ΤΟΠΙΚΑ

ΕΚΑΒ: Απέχουμε για πέντε λόγους

εκαβ-απέχουμε-για-πέντε-λόγους-532441

Δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του ο υπουργός Υγείας, τονίζει ο Πρόεδρος των εργαζομένων κ. Δαριώτης

Με απόλυτη επιτυχία άρχισε χθες η εφαρμογή της τριήμερης αποχής του προσωπικού του ΕΚΑΒ και θα διαρκέσει μέχρι και αύριο Πέμπτη, ενώ θα επαναληφθεί το τριήμερο 12-14 Μαΐου.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Χθες, πρώτη ημέρα της τριήμερης αποχής, εξυπηρετήθηκαν μόνο τρία περιστατικά στη Μαγνησία έναντι 35 που εξυπηρετούνται καθημερινά σε τακτική βάση, ενώ αναφορικά με τα εξιτήρια από το Νοσοκομείο, έγινε γνωστό ότι δεν εκτελέστηκε κανένα εξιτήριο που αφορούσε ασθενείς που χρειάζονται ασθενοφόρο για την επιστροφή στην οικία τους.

«Τα εξιτήρια θα εκτελεστούν την προσεχή Παρασκευή για όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν και χρειάζονται ασθενοφόρο. Το Νοσοκομείο Βόλου δεν διαθέτει ασθενοφόρο και οδηγούς οπότε τα εξιτήρια τα εξυπηρετούμε εμείς στο ΕΚΑΒ, όπως και τις μεταφορές για επανεξετάσεις, για διακομιδές εκτός νομού.

Αποφασίσαμε την τριήμερη αποχή», εξηγεί ο Πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Μαγνησίας κ. Παν. Δαριώτης, για πέντε λόγους. «Στη συνάντηση που είχαμε στις 30 Μαρτίου με τον υπουργό Υγείας κ. Π. Κουρουμπλή, μας διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθούν μέχρι τέλος Απριλίου 2015, τα οφειλόμενα από το 2014 όπως εξαιρέσιμα, νυχτερινά, εκτός έδρας κ.α., συνολικού ποσού περίπου 700 ευρώ για κάθε εργαζόμενο. Μέχρι σήμερα, μας δόθηκαν μόλις τα 200 ευρώ από τα οφειλόμενα και ο λογαριασμός των οφειλομένων, συνεχώς αυξάνεται.

Επίσης, θέσαμε στον υπουργό το χρόνιο αίτημα για χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος στα πληρώματα του ΕΚΑΒ, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να βάλουν για παράδειγμα έναν ορό ή σε συνεννόηση με το γιατρό να δώσουν ένα υπογλώσσιο ή να προσφέρουν μια μικρή βοήθεια στον ασθενή. Σήμερα, αν δεν παρίσταται γιατρός στο ασθενοφόρο, το πλήρωμα δεν έχει δικαίωμα να κάνει το παραμικρό για να βοηθήσει έναν ασθενή, όσο σοβαρό περιστατικό κι αν είναι. Με την άδεια άσκησης επαγγέλματος πληρώματος ασθενοφόρου – διασώστη, θα μπορούμε να βοηθούμε και να κατοχυρώσουμε το επάγγελμα. Ζητήσαμε προσλήψεις επικουρικού προσωπικού για τη θερινή περίοδο ώστε να αποφευχθούν μετακινήσεις στα νησιά, δίχως να γίνει το παραμικρό. Ζητήσαμε ακόμη ορθολογική χρήση του ΕΚΑΒ και σύγχρονο ρόλο στο δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς επικαλύψεις, χωρίς να υπάρχει κάποια ενέργεια από το Υπουργείο. Οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος για εμάς και έχουμε αποφασίσει κυλιόμενες τριήμερες αποχές από την επόμενη εβδομάδα, αν δεν υπάρξει κάποια λύση στα προβλήματα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου