ΤΟΠΙΚΑ

110 χρόνια Αχιλλοπούλειου σε ένα βιβλίο

110-χρόνια-αχιλλοπούλειου-σε-ένα-βιβλίο-532731

Στις 7 μ.μ. σήμερα η παρουσίαση από τους συγγραφείς Γ. Κωστή και Β. Ντακούμη

Ιατρικά και Κοινωνικά χαρακτηριστικά της πορείας του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου κατά την περίοδο 1903-2013 (110 χρόνια), περιλαμβάνει το βιβλίο των κ.κ. Γιαν. Κωστή, Χειρουργού και Βασ. Ντακούμη, Δρ. Κοινωνιολόγο, το οποίο θα παρουσιαστεί στις 7 μ.μ. σήμερα στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Βόλου, στο ισόγειο του νέου κτιρίου.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Την εκδήλωση διοργανώνει το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου και με μεγάλη χαρά θα παρουσιάσει το πόνημα του συγγραφικού διδύμου, ενός καταξιωμένου χειρουργού με μακρά θητεία στο Νοσοκομείο Βόλου, του γιατρού κ. Γιάννη Κωστή και του γνωστού Δρ. Κοινωνιολόγου της πόλης κ. Βασ. Ντακούμη, με ευρεία συμμετοχή και προσφορά σε κοινωνικούς φορείς, κινήματα κ.λπ.

Το βιβλίο που θα παρουσιαστεί απαρτίζεται από τρία μέρη:

  • Στο 1ο μέρος, παρουσιάζονται βιβλιογραφικά η εξέλιξη της ιατρικής γενικά ανά τους αιώνες, καθώς και η εξέλιξη των θεραπειών για μερικές παθήσεις, κατά τη διάρκεια από το τέλος του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Παρουσιάζονται ακόμη ορισμένες απόψεις μας για την υγεία τόσο από ιατροτεχνική, όσο και από ανθρωποκεντρική και κοινωνική άποψη.
  • Στο 2ο μέρος θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της ερευνητικής προσπάθειας των συγγραφέων για το Νοσοκομείο Βόλου, κατά την περίοδο 1903 – 2013, τις παρατηρήσεις τους, τα συμπεράσματα, καθώς και τις σκέψεις τους για αλλαγές στη νοσοκομειακή λειτουργία. Επίσης, παραθέτουν τις απόψεις για τη θητεία τους στη διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου όπως τις κατέθεσαν πέντε Πρόεδροι του Νοσοκομείου: Ο κ. Μίμης Παπαϊωάννου, ο κ. Αναστάσιος Γάτος, ο κ. Αρίσταρχος Νιζάμης, ο κ. Γιάννης Λουλούδας και ο κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος.
  • Τέλος, στο 3ο μέρος του βιβλίου, περιλαμβάνονται, ως παράρτημα, οι πίνακες της έρευνας. Ολα τα στοιχεία της έρευνας είναι βασισμένα στα αρχεία του Νοσοκομείου Βόλου.

Η συνεργασία των κ.κ. Κωστή – Ντακούμη ξεκίνησε περίπου πριν από 4 χρόνια με σκοπό να αξιοποιηθεί ο μεγαλύτερος δυνατός όγκος στοιχείων που επιλέχθηκαν με αυστηρά επιστημονική μεθοδολογία, ώστε να καταγραφούν, κατά το δυνατόν, οι σημαντικότερες τάσεις στην εξέλιξη των χαρακτηριστικών των ασθενών που προσήλθαν στο Νοσοκομείο Βόλου και των ασθενειών τους, από την ίδρυσή του μέχρι το 2013.

«Η προσπάθειά μας έχει ως σκοπό, αγγίζοντας το παρελθόν, να κάνουμε υποθέσεις για το μέλλον, καταθέτοντας τις ελπίδες και τις προτάσεις μας», αναφέρουν συγκεκριμένα οι συγγραφείς.

Από ένα πληθυσμό νοσηλευθέντων τα 110 χρόνια (1903 – 2013) 103000 ασθενών, ερευνήθηκε ένα δείγμα 5100 αρρώστων. Ερευνήθηκαν χαρακτηριστικά όπως το φύλο, η ηλικία, η καταγωγή, το επάγγελμα, η πάθηση που έπασχαν, οι μέρες νοσηλείας και η έκβαση της αρρώστιας τους, καθώς και συνδυασμοί αυτών των παραμέτρων.

Ενδεικτικά μερικά αποτελέσματα της έρευνας είναι:

1. Προοδευτική αύξηση των γυναικών να νοσηλεύονται (στα πρώτα χρόνια ήταν εξαίρεση).

2. Συνεχής αύξηση της μέσης ηλικίας των νοσηλευόμενων, παράλληλα με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

3.Μείωση του μέσου χρόνου νοσηλείας, οφειλόμενου κυρίως στην αποτελεσματικότητα των θεραπειών.

4. Μείωση των νοσηλειών από λοιμώξεις, πολλές από τις οποίες εξαφανίστηκαν (ελονοσία, ευλογιά κ.ά.). Αύξηση των νοσηλειών από καρκίνο από το 1995 και εκρηκτικά από 2009, οφειλόμενη στις δυνατότητες του νοσοκομείου σε αξονικές τομογραφίες και χημειοθεραπείες , που απογειώθηκαν με την έλευση ογκολόγου – παθολόγου.

Οι παθήσεις συστημάτων αναπνευστικού, κυκλοφορικού, πεπτικού κ.α. δεν είχαν ιδιαίτερες αυξομειώσεις, έχουν όμως αλλάξει, αφού εμφανίστηκαν η στεφανιαία νόσος, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η χολολιθίαση, οι κήλες, που δεν υπήρχαν τα παλιά χρόνια.

«Μέσω των ολοκληρωμένων αποτελεσμάτων, επισημαίνουν οι συγγραφείς, γίνονται διαπιστώσεις και επιχειρείται να δοθούν προτάσεις – λύσεις, στο πλαίσιο ενός ΕΣΥ που θα πρέπει να σταματήσει να αποδομείται, και να αρχίσει να αναπτύσσεται προς όφελος των ανθρώπων. Φοβούμαστε ότι η λειτουργία των νοσοκομείου μόνο με όπλο το φιλότιμο των υγειονομικών υπαλλήλων του, κινδυνεύει άμεσα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου