ΑΛΜΥΡΟΣ

Αλλαγές σε έργα της λιμνοδεξαμενής Ξεριά Αλμυρού

αλλαγές-σε-έργα-της-λιμνοδεξαμενής-ξε-158589

Με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας

Τροποποίηση στην υπουργική απόφαση με την οποία προσδιορίστηκαν τα έργα της λιμνοδεξαμενής Ξεριά Αλμυρού, επέρχεται με απόφαση της Προϊσταμένης Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας.

Από την τροποποίηση δεν επέρχεται ουσιαστική μεταβολή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή και λειτουργία του έργου στο σύνολο των περιβαλλοντικών μέσων και παραμέτρων, σε σχέση με αυτές που εκτιμήθηκαν και αξιολογήθηκαν κατά την αρχική περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου και επομένως δεν απαιτείται η υποβολή νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ειδικότερα οι αλλαγές που αποφασίστηκαν, είναι οι εξής:

Στο Κεφάλαιο «Είδος δραστηριότητας και γεωγραφική θέση», η περιγραφή των κάτωθι επιμέρους έργων τροποποιείται ως προς τα ακόλουθα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις συντεταγμένες χωροθέτησής τους:

  • Αλλαγή της όδευσης της προσαγωγού διώρυγας, για τα τελευταία 150 m πριν καταλήξει στην είσοδο της λιμνοδεξαμενής και μείωση του μήκους αυτής από 1.720 m σε 1.690 m.
  • Μετατόπιση της θέσης της εξωποτάμιας λιμνοδεξαμενής κατά 7 m ανατολικότερα της περιβαλλοντικά αδειοδοτημένης θέσης, με αντίστοιχη μετατόπιση των συνοδών αυτής έργων και χωρίς να μεταβάλλονται τα υδραυλικά χαρακτηριστικά αυτής.
  • Μείωση του μήκους του αγωγού μεταφοράς από τη λιμνοδεξαμενή στην προς άρδευση περιοχή κατά 200 m και διόρθωση του μήκους αυτού από το αναφερόμενο εκ παραδρομής 4.595 m σε 4.995 m.
  • Αλλαγή της όδευσης της αγροτικής οδοποιίας – περιμετρικά της λιμνοδεξαμενής και του χώρου απόθεσης των πλεοναζόντων αδρανών υλικών – και αύξηση του μήκους αυτής από 2.570 σε 2.970 m περίπου.
  • Αλλαγή της όδευσης της αγροτικής οδοποιίας που θα διέρχεται παράλληλα με την προσαγωγό διώρυγα, για τα τελευταία 150 m και μείωση του μήκους αυτής από 1.720 m σε 1.690 m.

Στην παράγραφο 11δ του Κεφαλαίου Δ, επέρχεται η ακόλουθη τροποποίηση:

«Χώρος που γειτνιάζει με την ανατολική πλευρά της λιμνοδεξαμενής έκτασης 140 στρεμ. Ο πόδας του επιχώματος απόθεσης θα έχει μήκος περί τα 1.140 m, ενώ οι προτεινόμενες κλίσεις των πρανών είναι ήπιες. Επειδή ο πόδας του αναχώματος της λιμνοδεξαμενής στην ανατολική πλευρά αυτής θα καλυφθεί με τα υλικά απόθεσης, ο περιμετρικός αγροτικός δρόμος θα ακολουθεί τον πόδα της απόθεσης».

ΑΝΤ. ΦΩΚΙΔΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου