ΤΟΠΙΚΑ

110 χρόνια Αχιλλοπούλειο στις σελίδες ενός βιβλίου

110-χρόνια-αχιλλοπούλειο-στις-σελίδες-εν-530502

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του συγγράμματος των Κωστή – Ντακούμη

Στο χαμηλότερο επίπεδο από την ίδρυση του Νοσοκομείου Βόλου το 1905, διαμορφώθηκε, 110 χρόνια μετά, το ποσοστό θνησιμότητας των νοσηλευομένων οι οποίοι από 353 το 1905 έφτασαν τις 23.917 το 2013.

Τα σημαντικά στοιχεία για το Αχιλλοπούλειο περιλαμβάνονται στο βιβλίο με τίτλο «Διερευνώντας το Νοσοκομείο Βόλου, Ιατρικά και Κοινωνικά χαρακτηριστικά της πορείας του Αχιλλοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Βόλου κατά την περίοδο 1903-2013 (110 χρόνια)» που συνέγραψαν, μετά από έρευνα τετραετίας ο χειρουργός Γιάννης Κωστής και ο Δρ κοινωνιολόγος Βασίλης Ντακούμης, βασιζόμενοι στα αρχεία του «Αχιλλοπούλειου» και τη διαχρονική του πορεία στα 110 χρόνια λειτουργίας του.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Βόλου από τον επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου κ. Θαν. Λιούπη και άλλους ομιλητές, ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Κ. Καραμπάτσας κ.α.

Πρόκειται για ένα βιβλίο με εξαιρετικό επιστημονικό και τοπικό ενδιαφέρον, το οποίο απαρτίζεται από τρία μέρη και έχει 460 σελίδες:

  • Στο 1ο μέρος, παρουσιάζονται βιβλιογραφικά η εξέλιξη της ιατρικής γενικά ανά τους αιώνες, καθώς και η εξέλιξη των θεραπειών για μερικές παθήσεις, κατά τη διάρκεια από το τέλος του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Παρουσιάζονται ακόμη ορισμένες απόψεις μας για την υγεία τόσο από ιατροτεχνική, όσο και από ανθρωποκεντρική και κοινωνική άποψη.
  • Στο 2ο μέρος παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της ερευνητικής προσπάθειας των συγγραφέων για το Νοσοκομείο Βόλου, κατά την περίοδο 1903 – 2013, οι παρατηρήσεις, τα συμπεράσματα, καθώς και οι σκέψεις τους για αλλαγές στη νοσοκομειακή λειτουργία. Επίσης, παρατίθενται οι απόψεις για τη θητεία τους στη διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου όπως τις κατέθεσαν πέντε Πρόεδροι του Νοσοκομείου: Ο κ. Μίμης Παπαϊωάννου, ο κ. Αναστάσιος Γάτος, ο κ. Αρίσταρχος Νιζάμης, ο κ. Γιάννης Λουλούδας και ο κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος.
  • Τέλος, στο 3ο μέρος του βιβλίου, περιλαμβάνονται, ως παράρτημα, οι πίνακες της έρευνας. Ολα τα στοιχεία της έρευνας είναι βασισμένα στα αρχεία του Νοσοκομείου Βόλου.

ΑΝΤ. ΦΩΚΙΔΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου