ΤΟΠΙΚΑ

Ρύπανση με … ταυτότητα ~ Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα αναλύσεων

ρύπανση-με-ταυτότητα-εκδόθηκαν-τα-α-532662

Εντοπίστηκε η βιομηχανία που ρύπανε τάφρο στην Α’ ΒΙΠΕ

Μόνο την …ταυτότητά της δεν έριξε σε αποστραγγιστικό αυλάκι βιομηχανική μονάδα της Α’ Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου καθώς από τις πολλαπλές χημικές αναλύσεις των λυμάτων, προέκυψε ένα πολύ ειδικό στοιχείο που προσδιορίζει τον ρυπαντή.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

«Πήραμε τα αποτελέσματα και επιβεβαιώνεται η έντονη μικροβιολογική επιβάρυνση η οποία ήταν τόσο έντονη ώστε απορροφούσε οργανικά στοιχεία που αποδείκνυαν τα στοιχεία του ρυπαντή. Ωστόσο υπάρχει προσδιορισμός της πηγής ρύπανσης και οι συναρμόδιες υπηρεσίες θα αποστείλουν μέχρι αύριο στη συγκεκριμένη βιομηχανία την έκθεσή τους και τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Σε διάστημα είκοσι ημερών, η ρυπαίνουσα βιομηχανία έχει το δικαίωμα να τοποθετηθεί επί της έκθεσης και να προβάλει τις απόψεις της. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του Περιφερειάρχη και το ύψος του προκύπτει από μαθηματικό τύπο με ελάχιστο ποσό τα 1.000 ευρώ και μέγιστο τις 50.000 ευρώ.

Εκτός από τις αναλύσεις που πραγματοποίησε το συνεργαζόμενο διαπιστευμένο εργαστήριο του κ. Αλ. Γούναρη, (που αρνήθηκε να προβεί σε οιοδήποτε σχολιασμό των αποτελεσμάτων παραπέμποντας στις αρμόδιες υπηρεσίες), δείγματα στάλθηκαν και σε άλλο εξειδικευμένο εργαστήριο», επισημαίνει η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, τονίζοντας ότι στη συγκεκριμένη βιομηχανία, δεν έχει βεβαιωθεί στο παρελθόν πρόστιμο για ρύπανση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το περιστατικό της ρύπανσης σε τάφρο στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή με σκουρόχρωμα νερά να λιμνάζουν κάτω από τη γέφυρα του Σεσκουλιώτη, την προηγούμενη εβδομάδα, τα συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας μετά τη λήψη δειγμάτων από τα λύματα, πραγματοποίησαν ελέγχους σε πέντε βιομηχανίες που βρίσκονται κοντά στο σημείο της ρύπανσης με έλεγχο των δικτύων τους.

«Αν διαπιστωθεί ότι η μόλυνση προέρχεται από κάποια βιομηχανία της περιοχής θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία πρόστιμα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι αμείλικτη σε θέματα περιβάλλοντος και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν ρυπαντή να υποβαθμίζει το περιβάλλον», είχε δηλώσει στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» η κα Κολυνδρίνη, αμέσως μετά το νέο περιστατικό ρύπανσης και με τον ίδιο τόνο επαναλαμβάνει σήμερα τη θέση της Π.Ε. για την ρυπαίνουσα βιομηχανία.

«Ενεργό το λύμα»

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα κλιμάκια ελέγχου που μετέβησαν για δειγματοληψίες λύματος στην τάφρο, εκτίμησαν από διάφορες χημικές παραμέτρους την προέλευση του λύματος. «Ευτυχώς το λύμα ήταν ενεργό ακόμη όταν έγιναν οι δειγματοληψίες. Είχε βέβαια αρχίσει η ενεργοποίηση των βακτηρίων αλλά το ειδικό στοιχείο που εντοπίστηκε ήταν σε τέτοια ποσότητα που δεν είχε γίνει αποδόμηση. Σε συνδυασμό με στοχευμένες αυτοψίες που ακολούθησαν και την συναξιολόγηση διαφόρων δεδομένων, προέκυψαν συγκεκριμένες οδηγίες ελέγχου και τα ευρήματα των εργαστηριακών εξετάσεων είναι σαφή και προσδιοριστικά της πηγής ρύπανσης», επισημάνθηκε σχετικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου