ΤΟΠΙΚΑ

Βροχή στο Βόλο τα κατασχετήρια

βροχή-στο-βόλο-τα-κατασχετήρια-199474

Ασφαλιστικά ταμεία προχωρούν και στη Μαγνησία σε δεσμεύσεις λογαριασμών

Κλητήρες Ασφαλιστικών Ταμείων με έντυπα κατασχετήρια ανά χείρας αλλά και ηλεκτρονικά κατασχετήρια δέχονται από χθες υποκαταστήματα τραπεζών και στο Βόλο καθώς οι πιστωτές επιθυμούν να προχωρήσουν σε είσπραξη οφειλομένων και να κλείσουν το οικονομικό έτος με όσο το δυνατόν λιγότερα ανείσπρακτα.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Η διαδικασία της αποστολής ηλεκτρονικών κατασχετηρίων πραγματοποιείται από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), σε συνεργασία με τις τράπεζες, καθώς έχει ξεπαγώσει η διαδικασία κατασχέσεων, που είχε ανασταλεί τον περασμένο Ιούλιο λόγω capital controls. Οι τράπεζες, που σε πρώτη φάση εντάχθηκαν στη διαδικασία δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς τα Ταμεία είναι: Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Attica Bank, Unicredit Bank και Aegean Baltic Bank, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ενταχθεί και η Eurobank. Με τη διαδικασία αυτή, παρακάμπτεται η χρήση δικαστικού επιμελητή και μειώνεται σημαντικά ο χρόνος κατάσχεσης ποσών, για να καλυφθεί είτε μέρος, είτε το σύνολο της οφειλής. Μετά τη λήξη της αναστολής στη διαδικασία κατασχέσεων που είχε ξεκινήσει η Εφορία, λόγω capital controls, ακολουθείται η ίδια διαδικασία πλέον και για τις οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα οποία θα στέλνουν περίπου 600 κατασχετήρια καθημερινά σε κάθε τράπεζα. «Σε καθημερινή βάση», επισημαίνει Διευθυντής υποκαταστήματος στο Βόλο,» δεχόμαστε κλητήρες από το ΙΚΑ κυρίως που έρχονται με έντυπα κατασχετήρια προκειμένου να τα περάσουμε στο σύστημα και να προχωρήσει η δέσμευση της οφειλής από το λογαριασμό του ασφαλισμένου. Πλέον αυτή η διαδικασία γίνεται πιο εύκολη καθώς τα έντυπα κατασχετήρια, οι εκτυπώσεις, το πήγαινε – έλα, καταργούνται με την ηλεκτρονική αποστολή του κατασχετηρίου», τονίζει και επισημαίνει ότι οι διαδικασίες θα είναι πλέον ταχύτατες. Στην εγκύκλιο του ΚΕΑΟ τονίζεται ότι, εντάσσονται άμεσα στην ηλεκτρονική διαδικασία τα τέσσερα Περιφερειακά Κέντρα (Α’ και Β’ Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης), καθώς επίσης και τα δεκαεπτά Περιφερειακά Υποκαταστήματα Ι.Κ.Α, στα οποία συστάθηκαν και λειτουργούν Τμήματα Κ.Ε.Α.Ο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΚΕΑΟ, έχουν ενταχθεί στα μητρώα του, για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, συνολικά 275.857 περιπτώσεις οφειλετών, είτε φυσικών, είτε νομικών προσώπων. Με δεδομένο ότι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν απομείνει στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών 85.749 οφειλέτες, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν 190.108 περιπτώσεις οφειλετών, στους οποίους μπορεί να υπάρξει η επίδοση, του σχετικού ηλεκτρονικού κατασχετηρίου. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας, είτε να σπεύσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές, είτε να εξοφλήσουν άμεσα ένα μέρος ή το σύνολο της οφειλής τους.

Καινοτόμα στοιχεία της νέας ηλεκτρονικής διαδικασίας αποτελούν:

  • Η αντικατάσταση της χειρόγραφης υπογραφής των κατασχετηρίων με τη χρήση προηγμένης ψηφιακής υπογραφής.
  • Η έκδοση, σε περίπτωση οφειλετών Νομικών Προσώπων, και μεμονωμένου κατασχετηρίου ανά ΑΦΜ αλληλέγγυα ευθυνόμενου φυσικού/νομικού προσώπου για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών του οφειλέτη Νομικού Προσώπου.
  • Η απόδοση από τα Πιστωτικά Ιδρύματα μέσω της ΔΙΑΣ ΑΕ τυχόν κατασχεθέντων χρηματικών ποσών με τη χρήση Ταυτότητας Οφειλής Κατασχετηρίου (Τ.O.K.), η οποία αποτελεί έναν μοναδικό κωδικό αριθμό μονοσήμαντα συνδεόμενο με τον Πίνακα Χρεών του κατασχετηρίου. Η εν λόγω εφαρμογή είναι προσβάσιμη μόνο από τους κατάλληλα παραμετροποιημένους υπολογιστές Ο.Π.Σ. των προαναφερθέντων προσώπων. Αντίθετα, η υπογραφή των κατασχετηρίων από τους Προϊσταμένους Διεύθυνσης των λοιπών εβδομήντα δύο Τοπικών Υποκαταστημάτων Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., η κοινοποίηση αυτών στα Π.Ι., και η παραλαβή από αυτά της Δήλωσης Τρίτου πραγματοποιείται, προς το παρόν, χωρίς καμία παρέκκλιση από τη συνήθη, μη ηλεκτρονική, έντυπη διαδικασία. Δεδομένου ότι η ψηφιακή υπογραφή και ηλεκτρονική αποστολή των κατασχετηρίων είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τα ανωτέρω, για τις εντασσόμενες υπηρεσίες ΙΚΑ-ΚΕΑΟ, τα συμπεριλαμβανόμενα στην προαναφερθείσα λίστα Π.Ι., από την έναρξη παραγωγικής λειτουργίας κι εντεύθεν, δεν θα παραλαμβάνουν έντυπα κατασχετήρια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου