ΤΟΠΙΚΑ

Δίπλα στα άτομα με αναπηρίες

δίπλα-στα-άτομα-με-αναπηρίες-204251

Στις δράσεις που προωθούνται και σε πολιτιστική εκδήλωση αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Δωρ. Κολυνδρίνη

Ευκαιρία υπενθύμισης, απολογισμού και περίσκεψης για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα, τι θα μπορούσε να γίνει και τι δεν έγινε ώστε να αντιμετωπίζονται τα άτομα με αναπηρίες ισότιμα και όχι με οίκτο, χαρακτήρισε τη χθεσινή παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο του Σωματείου Ατόμων με Κινητικές Αναπηρίες «Ιππόκαμπος» Πέτρο Μπέλλο και τον εμψυχωτή της Θεατρικής Ομάδας «Δραπαίκτες» Αγγελο Κάβουρα, η αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι σκοπός της ημέρας αυτής είναι να υπενθυμίσει σε όλους μας το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση, απασχόληση, υγεία και πρόνοια, την παροχή της αναγκαίας για κάθε είδος αναπηρίας υποστήριξης, για μια ισότιμη και πλήρη συμμετοχή των ΑμεΑ σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

«Δυστυχώς», ανέφερε, «στη σημερινή δυσμενή εποχή, στο όνομα της οικονομικής κρίσης που μας ταλανίζει, βρήκαν έδαφος μη προνομιακές για τα ΑμεΑ πολιτικές που κατ’ ουσίαν υποβαθμίζουν κάθε έννοια παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών που θα τους εξασφάλιζαν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας από τις πρώτες πράξεις, για τις οποίες προχώρησε σε πρόσκληση για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και σε απόφαση τελικά για ένταξη και στη δέσμευση των αντίστοιχων πιστώσεων, είναι για την ευπαθή ομάδα των ΑμεΑ.

Ειδικότερα, η πρώτη Πράξη τιτλοφορείται «Εναρμόνιση Οικογενειακής κι Επαγγελματικής Ζωής για ΑμεΑ 2015-16», το ύψος της επιλέξιμης δαπάνης είναι 366.000 € και στοχεύει στην ενίσχυση γονέων που έχουν εξαρτώμενα ΑμεΑ, μέσα από την παροχή υπηρεσιών φροντίδας και φύλαξης αυτών σε δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας και σε ΚΔΑΠ παιδιών με αναπηρία».

Μπέλλος: Δεν γιορτάζουμε

Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος του Σωματείου «Ιππόκαμπος» Πέτρος Μπέλλος, επισήμανε πως η σημερινή μέρα δεν είναι γιορτή, αλλά ημέρα διεκδίκησης και συλλογισμού και ευχαρίστησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και την κ. Κολυνδρίνη προσωπικά, για τη συμπαράσταση που τους έχουν προσφέρει τα δύο τελευταία χρόνια.

Θεατρικές παραστάσεις

Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, στο πλαίσιο των δράσεων για τα ΑμεΑ προχώρησε στη συνδιοργάνωση με τους ΔραΠαίκτες σειρά θεατρικών παραστάσεων υπέρ του Ιππόκαμπου, του τοπικού και δραστήριου Σωματείου Ατόμων με κινητική αναπηρία έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθούμε στην διεκδίκηση καλύτερων συνθήκων διαβίωσης για τα ΑμεΑ.

Ο εμψυχωτής των «ΔραΠαικτών», κ. Κάβουρας, κάλεσε τους πολίτες να θυμούνται ότι Ατομα με Αναπηρία υπάρχουν όλο το χρόνο και όχι μια ημέρα και ανέφερε ότι η νέα θεατρική παραγωγή της Ομάδας με τίτλο «Είσαι θεά αγάπη μου» στοχεύει και στην ενίσχυση του Ιππόκαμπου. Το θέμα του έργου δε, αποσκοπεί να δείξει συμβολικά ότι είναι πολύ εύκολο κάποιος, από δυνατός θεός, να αποκαθηλωθεί και τελικά να καθηλωθεί σε καροτσάκι. «Αν έρθουμε για λίγο στη θέση των ΑμεΑ τότε θα καταλάβουμε για ποιο λόγο πρέπει να τους συμπαρασταθούμε και να διεκδικήσουμε μαζί τους» τόνισε χαρακτηριστικά. Οι παραστάσεις των ΔραΠαικτών πραγματοποιούνται κατά τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 8, 9 και 10 Δεκεμβρίου ώρα 9.15 μ.μ., σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και υπό την αιγίδα του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου, ενώ περιλαμβάνονται και στο Χριστουγεννιάτικο Πρόγραμμα Εκδηλώσεων του δήμου Βόλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ προαιρετικά θα υπάρχει κουμπαράς υπέρ του Ιππόκαμπου. Η παράσταση διαρκεί 2 ώρες (με διάλειμμα).

Θεοί και θεές: Γιώργος Διονάς, ευΆγγελος Κάβουρας, Ελένη Κατόγια, Σπυριδούλα Κοπάνου, Σπύρος Μακρυγιάννης, Βαρβάρα Μελίση, Αλέκα Παπαδημητρίου, Μαρία Παπαζήση, Αθανασία Πουρνάρα, Teuta Sadiku, Ήρα Σκορδή, Λιάνα Τάταρη, Γαρυφαλλιά Τζανιδάκη.

Φωνή: Πάρης Ζίκος, Δήμητρα Ριζινού.

Σύλληψη, σκηνοθεσία και σκηνογραφία: ευΆγγελος Κάβουρας. Προζαφηγήσεις: Σπύρος Μακρυγιάννης. Βοηθός: Αναστασία Μάρκου. Ενδυματολόγος: Εφη Αντωνίου.

Κατασκευές – Φωτογράφιση: Narcis Madalin Feticu.

Ηχογραφήσεις: Studio ZK,

Γραφιστικά: Σοφία Κύρκου.

Αγώνας bocce στο κέντρο Αθλησης και Νεολαίας Αδαμόπουλου

Τριήμερο φεστιβάλ εκδηλώσεων στο οποίο πρωταγωνιστές είναι τα άτομα με αναπηρίες, πραγματοποιεί η ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας ΑμεΑ, κατά του κοινωνικού αποκλεισμού, κατά της εναντίωσης στην διαφορετικότητα, υπέρ της αποδοχής όλων των ανθρώπων.

Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί αγώνας bocce στο κέντρο Αθλησης και Νεολαίας Αδαμόπουλου.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, αναφέρει: «Κάποιοι δε γνωρίζουν καν, άλλοι ίσως σκεφθούν ότι η 3 Δεκέμβρη αποτελεί «ακόμα μια παγκόσμια ημέρα»για τα άτομα με αναπηρία. Ομως αυτή η μέρα όπως και κάθε μέρα είναι μια διαρκής πάλη για την άρση των φραγμών που υψώνονται μπροστά τους. Ο δείκτης πολιτισμού μιας κοινωνίας προσδιορίζεται μέσα από τον τρόπο που η κοινωνία αυτή αντιμετωπίζει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες της, όπως τα άτομα με αναπηρία. Η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία είναι αδιαπραγμάτευτο συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολιτισμένης κοινωνίας. Κάθε σύγχρονη κοινωνία οφείλει να προσδοκά την παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, στην υγεία και στην πρόνοια για μια ισότιμη συμμετοχή σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου