσιμα κεφάλαια για προμήθειες, γίνεται πιο δύσκολος την παρούσα περίοδο καθώς οι περισσότερες εταιρίες βρίσκονται σε διαδικασία απογραφών. Παράλληλα, ενόψει του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων που θα εκδοθεί το προσεχές διάστημα, προκύπτει νέος κύκλος ελλείψεων σε φάρμακα που θα διατίθενται φθηνότερα και φαρμακευτικοί κύκλοι ζητούν τόσο από το υπουργείο Υγείας όσο και ο ΕΟΦ να ελέγξουν τα παραστατικά των εξαγωγών των φαρμακαποθηκών και των φαρμακευτικών εταιρειών και να δουν τα πραγματικά στοιχεία για τη διακίνηση του φαρμάκου.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι μειώσεις θα κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 6%. Ο νέος περιορισμός όμως, μετά και τις αλλεπάλληλες μειώσεις το τελευταίο διάστημα, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την ελληνική αγορά καθώς το φαινόμενο υποκατάστασης φθηνών με ακριβότερα φάρμακα θα κυριαρχήσει», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Μαγνησίας κ. Κων. Ματσιώλης.

Οπως και στην προηγούμενη αναθεώρηση, έτσι και την επικείμενη, οι ελλείψεις θα ενταθούν καθώς φθηνά φάρμακα εξάγονται σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές με σκοπό το υψηλότερο κέρδος. Με το νέο δελτίο τιμών που υπολογίζεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, θα ανακοινωθεί και η θετική λίστα φαρμάκων που αποτελεί τον κατάλογο με τα σκευάσματα που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση και θα οριστεί η ανώτατη τιμή που θα αποζημιώνεται κάθε σκεύασμα από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Σε περίπτωση που ο ασθενής επιλέξει ακριβότερο φάρμακο από αυτό της θετικής λίστας, θα πληρώνει εκτός από το 25% της συμμετοχής και το ήμισυ της διαφοράς έως τη λιανική τιμή του σκευάσματος.

Η φαρμακοβιομηχανία από την πλευρά της έχει επισημάνει ότι «με τον κλειστό προϋπολογισμό των 2 δισ. που διατίθεται για την παραγωγή φάρμακων δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια ευελιξίας στο κόστος και στην κατανομή της δαπάνης. Για παράδειγμα, εισαγόμενο φάρμακο που το 2010 κόστιζε 30 ευρώ, σήμερα ελληνική εταιρεία το δίνει με 70% έκπτωση, στα 9 ευρώ. Η τρόικα λέει να πάει (η τιμή) στα 2-3 ευρώ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το φάρμακο θα το χρησιμοποιήσουν το Ταμείο και ο ασθενής, γιατί δεν θα υπάρχει στην αγορά, θα φύγει. Δεν μπορεί να παραχθεί με το κόστος αυτό, θα φύγει από το σύστημα και θα υποκατασταθεί με ένα ακριβότερο, εισαγόμενο με πατέντα».

Απόφαση του Εφετείου

Τέλος, εκδόθηκε η υπ’ αριθμόν 832/2015 απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ότι οι διατάξεις που απαγορεύουν τη συμμετοχή φαρμακοποιού σε περισσότερες εταιρείες έχουν στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και προνοούν για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ορθολογικής και αποτελεσματικής οργανώσεως και λειτουργίας των Φαρμακείων μέσω της τηρήσεως συνθηκών ανεξαρτησίας και της αποτροπής της συγκεντρώσεώς τους σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Με τη συγκεκριμένη απόφαση που χειροκροτήθηκε και από τον Πανελλήνιο, κρίθηκε παράνομη η… συμμετοχή ενός φαρμακοποιού σε περισσότερες των δύο εταιρείες εκμεταλλεύσεως φαρμακείου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου