ΤΟΠΙΚΑ

Με 18 εκατ. ευρώ για το 2016 το Νοσοκομείο Βόλου

με-18-εκατ-ευρώ-για-το-2016-το-νοσοκομείο-βόλ-152690

Ελαφρώς αυξημένα κονδύλια από το υπουργείο Υγείας σε σύγκριση με πέρυσι

Τους άξονες και τις προτεραιότητες του δημόσιου συστήματος υγείας για το 2016 παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε σύσκεψη με τους διοικητές – υποδιοικητές και τους διευθυντές ιατρικής υπηρεσίας που εκτελούν χρέη διοικητή σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, παρουσία και των διοικητών των ΥΠΕ.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Ιδιαίτερα τονίστηκε η καλή συνεργασία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των Διοικήσεων, των ΥΠΕ και του υπουργείου αλλά και με το ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων. «Η αναγνώριση του δύσκολου έργου που προσφέρουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και ο σεβασμός των δικαιωμάτων τους αποτελεί προϋπόθεση εξασφάλισης ενός διαφορετικού εργασιακού και κοινωνικού ήθους στο Δημόσιο Σύστημα υγείας», τονίστηκε σχετικά. Επιπλέον, ζητήθηκε από τους διοικητές η στενή παρακολούθηση των καθημερινών λειτουργικών προβλημάτων των νοσοκομείων και η έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπισή τους, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ευαισθησία που πρέπει να επιδεικνύεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αναγκών αξιοπρεπούς φροντίδας των ασθενών. Από την πλευρά τους, οι διοικητές παρουσίασαν μια συνοπτική εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο (ελλείψεις σε προσωπικό, δυσκίνητο σύστημα προμηθειών κ.α.) και έθεσαν ένα γενικότερο προβληματισμό για την προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί το επόμενο διάστημα για την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ.

Η πολιτική ηγεσία παρουσίασε τα οικονομικά δεδομένα που αφορούν την αυξημένη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και του συστήματος υγείας για το 2016, τα αυξημένα κονδύλια για τις εφημερίες και τις υπερωρίες και την πορεία υλοποίησης του σχεδίου σταδιακής κάλυψης των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με τις αυτές τις παρεμβάσεις θα σταθεροποιηθεί μέσα στο 2016 η λειτουργία του ΕΣΥ και θα υπάρξει μια αισθητή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Πληροφορίες αναφέρουν πως σε επιμέρους συζητήσεις, διαβεβαιώθηκε πως ο προϋπολογισμός του 2016 του Νοσοκομείου Βόλου, ύψους 14 -15 περίπου εκατ. ευρώ (όσο και πέρσι), εγκρίθηκε και θα υλοποιηθεί χωρίς εκπτώσεις, ενώ εγκρίθηκε το πρόγραμμα εφημεριών και εξαιρέσιμων, ύψους 3 εκατ. ευρώ (2,3 εκατ. εφημερίες και 600.000 περίπου για εξαιρέσιμα, αργίες κ.λπ.). Επίσης έγινε γνωστό ότι προχωράει η διαδικασία από την πλευρά του υπουργείου Υγείας για την προκήρυξη 400 θέσεων νοσηλευτών και 100 γιατρών οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Πρόκειται για διετείς συμβάσεις εργασίας μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ με το οποίο έχει ήδη γίνει συνεννόηση για επιτάχυνση των διαδικασιών έτσι ώστε το προσωπικό να διοριστεί εντός του Φεβρουαρίου. Με αυτό τον τρόπο αφενός θα διασφαλιστεί η σημερινή λειτουργία των κλινών ΜΕΘ και αφετέρου θα αυξηθούν οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Μετά από αυτό το πρώτο βήμα ενίσχυσης των ΜΕΘ θα ακολουθήσει η δεύτερη δέσμη 2.440 προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου