ΤΟΠΙΚΑ

Μικροβιολογική επιβάρυνση νερού στο Νότιο Πήλιο

μικροβιολογική-επιβάρυνση-νερού-στο-539469

Απαγορεύτηκε η πόση του σε σχολικές μονάδες, μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος

Την ύπαρξη μικροβιακών φορτίων, σε επίπεδα πάνω από τα επιτρεπτά όρια, κατέγραψαν χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις σε διάφορα σημεία του δικτύου ύδρευσης στο Νότιο Πήλιο. Από τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών που αφορούσαν την τελευταία περίοδο του 2014 μέχρι και τον Ιανουάριο 2015 και στάλθηκαν από το Δήμο Νοτίου Πηλίου στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, προέκυψαν υπερβάσεις επιτρεπτών ορίων στα ολικά κολοβακτηριοειδή.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

«Μιλάμε για μικροεπιβάρυνση», τονίζει η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας κα Χρυσούλα Κολημήτρα και τονίζει πως αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν οι άμεσες ενέργειες που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία, όπως η απαγόρευση χρήσης νερού για ανθρώπινη κατανάλωση στις περιοχές με την επιβάρυνση. Ηδη σε σχολεία του Δήμου Νοτίου Πηλίου, τοποθετήθηκαν με ευθύνη του Δήμου ενδεικτικές πινακίδες για απαγόρευση πόσης του νερού.

Ζητήσαμε από το Δήμο, όπως έγινε και στην αντίστοιχη περίπτωση με νερά σε Πορταριά και Μακρινίτσα με το Δήμο Βόλου και τη ΔΕΥΑΜΒ, να εφαρμόσει άμεσα τη σχετική νομοθεσία με δικές του ενέργειες, καθότι οι Δήμοι έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα και υπευθυνότητα για παροχή ασφαλούς και υγιεινού πόσιμου νερού, απαλλαγμένου από κάθε επιβάρυνση, για ανθρώπινη κατανάλωση, σε όλες τις περιοχές του Δήμου».

Οι διορθωτικές ενέργειες αφορούν στην τοποθέτηση συστημάτων απολύμανσης – χλωρίωσης του νερού στις δεξαμενές, με αισθητήρα ελέγχου της χλωρίωσης και έλεγχο, με συνεχείς μετρήσεις και καταγραφές, του υπολειμματικού χλωρίου για την ορθότερη εφαρμογή χλωρίωσης του πόσιμου νερού.

Επίσης, στον τακτικό και αποτελεσματικό καθαρισμό των δεξαμενών, την απομάκρυνση ιζημάτων που υποβοηθούν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, στον καθαρισμό των πηγών και στα μέτρα προστασίας αυτών για την απομάκρυνση φερτών υλικών και την εξάλειψη του μικροβιολογικού φορτίου, αλλά και την παρακολούθηση του δικτύου ύδρευσης, με συνεχείς αναλύσεις και καταγραφή των αποτελεσμάτων.

Τα ολικά κολοβακτηριοειδή δεν προέρχονται μόνο από τα κόπρανα των ανθρώπων και ζώων αλλά και από το χώμα και τα φυτά και επομένως μόνο η παρουσία τους, εφόσον δεν συνυπάρχουν και άλλες βακτηριολογικές παράμετροι στα αποτελέσματα μιας εξέτασης νερού, θα μπορούσε π.χ. να υποσημαίνει ενδεχόμενη περιβαλλοντικής προέλευσης μόλυνση του νερού. Για τα δίκτυα ύδρευσης η σταθερότητα του αριθμού τους είναι σημαντικός δείκτης της ακεραιότητας του δικτύου και της επάρκειας της χλωρίωσης. Αιφνίδια αύξηση του αριθμού τους κατά 1-2 λογάριθμους μπορεί να υποδηλώνει ανεπάρκεια στο σύστημα επεξεργασίας του νερού, επιμόλυνση της πηγής υδροληψίας ή και ανάπτυξη βιολογικού υμενίου στο δίκτυο. Πολλές φορές είναι το πρώτο ανιχνεύσιμο σημείο μόλυνσης.

«Εντός ορίων έδειξε ο αυτοέλεγχος»

Μετά τις συστάσεις της Διεύθυνσης, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, προχώρησε στη λήψη μέτρων και στον αυτοέλεγχο του συστήματος στα σημεία υπερβάσεων, πραγματοποιώντας νέες δειγματοληψίες τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν, σύμφωνα με το Δήμο, ότι το νερό δεν έχει πλέον υπερβάσεις και βρίσκεται εντός ορίων.

«Υπήρξε προφορική ενημέρωση στην υπηρεσία μας για τα αποτελέσματα των νέων αναλύσεων. Μας ενημέρωσαν ότι δεν εντοπίστηκε εκ νέου μικροβιολογικό φορτίο. Εμείς περιμένουμε εγγράφως τα αποτελέσματα για να προχωρήσουμε στην άρση των περιοριστικών μέτρων στην ανθρώπινη κατανάλωση», κατέληξε η κα Κολημήτρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου