ΤΟΠΙΚΑ

Κώστας Καραμπάτσας: «Με έπαυσαν επειδή με φθονούσαν»

κώστας-καραμπάτσας-με-έπαυσαν-επειδ-175702

Ο πρώην Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, μιλάει για την απομάκρυνσή του

Σε «υπόγειο και μεθοδευμένο κλίμα και συγκεκριμένες πράξεις με έντονα τα στοιχεία του φθόνου, μιας ομάδας ιδεοληπτικών και εμμονικών ανθρώπων με πρόσκαιρη εξουσία και με ισχυρές, όπως προκύπτει, αναφορές σε κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης των ιδίων, δυστυχώς, αντιλήψεων και αγκυλώσεων», απέδωσε ο κ. Κων. Καραμπάτσας τη διακοπή της θητείας του στο Πανεπιστημιακό και στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Ο πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες με αφορμή την απόφαση του υπ. Υγείας να διακόψει τη θητεία του, όπως και άλλων Διοικητών Νοσοκομείων, έκανε έναν απολογισμό της 6ετούς θητείας του σε δημόσιες μονάδες υγείας της Θεσσαλίας με ιδιαίτερη αναφορά στο Νοσοκομείο Βόλου, μια πόλη που αγάπησε και αγαπήθηκε, όπως δήλωσε.

«Είχα την τιμή και την ευθύνη να υπηρετήσω το ΕΣΥ και τη δημόσια υγεία στη Θεσσαλία από τη θέση του διοικητή των τριών μεγαλύτερων σε κλίνες νοσοκομείων της περιφέρειάς μας από τις 21 Απριλίου 2010 ανελλιπώς έως τις 21 Δεκεμβρίου2015, δηλαδή 68 μήνες, σχεδόν 6 χρόνια.

Στη γεμάτη αγώνες και αγωνίες όμορφη αυτή διαδρομή, επιλέχθηκα, αξιολογήθηκα, μετατέθηκα, αναβαθμίστηκα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας από υπουργούς και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ. Το ταξίδι ήταν όμορφο και συναρπαστικό. Προσπάθησα με αμέτρητες εργατοώρες δουλειάς σε Λάρισα και Βόλο, με αδιάκοπη εργασία νυχθημερόν και Σαββατοκύριακα, με ελάχιστες μέρες άδειας αυτή την εξαετία, να κάνω όσο καλύτερα μπόρεσα το καθήκον μου απέναντι πρώτιστα στον άνθρωπο, τον ασθενή και τις ανάγκες του, αλλά και απέναντι στους συνεργάτες μου στη σκληρή καθημερινότητα στο χώρο της υγείας, στην πιο δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία για τη χώρα μας, αφού η ανάληψη των καθηκόντων μου συνέπεσε με την υπαγωγή της χώρας σε μνημόνια και διεθνή επιτήρηση, κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Ηταν μια αγχώδης, κοπιαστική και ιδιαίτερα απαιτητική περίοδος. Οι δυσκολίες μας έκαναν όλους όμως πιο ώριμους και πιο δυνατούς, και ανεβάζαμε συνεχώς ρυθμούς, γιατί είχαμε ένα εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας με όλους. Ολα ήταν υπόθεση κλίματος, συλλογικής εργασίας, λειτουργίας ομάδας με αληθινά αισθήματα αλληλεγγύης και συναδελφικότητας, κι αυτό έκανε τα εμπόδια να φαντάζουν προκλήσεις, τις δυσκολίες να μετατρέπονται σε στοιχήματα και τις επιτυχίες να μας γεμίζουν δύναμη και αυτοπεποίθηση».

2013-2015: Γενικό Νοσοκομείο Βόλου

«Ο Βόλος και η Μαγνησία θα είναι πάντα ένα ξεχωριστό κομμάτι στη ζωή και την καρδιά μου. Τον Αύγουστο του 2013 πήγαμε εκεί σε δύσκολες και ειδικές συνθήκες.

Σε 20 μήνες, τόνισε ο κ. Καραμπάτσας, έγινε με τη βοήθεια και τη στήριξη όλων μέσα και έξω από το νοσοκομείο ένα πολύ σημαντικό έργο. Εντάχθηκαν και ολοκληρώθηκαν έργα αναβάθμισης εξοπλισμού μέσω του ΕΣΠΑ, όπως νέος αξονικός τομογράφος, μηχανήματα αιμοκάθαρσης και υπέρηχος για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού κλπ.

Παραδόθηκε η νέα ανακαινισμένη πτέρυγα για την Παθολογική Κλινική και τη Μονάδα Αιμοκάθαρσης. Ολοκληρώθηκαν με ομόφωνες κρίσεις προσλήψεις 17 μόνιμων γιατρών, ενισχύθηκαν υπολειτουργούσες κλινικές με επικουρικό προσωπικό κλπ. Το Νοσοκομείο του Βόλου, αξιολογήθηκε το 2014 επίσημα από το Υπουργείο και παρουσιάστηκε σε ειδική πανελλήνια εκδήλωση ως ένα από τα κορυφαία της χώρας.

Πάνω απ’ όλα όμως υπήρχε ένα εξαιρετικό κλίμα σύμπνοιας και εργασιακής ειρήνης.

Οταν μας ζητήθηκαν από τον υπουργό κ. Κουρουμπλή παραιτήσεις δεν δίστασα στιγμή. Παρά τα υπομνήματα εκατοντάδων εργαζομένων στο νοσοκομείο αλλά και πολλών συλλογικών φορέων της Μαγνησίας (Σύλλογοι Νεφροπαθών, Τυφλών, ΑμεΑ, Θαλασσαιμικών, Διαβητικών), έκρινα πως δεν μπορώ να εμφανίζομαι γαντζωμένος σε καρέκλες, κάτι που είναι έξω από την κουλτούρα μου και τον κοινωνικό μου πολιτισμό. Η αξιολόγηση των συνεργατών και τα κείμενά τους για το έργο μου είχαν και έχουν ασυγκρίτως μεγαλύτερο βάρος στον αξιακό, προσωπικό και ηθικό μου κώδικα από το βάρος οποιουδήποτε διοριστηρίου ή συμβολαίου».

Ο κ. Καραμπάτσας αναφέρθηκε και στη μετέπειτα θητεία του στο Πανεπιστημιακό και στο Νομαρχιακό Νοσοκομεία Λάρισας ενώ για την παύση του τόνισε:

«Θα μπορούσα, εύκολα και απλοϊκά να εμφανιστώ σήμερα ως θύμα μιας δίωξης με αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά. Θα ήταν άδικο να το κάνω, αφού αρκετά επώνυμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και από τον ιατρικό κόσμο αλλά και από την κοινωνία, αλλά και άτομα που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης μου εκδήλωσαν παντοιοτρόπως την εκτίμηση και την αποδοχή στο έργο μου.

Εκτιμώ και θα το πω όπως ακριβώς το νιώθω ότι η παύση μου οφείλεται σε υπόγειο και μεθοδευμένο κλίμα και συγκεκριμένες πράξεις με έντονα τα στοιχεία του φθόνου, μιας ομάδας ιδεοληπτικών και εμμονικών ανθρώπων με πρόσκαιρη εξουσία και με ισχυρές, όπως προκύπτει, αναφορές σε κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης των ιδίων, δυστυχώς, αντιλήψεων και αγκυλώσεων.

Ο χρόνος θα δείξει την αλήθεια. Εγώ από την πλευρά μου, και το εννοώ χωρίς υποκρισία ή υπερβολή θα ευχόμουν, επειδή αγάπησα το χώρο της υγείας και θέλω η πόλη μου και η Θεσσαλία μας, η πατρίδα μας, να πηγαίνουν όλο και πιο ψηλά και ψηλότερα, να με διαδεχθεί κάποιος καλύτερός μου. Η υγεία, το πολυτιμότερο αγαθό και η παραγωγικότερη εθνική μας επένδυση, κατέληξε, άξιζαν τελικά κάθε μόχθο, άγχος και αφοσίωση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου