ΤΟΠΙΚΑ

Καφές και φαγητό σε αναμονή

καφές-και-φαγητό-σε-αναμονή-167226

ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Τώρα και στο Βόλο. Καταστήματα με «καφέ σε αναμονή», αλλά και με σάντουιτς, σουβλάκια κ.α. Η ιδέα της αλληλεγγύης εξαπλώνεται σε επιχειρήσεις της πόλης που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία που λαμβάνει διαστάσεις κινήματος σε όλη τη χώρα.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Ο «καφές που περιμένει» («suspended coffee» είναι ο όρος στα αγγλικά και «caffé sospeso» στα ιταλικά) είναι ένας καφές που προπληρώνεται από κάποιον πελάτη ενός καφενείου ή μιας καφετέριας, ανώνυμα, για να καταναλωθεί αργότερα από κάποιον άλλον συμπολίτη μας που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πληρώσει ο ίδιος.

Η ιδέα είναι απλή και ταυτόχρονα σπουδαία. Ο πελάτης παραγγέλνει έναν καφέ της προτίμησής του, αλλά πληρώνει άλλον έναν. Ο καταστηματάρχης βάζει τα λεφτά από τον καφέ που πληρώθηκε, χωρίς να έχει σερβιριστεί, σε ένα ειδικό κουτί το οποίο απ’ έξω γράφει «Καφές που περιμένει» ή σημειώνει σε έναν αναρτημένο πίνακα τον καφέ που προπληρώθηκε. Το αληθινό σενάριο είναι ότι κάποια στιγμή θα μπει ένας άνθρωπος στο μαγαζί και θα ρωτήσει αν υπάρχει διαθέσιμος «καφές που περιμένει». Προορίζεται για έναν συνάνθρωπό μας που η ζωή τον πήγε σε δύσκολα μονοπάτια με αποτέλεσμα να είναι άπορος, άνεργος ή άστεγος και να μην έχει τη δυνατότητα ούτε για αυτή τη μικρή καθημερινή απόλαυση. Ο καταστηματάρχης σερβίρει τον καφέ που έχει ήδη προπληρωθεί. Είναι ένα κέρασμα σε έναν άγνωστο φίλο ή φίλη που δεν έχει «ούτε για καφέ».

Το καφέ «Χάρις», Πολυμέρη και Κανάρη, συμμετέχει εδώ και 2-3 μήνες στο δίκτυο των επιχειρήσεων που στηρίζουν την πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης.

«Ολο και περισσότεροι πελάτες μας», εξηγεί στέλεχος της επιχείρησης, «ενημερώνονται για την πρωτοβουλία και αγοράζουν καφέ για κάποιον άγνωστο. Πληρώνοντας 0,80 λεπτά, εμείς εκδίδουμε ισόποση απόδειξη την οποία ρίχνουμε στο ειδικό δοχείο με τη σήμανση «καφές σε αναμονή». Εχουν υπάρξει πελάτες που έδωσαν και 5 ευρώ για να ενισχυθεί το βάζο με τις αποδείξεις. Σήμερα όμως το βάζο, είναι άδειο».
Η αλυσίδα της αγάπης μεγαλώνει με την «Κουζίνα της Αλληλεγγύης» να υποστηρίζει θερμά την πρωτοβουλία καθώς με την οικονομική και κοινωνική κρίση να βαθαίνει όλο και πιο πολύ, η ανάγκη για την ενίσχυση της ιδέας μεγαλώνει.

Υπάρχουν πολλές οικογένειες και άνεργοι όπου ακόμα και μια φραντζόλα ψωμί την ημέρα μπορεί να τους ελαφρύνει το βάρος. Οι λεπτομέρειες και τα μικροπράγματα είναι αυτά που μπορούν να δώσουν χρώμα σε μια ημέρα και να φτιάξουν τη διάθεση. Ενα μικρό «κάτι». Οπως ένα καφεδάκι. Ενα κέρασμα. Μια απλή κίνηση αγάπης και αλληλεγγύης. Ενα κίνημα που ξεκίνησε από τα εργατικά καφενεία της Νάπολι πριν από έναν αιώνα, «φούντωσε» μέσω του διαδικτύου τα τελευταία χρόνια και εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη και -μέσω του περιοδικού δρόμου «σχεδία»- έφτασε και στην Ελλάδα και αναπτύσσεται σε όλη την επικράτεια.
Είτε είναι μια ιδέα που στην πλήρη ανάπτυξή της και εφαρμογή της θα μπορεί να «κερνάει» καφέ και φαγητό άτομα που ανήκουν σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες είτε είναι μια ουτοπία που έχει πιστέψει μια ομάδα ονειροπόλων είναι σίγουρα ένα σχέδιο που έχει χώρο υλοποίησης.

«Να το στηρίξουμε πιο πολλοί και να το δούμε να αγκαλιάζει τους συμπολίτες μας που βρίσκονται στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Πόσο συχνά σου δίνεται η ευκαιρία να δώσεις μια ευκαιρία; Πόσο συχνά έχεις τη διάθεση να αλλάξεις μια διάθεση; Ο καφές σε αναμονή δεν είναι απλά ένας καφές είναι ένα μεταδοτικό παιχνίδι με μαγικά αποτελέσματα, αναφέρει η κα Αγγελική της «Κουζίνας». Το ακατόρθωτο γίνεται εφικτό, μια καλή αρχή που μαζί με άλλες ενέργειες και πρωτοβουλίες, όπως οι κουμπαράδες σε διάφορα καταστήματα εστίασης και καφέ του Βόλου, που έρχονται να πείσουν πως ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν είναι μονόδρομος και πως η ανθρωπιά αν και δε βρίσκεται στην πιο δυνατή της έκφανση είναι εκεί. Να έχουν μια καλή αφορμή να βγουν αναξιοπαθούντες από τα σπίτια τους, στο καφέ της γειτονιάς. Να πουν μια «καλημέρα», να κάτσουν στο τραπέζι, να απολαύσουν το κερασμένο καφεδάκι που τους περιμένει. Να πουν μια κουβέντα. Να νιώσουν ενεργοί, ζωντανοί, ορατοί. Φίλοι. Ο «καφές που περιμένει» είναι μια ολόκληρη κοινωνική διαδικασία, στην πραγματικότητα. Μια άλλου τύπου απόλαυση που την έχουμε ανάγκη όλοι».

Δύο τοστ, δύο φραπέ
Στον μικρό μαυροπίνακα που βρίσκεται έξω από την πιτσαρία Vero στην οδό Αναλήψεως, το μήνυμα είναι ελκυστικό. «Σε περιμένουν δύο τοστ και δύο καφέδες».
«Δεν έχουμε και πολύ καιρό που ενταχθήκαμε στο δίκτυο αλλά βλέπουμε όλο και περισσότερους πελάτες να το στηρίζουν», τονίστηκε σχετικά από υπάλληλο του καταστήματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου