ΤΟΠΙΚΑ

Σε επίσχεση γιατροί του ΠΕΔΥ ~ Δουλεύουν «τζάμπα» από τον Ιανουάριο

σε-επίσχεση-γιατροί-του-πεδυ-δουλεύου-528391

Παραμένουν απλήρωτοι εδώ και ένα 5μηνο, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται από την περασμένη Δευτέρα επικουρικοί γιατροί του ΠΕΔΥ (Μονάδα υγείας Βόλου – πρώην ΙΚΑ) καθώς παραμένουν απλήρωτοι από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους, δηλαδή δουλεύουν «τζάμπα» από τον Ιανουάριο του 2015, ενώ ξοδεύουν και από την τσέπη τους χρήματα για οδοιπορικά κ.α.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Σε πρώτη φάση, έντεκα από τους γιατρούς που απασχολούνται σε καθημερινή βάση σε μονάδες υγείας εξυπηρετώντας εκατοντάδες ασφαλισμένους, απέστειλαν εξώδικη διαμαρτυρία στο Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας δηλώνοντας παράλληλα πως θα καταφύγουν και σε κατάθεση αγωγής και αναφοράς στην Εισαγγελία για την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης ιδίως εν σχέσει με το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

«Στη συνέχεια», όπως αναφέρει ο επικουρικός γιατρός στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) Βόλου κ. Ηλίας Μακρής, «πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Λάρισα, στο νέο Διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Νεστ. Αντωνίου. Η συζήτηση με το νέο Διοικητή έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο κ. Αντωνίου υποσχέθηκε πως θα κάνει τα αδύνατα – δυνατά να πληρωθούμε αλλά ο χρόνος παρέρχεται και έχουμε εισέλθει στον 5ο μήνα που είμαστε απλήρωτοι.

Συνεπώς στις 30/04/2015 πρωτοκολλήσαμε στην 5η ΥΠΕ τις δηλώσεις επίσχεσης εργασίας με έναρξη από 04/05/2015 καθώς και έγγραφο-δήλωσή μας προς το νέο Διοικητή της.

Δηλώσαμε εγγράφως στο νέο Διοικητή πως επειδή το ζήτημα εκτός από οικονομικό είναι και ηθικό και ελεγχόμενο πειθαρχικά, αναγκαστήκαμε:

  1. Να προβούμε σε επίσχεση εργασίας από τη Δευτέρα 04/05/2015 μέχρι την εξόφληση όλων των οφειλόμενων, διότι αποτελεί μείζον θέμα για την επιβίωσή μας.
  2. Να ζητήσουμε τη διερεύνηση Κακοδιοίκησης – Αναποτελεσματικότητας – Χαμηλής Παραγωγικότητας για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων μας και την απόδοση ευθυνών όπου αυτές υπάρχουν γνωρίζοντάς του τα εξής:
    • Για τη μη πληρωμή των δεδουλευμένων έγινε εξώδικος διαμαρτυρία από 11 επικουρικούς ιατρούς του ΠΕΔΥ της 5ης ΥΠΕ, η οποία επιδόθηκε 9 Απριλίου και εξέπνευσε στις 19/04/15, χωρίς να υπάρξει αντίδραση εκ μέρους της πρώην διοίκησης.
    • Υπήρξε επιστολή διαμαρτυρίας εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.
    • Δημοσιεύτηκε Δελτίο Τύπου από τον Ι.Σ. Μαγνησίας και από τον Ι.Σ. Λάρισας.
    • Στην παράγραφο 6 της σύμβασής μας αναφέρεται ρητώς πως η μισθοδοσία καταβάλλεται δεδουλευμένη στο τέλος του μηνός.
    • Η πρόσληψή μας έγινε βάσει της προκήρυξης στις 29/09/2014 του Υπουργείου Υγείας και επίσης η μεταφορά της μισθοδοσίας των ιατρών του ΠΕΔΥ στις ΥΠΕ από 01/01/2015 αναφέρεται ξεκάθαρα στο ΦΕΚ Α 38/17-02-2014 (άρθρο 21), συνεπώς υπήρχε άπλετος χρόνος ώστε η ΥΠΕ να πράξει τα δέοντα.
    • Τέλος, άλλες ΥΠΕ έχουν τακτοποιήσει προ πολλού τις αντίστοιχες οφειλές τους.

Συνεπώς, καταλήγει ο κ. Μακρής, ουδεμία δικαιολογία υπάρχει για τη καταβολή των δεδουλευμένων μας και συνεπώς υπάρχουν υπεύθυνοι για την οικονομική μας εξόντωση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου