ΤΟΠΙΚΑ

Φθηνότερες διαγνωστικές εξετάσεις

φθηνότερες-διαγνωστικές-εξετάσεις-177190

Πιέζονται περισσότερα από 150 μικρά κέντρα και ατομικά ιατρεία στη Μαγνησία

Μικρότερη επιβάρυνση για μια σειρά διαγνωστικών εξετάσεων θα έχουν οι ασφαλισμένοι καθώς υπογράφηκε χθες η Υπουργική Απόφαση για την ανακοστολόγηση που προβλέπει ότι, οι τιμές των 51 διαγνωστικών εξετάσεων οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαγνωστική δαπάνη, μειώνονται μεσοσταθμικά σε ποσοστό 43%, ενώ οι υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 9%. Παράλληλα, μειώνεται κατά 18% η τιμή αποζημίωσης των μαγνητικών τομογραφιών και κατά 10% του PET-Scan.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

«Οι ασφαλισμένοι», τονίζει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθ. Τσάμης, θα δουν τη δαπάνη συμμετοχής τους να μειώνεται. Είναι διαφορετικό να καταβάλει ο ασφαλισμένος 15% συμμετοχή σε εξετάσεις που κοστίζουν για παράδειγμα 100 ευρώ και διαφορετικό να έχει την ίδια συμμετοχή σε τιμή αναφοράς 80 ευρώ. Το θέμα όμως βρίσκεται στους μικρούς ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς (ακτινολόγοι/διαγνώστες, μικροβιολόγοι κ.α.) οι οποίοι ζητούσαν επικαιροποίηση του τιμοκαταλόγου αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ που είναι παγωμένος από το 1992 και τώρα, βλέπουν τις ήδη εξωπραγματικές τιμές που δεν αντιστοιχούν στα έξοδά τους (ακριβότερα αναλώσιμα κλπ), να μειώνονται περαιτέρω.Τα μικρά εργαστήρια θα κλείσουν. Υπολογίστε ότι σήμερα μια εξέταση τιμολογείται 2 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ με τιμές 1992 κι αντί να επικαιροποιηθεί, θα μειωθεί στο μισό. Αυτό προκαλεί μεγάλο θέμα βιωσιμότητας για 150 περίπου ελευθεροεπαγγελματίες του Συλλόγου μας που ήδη πλήττονται από την οικονομική πολιτική του ΕΟΠΥΥ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει δέσμευση ή πρόγραμμα διευθέτησης:

  • Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πρώην ταμείων, όπου αναμένεται νομοθετική ρύθμιση και οικονομική ενίσχυση, η οποία εκτιμάται στα 250 εκατ., καθώς εξαρτάται από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους θεσμούς.
  • Για το άδικο φορολογικό καθεστώς που ισχύει, το θέμα παραπέμφθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, για την πιθανή έκδοση ρύθμισης που να αποκαθιστά την αδικία για την υπερφορολόγηση των ιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Ηδη ανακοινώθηκε αδυναμία εξυπηρέτησης ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ από 01/01/2016 σε περίπτωση μη έκδοσης του ΦΕΚ της παράτασης των συμβάσεων εντός του τρέχοντος έτους, αίτημα που εκκρεμεί από τον Αύγουστο του 2015 και προτάθηκε παράταση της σύμβασης των ιατρών μέχρι 30/06/2016 ώστε να προηγηθεί διαβούλευση για τις νέες συμβάσεις και το νέο πλαίσιο ΠΦΥ. Σε περίπτωσης έκδοσης ΦΕΚ, απαιτείται άμεση πληρωμή δύο τουλάχιστον μηνών ( 7ος και 8ος 2015 ) μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και των δύο επόμενων μηνών (9ος και 10ος 2015) στην επόμενη οριστικοποίηση, με αποκατάσταση της ροής πληρωμών των δεδουλευμένων, ώστε να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση της λειτουργίας των ιατρείων.

Σε περίπτωση μη τήρησης των προαναφερθέντων, θα εξετασθεί εκ νέου το ενδεχόμενο επίσχεσης εργασίας με τον Οργανισμό σε βάρος του οποίου εξετάζεται και η κατάθεση αγωγών. Εμείς, καταλήγει ο κ. Τσάμης, έχουμε επισημάνει ότι πρέπει να μπει ένα φρένο σε μονοπωλιακές τακτικές που επιχειρούν να εξαθλιώσουν τον ιδιωτικό διαγνωστικό τομέα της χώρας και να εξολοθρεύσουν τη λειτουργία του ατομικού ιατρείου και επιτέλους η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να διαφυλάξει την ποιότητα υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου