ΤΟΠΙΚΑ

Μέτωπο υγειονομικών κατά ασφαλιστικού

μέτωπο-υγειονομικών-κατά-ασφαλιστικ-154381

Για «οικονομική γενοκτονία» μιλούν γιατροί, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί

Κοινή στάση και ενέργειες κατά του νέου ασφαλιστικού εξετάζουν οι υγειονομικοί κλάδοι στη Μαγνησία που θεωρούν το νέο Ασφαλιστικό ως «οικονομική γενοκτονία».

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τα εισοδήματα, κάνει τους γιατρούς, τους οδοντιάτρους και τους φαρμακοποιούς να εκφράζουν την οργή τους για το νέο σχέδιο καθώς αυτό όπως λένε θα σημάνει το τέλος των μικρών ιατρείων και των φαρμακείων.

Οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί που προσπαθούν να επιβιώσουν σε συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης καθώς οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ συνεχώς αυξάνονται, εκφράζουν την αγανάκτησή τους επισημαίνοντας ότι «ο οικονομικός αφορισμός της υγιούς επαγγελματικής δραστηριότητας της ιδιωτικής υγείας είναι πράξη ιδιαίτερα κακόβουλη, αντιαναπτυξιακή και βαθύ πλήγμα για το ΑΕΠ της χώρας και τις θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα. Τραγικές θα είναι οι επιπτώσεις για την οικονομία με εκτόξευση της ανεργίας, της φοροδιαφυγής και κατάρρευση των δημόσιων εσόδων.

Ο ακραιφνής διωγμός των μικρομεσαίων ιατρείων με ληστρική απαλλοτρίωση πάνω από 70% του εισοδήματος, αποτελεί αντισυνταγματική πράξη βίαιης αναδιανομής του κεφαλαίου, με χαρακτήρες οικονομικής γενοκτονίας των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, πρωτοφανής και ανήκουστη για τα Ελληνικά δεδομένα. Με την ύπαρξη χιλιάδων ανασφάλιστων γιατρών, ανήμπορων να καταβάλουν τις υπάρχουσες ασφαλιστικές εισφορές, η αντισυνταγματική και ανήθικη διασύνδεση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών εισφορών με το εισόδημα, κατασπαράσσει κάθε θεμελιωμένο δικαίωμα επαγγελματικής αξιοπρεπούς διαβίωσης, χωρίς καμία εγγυημένη ανταπόδοση, καθώς καταδικάζει τους ιατρούς σε συντάξεις πείνας. Σύντομα θα κλείσουν δεκάδες ιατρεία και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που σήμερα στηρίζεται από τον ιδιωτικό τομέα, θα καταρρεύσει και οι ασθενείς θα μείνουν στον αέρα» επισημαίνεται σχετικά, ενώ ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθ. Τσάμης τονίζει ότι ο Ιατρικός κλάδος δεν θα δεχθεί καμία επί πλέον καταστροφική επιδρομή στο ταμείο του.

Ο ίδιος, όπως και ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κων. Ματσιόλης, αναφέρουν πως «η αντισυνταγματική και ανήθικη διασύνδεση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών εισφορών με το εισόδημα, κατασπαράσσει κάθε θεμελιωμένο δικαίωμα επαγγελματικής αξιοπρεπούς διαβίωσης, χωρίς καμία εγγυημένη ανταπόδοση, καθώς καταδικάζει γιατρούς και φαρμακοποιούς σε συντάξεις πείνας και δεν θα ανεχθούν την προγραμματισμένη λεηλασία του αυτοχρηματοδοτούμενου ΕΤΑΑ-ΤΥ (ΤΣΑΥ).

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι οδοντίατροι που σημειώνουν ότι την ώρα που η Υγεία και ιδιαίτερα η στοματική υγεία πνέει τα λοίσθια, η «Κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στους χιλιάδες οδοντιάτρους, προωθώντας ευφάνταστες διατάξεις στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ουσιαστικά οδηγούν τους ελεύθερους επαγγελματίες στην ανεργία και εξωθούν τους μεν ελεύθερους επαγγελματίες στην εισφοροδιαφυγή, τους δε εργοδότες προς τη μαύρη εργασία». Ο συνδικαλιστικός τους φορέας εξηγεί ότι οι προθέσεις της Κυβέρνησης για την αναλογική απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών σε ποσοστό 20% του εισοδήματος, «εάν συνυπολογιστούν με τα άλλα οικονομικά βάρη, όπως την αυξημένη προκαταβολή φόρου, την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, χαράσσουν το μονόδρομο προς τη φτωχοποίηση των οδοντιάτρων».

Οι τρεις υγειονομικοί κλάδοι, οι οποίοι έχουν συντονίσει τις δράσεις τις και σε παρεμβάσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, εξετάζουν κοινό βηματισμό και στο Ασφαλιστικό με συνάντηση αντιπροσωπειών των Δ.Σ. το προσεχές διάστημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου