ΤΟΠΙΚΑ

Διαθέσιμα όλα τα ασθενοφόρα

διαθέσιμα-όλα-τα-ασθενοφόρα-537518

ΕΚΑΒ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Με την ασφάλιση των δύο ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας Βελεστίνου και Αργαλαστής, ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία ασφαλιστικής κάλυψης όλων των ασθενοφόρων που διαθέτουν τα Κέντρα Υγείας και δεν απαιτείται για διακομιδές ρουτίνας ή κάλυψη των Κ.Υ. η συνδρομή των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

«Η υπαγωγή των Κέντρων Υγείας στις ΥΠΕ, μάλλον πρέπει να αναθεωρηθεί. Οσο τα Κέντρα Υγείας υπάγονταν στα Νοσοκομεία, η κατάσταση δεν έφτανε στο σημείο να μην έχουμε ανασφάλιστα ασθενοφόρα. Εμείς στο ΕΚΑΒ, αναφέρει ο Πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Μαγνησίας κ. Παν. Δαριώτης, καλύψαμε τα κενά σε διακομιδές λόγω της ακινησίας των ανασφάλιστων ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας. Με τη συνεργασία του Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου κ. Κων. Καραμπάτσα, ο οποίος, όπως κι εμείς, δεν είχε θεσμική αρμοδιότητα αλλά εμπειρία και διάθεση προσφοράς, προχωρήσαμε σε συντονισμένες ενέργειες προς την 5η ΥΠΕ και τελικά αντιμετωπίστηκε το ζήτημα με την ασφαλιστική κάλυψη των δύο τελευταίων οχημάτων των Κ.Υ. που είχαν μείνει ανασφάλιστα και συνεπώς ακινητοποιημένα».

«Ολα στο ΕΚΑΒ»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις διακομιδές, ο κ. Δαριώτης τονίζει πως θα ήταν πιο λειτουργικό το σύστημα αν ένας φορέας αναλάβει όλες τις διακομιδές. «Εχουμε προτείνει να ενταχθούν όλα τα ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ, μαζί με το αντίστοιχο προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία. Σήμερα υπάρχει αυτός ο κατακερματισμός με άλλα ασθενοφόρα στο Νοσοκομείο, άλλα στα Κέντρα Υγείας και άλλα στο ΕΚΑΒ.

Δείτε για παράδειγμα τι γίνεται με τα νέα ασθενοφόρα που παραδόθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στα Κέντρα Υγείας. Ολοκαίνουργια οχήματα κάθονται σε Σκιάθο και Σκόπελο όταν τα δικά μας ασθενοφόρα, οι «παππούδες» όπως αποκαλούμε τα 8 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, με νεότερα όσα παρελήφθησαν το 2004, να έχουν γράψει 450.000 χιλιόμετρα.

Φανταστείτε πόσα χρήματα απαιτούνται για συντήρηση, συνεργεία και ανταλλακτικά για τα συγκεκριμένα οχήματα και σε ποιά κατάσταση βρίσκονται, ζητώντας μάλιστα σε έκτακτα περιστατικά να αποδίδουν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το «χρυσό δεκάλεπτο».

Εκτός από τα οκτώ ασθενοφόρα, το ΕΚΑΒ διαθέτει και τρεις κινητές μονάδες με νεότερη εκείνη που έγινε δωρεά το 2009 από τους εφοπλιστές».

Στο μεταξύ, ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις για το διαγωνισμό του ΕΚΑΒ για την προμήθεια 167 ασθενοφόρων και 19 Κινητών Μονάδων, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ (13,5 εκατ. €). «Από τα 167 ασθενοφόρα, στη Θεσσαλία προβλέπεται να κατανεμηθούν 13 αλλά οι εξελίξεις μάλλον είναι αρνητικές με τον διαγωνισμό, για τρίτη φορά να αποβαίνει άγονος» επισημαίνει ο κ. Δαριώτης.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε από το ΕΚΑΒ το 2013 και ήταν στην ουσία ο τρίτος διαγωνισμός που προκήρυσσε το ΕΚΑΒ, με τον προηγούμενο να είναι ένα περίπου χρόνο πίσω (τον Οκτώβριο του 2012) και τον πιο προηγούμενο στο μακρινό 2007. Και οι δύο προηγούμενοι είχαν κηρυχθεί άγονοι είτε γιατί είχαν προβλήματα οι φάκελοι των εταιρειών που συμμετείχαν, είτε γιατί οι προσφορές υπερέβαιναν το διαθέσιμο κονδύλι.

Πλέον κοντεύουν δύο χρόνια από την προκήρυξη του τελευταίου (οκτώ συνολικά) και ασθενοφόρα δεν είδαμε με κίνδυνο να αρχίσουν να «μένουν» το ένα πίσω από το άλλο, αφού δεκάδες οχήματα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το χρόνο ζωής τους και ο στόλος επιβάλλεται να ανανεωθεί. Παράλληλα κινδυνεύουν να χαθούν και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, ενώ ένας νευραλγικός φορέας στο χώρο της υγείας, όπως το ΕΚΑΒ, κινδυνεύει να μειώσει δραματικά την επιχειρησιακή του δράση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου