ΤΟΠΙΚΑ

Τα capital controls φρέναραν χειρουργεία

τα-capital-controls-φρέναραν-χειρουργεία-197814

Λόγω καθυστέρησης στις εισαγωγές ανταλλακτικών σε μηχανήματα που είχαν υποστεί βλάβη

Με ρυθμούς προ κρίσης φαίνεται να λειτουργεί το Νοσοκομείο Βόλου καθώς παρά τις δυσχέρειες με τις μειώσεις προϋπολογισμών, τα capital controls και τις δυσκολίες στις διαδικασίες προμηθειών μηχανημάτων που υπέστησαν βλάβες με αποτέλεσμα να μεγαλώσει ο χρόνος αναμονής στα χειρουργεία, το 2014 πραγματοποιήθηκαν 5.400 χειρουργικές επεμβάσεις και ισάριθμες θα αποτυπωθούν και στα φετινά στοιχεία στον απολογισμό της χρονιάς με το κλείσιμο του 2015.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Στελέχη του Νοσοκομείου Βόλου, με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της δημόσιας υγείας, επισημαίνουν πως καταβάλλεται καθημερινά μεγάλη προσπάθεια ώστε το επίπεδο ασφαλείας και ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών να διατηρηθεί υψηλό, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρτ.

Παρά την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση αλλά και την αύξηση του πληθυσμού που προστρέχει στο Νοσοκομείο μετά την αποδιοργάνωση δομών πρωτοβάθμιας υγείας, οι ιατρικές υπηρεσίες παρέχονται χωρίς εκπτώσεις, ενώ τα όποια προβλήματα, αντιμετωπίζονται από τη διοίκηση και το προσωπικό του Νοσοκομείου.

Πρόσφατο παράδειγμα η βλάβη που παρουσίασαν τρία φορητά συστήματα ακτινοσκόπησης C-ARM, τα οποία εξυπηρετούν τις 7 χειρουργικές αίθουσες του Νοσοκομείου Βόλου.

Τα ακτινοσκοπικά, τα οποία χρησιμοποιούνται στη γενική χειρουργική και την καρδιολογική, παρέχουν υψηλή ποιότητα απεικόνισης, ανατομικά προγράμματα που εξασφαλίζουν υψηλής ποιότητας εικόνα σε κάθε περιοχή. Επίσης, σχεδόν εκμηδενίζει τα τεχνικά σφάλματα των ακτινογραφικών λήψεων και την ανάγκη συχνών επαναλήψεων, μειώνει την ακτινική επιβάρυνση των εξεταζομένων και εξασφαλίζει τη διατήρηση διαγνωστικών εικόνων.

Τα τρία συστήματα διαχειρουργικής ακτινοσκόπησης (C-ARM) που χρησιμοποιούνται στο Νοσοκομείο Βόλου (το ένα για τα καρδιολογικά περιστατικά και τα άλλα δύο για τα υπόλοιπα χειρουργικά), φτάνουν στο όριο ζωής καθώς πραγματοποιούν σε ετήσια βάση το καθένα περίπου 2.000 ακτινοσκοπήσεις, λειτουργώντας επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες τη μέρα.

Τα συστήματα άρχιζαν να βγάζουν βλάβες και παρά τις προσπάθειες των τεχνικών να τα διατηρήσουν λειτουργικά, χρειάστηκε να παραγγελθούν ανταλλακτικά από το εξωτερικό.

«Η διαδικασία της παραγγελίας στο εξωτερικό, με τα capital controls και την αναγκαιότητα να περάσει η απόφαση από το Δ.Σ. του Νοσοκομείου, προκάλεσε καθυστερήσεις, δηλαδή αυξήθηκε η αναμονή προγραμματισμένων χειρουργείων. Κανένα χειρουργείο δεν ματαιώθηκε, κανένας ασθενής δεν διακομίστηκε σε άλλο Νοσοκομείο για επέμβαση, ενώ αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά όλα τα επείγοντα περιστατικά, μεταφέροντας από το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα τροχήλατο ακτινοσκοπικό σύστημα.

Υπήρξε μια αύξηση αναμονής στις δέκα ημέρες κατά μέσο όρο στα περιστατικά από τις κλινικές ορθοπεδική, ουρολογική, οφθαλμολογική, ΩΡΛ, γυναικολογική, χειρουργική, νευροχειρουργική καθώς και από τον οδοντιατρικό τομέα (χειρουργεία στόματος).

Ολα τα περιστατικά όμως αντιμετωπίστηκαν και η κατάσταση ομαλοποιείται καθώς ήδη τοποθετήθηκαν τα ανταλλακτικά στο πρώτο σύστημα ακτινοσκόπησης και λειτουργεί κανονικά και εντός της εβδομάδας θα λειτουργούν πλήρως και τα άλλα δύο CARΜ», τονίζει η υπεύθυνη των χειρουργείων του Νοσοκομείου Βόλου κα Κατερίνα Χαρανά επισημαίνοντας τις μεγάλες προσπάθειες όλου του προσωπικού για την αδιάκοπη ασφαλή λειτουργία των χειρουργείων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου