ΤΟΠΙΚΑ

Καταργείται επισήμως το 1 € ανά συνταγή φαρμάκου

καταργείται-επισήμως-το-1-e-ανά-συνταγή-197805

Εξοικονομούν 120.000 ευρώ οι ασθενείς της Μαγνησίας

Στην κατάργηση της επιπλέον επιβάρυνσης με ένα ευρώ ανά συνταγή φαρμάκου, προχωρά το υπουργείο Υγείας, μειώνοντας την οικονομική επιβάρυνση ασφαλισμένων που προσέφευγαν σε συνταγογράφηση.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Ειδικότερα σύμφωνα με το νομοσχέδιο το οποίο θα δώσει προς δημόσια διαβούλευση σύντομα το υπουργείο Υγείας, καταργείται η επιβάρυνση που είχε επιβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στις συνταγές των φαρμάκων.

Κάθε ασθενής έπρεπε να καταβάλει και 1 ευρώ επιπλέον σε κάθε συνταγή φαρμάκου, χαράτσι που επιβάρυνε επιπλέον ειδικά τους χρονίως πάσχοντες που προμηθεύονται συχνά φάρμακα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το νομοσχέδιο το οποίο παρουσιάζει το HealthReport.gr και φέρει τον τίτλο: «Επείγουσες ρυθμίσεις για την καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού και τη στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας», το ένα ευρώ ανά συνταγή καταργείται. Στο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στο άρθρο 2 αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Κατάργηση υποχρέωσης καταβολής 1€ ανά συνταγή. Καταργείται η υποπαράγραφος ΙΒ 2 της παραγράφου 12 του άρθρου 1 του ν. 4093/2012 (Α’ 222). Να σημειωθεί ότι η κατάργηση του ενός ευρώ ανά συνταγή ήταν αίτημα τόσο των γιατρών και των φαρμακοποιών, όσο και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, καθώς επιβάρυνε περισσότερο τους χιλιάδες ασθενείς που προμηθεύονται κάθε μήνα φάρμακα».

Ματσιόλης: Θετική η κατάργηση του 1 ευρώ, αλλά…

Σε εξοικονόμηση περίπου 120.000 ευρώ το μήνα, χρήματα που θα μείνουν στις τσέπες των ασφαλισμένων της Μαγνησίας αντί να «φουσκώσουν» έναν άγνωστο κωδικό εσόδων του υπουργείου, θα οδηγήσει η κατάργηση του ενός ευρώ το οποίο επιβλήθηκε οριζόντια σε όλες τις συνταγές, ανεξαρτήτου ποσού, συχνότητας, οικονομικής κατάστασης, ασφαλιστικής κλάσης του ασθενούς κ.α.

«Είναι θετικό βήμα η κατάργηση του ενός ευρώ. Περιμένουμε να το δούμε. Για τους ασθενείς είναι σημαντικό καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρειάζονται αρκετές συνταγές κάθε μήνα. Εάν υπολογιστεί ότι κατά μέσο όρο στο Βόλο, ένα φαρμακείο εκτελεί περίπου 400 συνταγές το μήνα και λειτουργούν 235 φαρμακεία σε όλο το νομό, μπορεί να εκτιμηθεί σε ένα επίπεδο 110.000 – 120.000 ευρώ, ίσως και παραπάνω, το ποσό που συγκεντρώνει το υπουργείο κάθε μήνα, μόνο από τις συνταγές». Και καταλήγει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κων. Ματσιόλης: «Εμείς ζητάμε, για να ανακουφιστεί ο ασφαλισμένος να καταργηθεί τη τιμή αναφοράς καθώς σήμερα οι ασφαλισμένοι έχουν φτάσει να πληρώνουν συμμετοχή 50% και μάλιστα σε ασθένειες με ακριβά φάρμακα, η επιβάρυνση είναι μεγάλη».

Σύμφωνα τέλος με το Σύλλογο, μακραίνει η λίστα με τα φάρμακα που έχουν «εξαφανιστεί» από την ελληνική αγορά, ενώ συνεχίζεται από τον ΕΟΦ ο έλεγχος των πωλήσεων και των εξαγωγών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου