ΤΟΠΙΚΑ

Προσεχώς νέοι Διοικητές στα Δημόσια Νοσοκομεία

προσεχώς-νέοι-διοικητές-στα-δημόσια-ν-520029

Παράλληλα με το νέο χάρτη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Κεντρική Ελλάδα

Το νέο χάρτη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενός συστήματος αξιόπιστου και υψηλού επιπέδου, σχεδιάζει στην Κεντρική Ελλάδα, στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής του Υπ. Υγείας για την ΠΦΥ, η Διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας. Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες στελέχωσης των υγειονομικών μονάδων με Διευθυντικά στελέχη και συγκεκριμένα στα Νομαρχιακά Νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ, όπου οι Διοικητές έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Ο νέος Διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Νέστορας Αντωνίου, τονίζει πως «στρατηγικός στόχος και προγραμματική δέσμευση είναι ένα ολοκληρωμένο δημόσιο δίκτυο υπηρεσιών ενημέρωσης, πρόληψης, πρωτοβάθμιας περίθαλψης και προαγωγής της υγείας, ενιαία συνδεδεμένο με μια αναβαθμισμένη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη. Στόχος του είναι η προάσπιση και προαγωγή της υγείας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής οργάνωσης και της παραγωγικής δραστηριότητας. Για τη διασφάλιση της πλήρους σωματικής, διανοητικής και κοινωνικής ευεξίας των πολιτών είναι αναγκαία η οικοδόμηση ενός οργανωμένου και καθολικού δικτύου υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – Πρόνοιας (ΠΦΥ), που θα καλύπτει όλο το φάσμα των αναγκών τους. Ενα σύστημα κοντά στον τόπο κατοικίας, που θα δίνει έμφαση στη σωστή και έγκαιρη ενημέρωση και διάγνωση και θα είναι προσανατολισμένο κυρίως στην πρόληψη των νοσημάτων και των ασθενειών, παράλληλα με την περίθαλψη και θεραπεία σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Η ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών ΠΦΥ θεωρείται ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και στην προοδευτική μείωση του κόστους νοσηλείας και για το λόγο αυτό όχι μόνο θα ενισχυθούν οι διοικητικοί δεσμοί ΥΠΕ – Κέντρων Υγείας αλλά θα αναβαθμιστεί και ο ρόλος των ΥΠΕ που μέχρι σήμερα συμπιεζόταν μεταξύ Υπουργείου και υγειονομικών υπηρεσιών.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ανασύσταση και επαναλειτουργία των δομών δημόσιας ΠΦΥ. Αυτές οι δομές, απαλλαγμένες από στρεβλώσεις και αδυναμίες του παρελθόντος, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση στήριξης για ένα νέο σύστημα ΠΦΥ και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε», τονίζει ο κ. Αντωνίου και καταλήγει ότι «η επανεκκίνηση της ΠΦΥ πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Ετσι και πόροι θα εξοικονομηθούν και οι βάσεις για ένα αξιόπιστο σύστημα ΠΦΥ θα τεθούν, μέσα από τη διαβούλευση και την ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων».

«Προσεχώς νέοι Διοικητές»

Στο μεταξύ, εντείνονται στο Υπ. Υγείας οι διεργασίες για την τοποθέτηση νέων διοικητών στα Νοσοκομεία, θέσεις τις οποίες και ο Υπουργός Υγείας κ. Π. Κουρουμπλής χαρακτήρισε πολιτικές.

«Από τη μία πλευρά εξετάζεται η διαδικασία που αφορά τους παραιτηθέντες αλλά και τη λίστα επιλαχόντων που είχε δημιουργηθεί ώστε να μην προκύψουν προβλήματα στη συνέχεια, μετά τις τοποθετήσεις των νέων Διοικήσεων. Από την άλλη εξετάζονται τα κριτήρια, οι προϋποθέσεις, τα προσόντα των νέων Διοικητών, διαδικασίες οι οποίες θα ήταν καλό να ολοκληρωθούν το συντομότερο», καταλήγει ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ.

Πρωτιά της Χειρουργικής κλινικής του Πανεπιστημιακού

Σημαντική διάκριση προέκυψε για τη Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κατά τη διάρκεια των εργασιών του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Η Χειρουργική κλινική του ΠΓΝΛ, όπως τονίστηκε, κατατάσσεται μεταξύ των πρώτων τριών κέντρων πανελληνίως σε αριθμό/συχνότητα διενέργειας λαπαροσκοπικών επεμβάσεων για καρκίνο του παχέος εντέρου με ένα ποσοστό 25% περίπου των επεμβάσεων για καρκίνο του παχέος εντέρου ναι διενεργούνται λαπαροσκοπικά στη Χειρουργική κλινική, με τον αντίστοιχο πανελλαδικό μέσο όρο στο 3%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου