ΤΟΠΙΚΑ

Στη εντατική του Νοσοκομείου Βόλου ασθενής με υποψία γρίπης

στη-εντατική-του-νοσοκομείου-βόλου-ασ-151454

Αναμένεται η επιβεβαίωση ή μη της προσβολής σήμερα ή αύριο

Με υποψία γρίπης τύπου Α νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου ένας άνδρας, με χρόνια προβλήματα υγείας. Ηδη έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και έγιναν οι εξετάσεις, που απεστάλησαν στο εργαστήριο του Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), για ανάλυση. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα ή αύριο.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Αναφορικά με την εμφάνιση του στελέχους Η1Ν1 της γρίπης, οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ παραμένουν σε επιφυλακή, παρατηρούν το φαινόμενο της εποχικής γρίπης που φαίνεται ότι άρχισε να τους απασχολεί πιο έντονα μετά το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου και εκτιμούν ότι το κύμα της εποχικής γρίπης θα αρχίσει να κορυφώνεται από το τέλος του μήνα. Στο μεταξύ, κατέληξε χθες το πρωί, ο 59χρονος που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και είχε προσβληθεί από μεταλλαγμένο ιό γρίπης. Ο άτυχος άνδρας, ο οποίος αντιμετώπιζε και άλλα προβλήματα υγείας, νόσησε από το μεταλλαγμένο στέλεχος Η3Ν2 του ιού, όπως είχε επιβεβαιωθεί και εργαστηριακά, και τελικά σήμερα έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Συμπτώματα και μέτρα προστασίας από τη γρίπη

Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Στην Ελλάδα, η περίοδος εμφάνισής της διαδράμει από Οκτώβριο έως Απρίλιο, με έξαρση της δραστηριότητας μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου. Τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να περιλαμβάνουν αιφνίδια έναρξη πυρετού και άλλα όπως έντονο βήχα, καταρροή, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, αίσθημα κόπωσης και έντονη εξάντληση.Η γρίπη μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων, από ασθενή που βήχει και φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα, όταν τα μολυσμένα σταγονίδια από ασθενή εγκαθίστανται στα χέρια του ή σε άλλες επιφάνειες, τα οποία μπορεί στη συνέχεια να μεταδώσουν τον ιό σε ανθρώπους που τις ακουμπούν και ύστερα ακουμπούν τη μύτη ή το στόμα τους. Ο κύριος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο εμβολιασμός. Επισημαίνεται ότι είναι δυνατόν να συνταγογραφείται, οποιοδήποτε εμβόλιο, του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη (που διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας), από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για τη φετινή περίοδο. Υπενθυμίζεται επίσης ότι, στους δικαιούχους συνταγογράφησης εμβολίων, συμπεριλαμβάνονται και οι ασφαλισμένοι, που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και δεν δικαιούνται υπηρεσιών φαρμακευτικής περίθαλψης από οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου όπως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα όπως άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές κ.α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου