ΤΟΠΙΚΑ

Σε αργία δύο εφοριακοί του Βόλου για δωρεές μαϊμού σε Εκκλησία

σε-αργία-δύο-εφοριακοί-του-βόλου-για-δω-528609

Ωστε να τύχουν μείωση της φορολογίας

Η αντιπαραβολή των φορολογικών δηλώσεων με τις τραπεζικές καταθέσεις βγάζει «λαβράκια» όπως μαρτυρούν τα στοιχεία από τους ελέγχους που ολοκλήρωσε το ΣΔΟΕ τον Απρίλιο. Ειδικότερα για τη Θεσσαλία, ανακοινώθηκαν δύο υποθέσεις με τη Μαγνησία να έχει συμμετοχή και στις δύο.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Η πρώτη αφορά την εμπλοκή Εφοριακών από τη Μαγνησία σε οικονομικό σκάνδαλο με εικονικές – πλαστές αποδείξεις είσπραξης ποσών δωρεών προς Ιερούς Ναούς, προκειμένου να τύχουν μείωσης της φορολογίας.

Η δεύτερη αφορά αγρότη του ειδικού καθεστώτος από την περιοχή Αλμυρού για παραλαβή εικονικών φορολογικών στοιχείων προκειμένου να εισπράξει παράνομη επιστροφή ΦΠΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ ολοκλήρωσε τις ελεγκτικές διαδικασίες για την υπόθεση μαϊμού – δωρεών προς Ιερό Ναό των Φαρσάλων, υπόθεση η οποία απασχόλησε τις Αρχές από το Μάρτιο του 2012.

Το κουβάρι με την …εξυπηρετική Εκκλησία στα Φάρσαλα, άρχισε να ξετυλίγεται την περίοδο 2010-2012 όταν -μετά από καταγγελίες- οι έλεγχοι των οικονομικών αρχών έφεραν στο φως εικονικές δωρεές επιχειρηματιών και βιομηχάνων, με σκοπό να έχουν φοροαπαλλαγές, ενώ ένας από τους εμπλεκόμενους ιερείς έχασε λίγο αργότερα τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα και άλλοι δύο ιερείς τέθηκαν αμέσως σε διαθεσιμότητα.

Στελέχη του ΣΔΟΕ που έκαναν τους ελέγχους διαπίστωσαν ότι υπήρχαν βεβαιώσεις με ποσά πολλαπλάσια της δωρεάς, αλλά και αποδείξεις για ποσά που ουδέποτε καταβλήθηκαν. Για παράδειγμα, κάποιος που έδινε 20 ευρώ σε έναν ναό, έπαιρνε απόδειξη για 2.000 ευρώ ή έπαιρνε την απόδειξη χωρίς να έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ.

Ο έλεγχος αφορούσε κυρίως περιπτώσεις φορολογουμένων στο νομό Λάρισας αλλά προέκυψε πως «ανεπτυγμένη θρησκευτική αλληλεγγύη με διάθεση προσφορών», είχαν και δύο εφοριακοί οι οποίοι υπηρετούν σε υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών στη Μαγνησία και βρίσκονται σε αργία.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΣΔΟΕ «εκατόν εξήντα δύο φορολογούμενοι συμπεριέλαβαν στις φορολογικές τους δηλώσεις εικονικές – πλαστές αποδείξεις είσπραξης ποσών δωρεών προς Ιερούς Ναούς, προκειμένου να τύχουν μείωσης της φορολογίας. Το συνολικό ύψος των πλαστών-εικονικών αποδείξεων ανέρχεται στο ποσό των 610.650 €.

Εκτός από το …ιερό σκάνδαλο, στη χθεσινή έκθεση του ΣΔΟΕ με τα πανελλαδικά ευρήματα, κατανεμημένα ανά περιφέρεια, περιλαμβάνεται και η ακόλουθη υπόθεση με εμπλοκή φορολογούμενο αγρότη από την περιοχή του Αλμυρού.

«Τρεις αγρότες του ειδικού καθεστώτος έλαβαν εικονικά φορολογικά στοιχεία για παράνομη επιστροφή Φ.Π.Α. συνολικής αξίας 662.115 €.», αναφέρει το ΣΔΟΕ με την έρευνα του «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ» να προσδιορίζει τη δραστηριότητα του ενός εκ των τριών στη Δυτική Μαγνησία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου