ΤΟΠΙΚΑ

Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Πλήρης η εγκατάλειψη του ΕΣΥ»

παναγιώτης-κουρουμπλής-πλήρης-η-εγκ-544964

Αναγεννητική πολιτική στο δημόσιο σύστημα υγείας εξήγγειλε από τη Λάρισα ο αρμόδιος Υπουργός

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στο Δημόσιο σύστημα Υγείας ο υπουργός κ. Παν. Κουρουμπλής στη διάρκεια εκδήλωσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, τονίζοντας παράλληλα πως υπάρχει πολιτική βούληση για μια νέα αναγεννητική πολιτική.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Στον Υπουργό Υγείας που έφτασε στο Πανεπιστημιακό από την Κοζάνη, όπου συμμετείχε σε αντίστοιχη ενημερωτική σύσκεψη φορέων υγείας, επιφύλαξαν θερμή υποδοχή μέλη του ΠΑΜΕ με πανό και συνθήματα για δημόσια, δωρεάν υγεία για όλους. Την επίσκεψή του στη Λάρισα κάλυψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Αντιπαράθεση σημειώθηκε στη συνέχεια μεταξύ του κ. Παν. Κουρουμπλή και του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ. Τάσου Τσιαπλέ, όταν ο τελευταίος θέλησε να παραδώσει υπόμνημα του ΕΚΛ στον Υπουργό που μετέβη στο Πανεπιστημιακό για τη «φιέστα». Ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τον κ. Τσιαπλέ να του εξηγήσει «γιατί είναι φιέστα μια διαδικασία ανοιχτή για την καταγραφή όλων των προβλημάτων και η ένταση κορυφώθηκε με συζήτηση σε υψηλούς τόνους με τον Πρόεδρο του ΕΚΛ να επιμένει πως «ο κόσμος περιμένει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της υγείας».

Ο Υπουργός κάλεσε τον συνδικαλιστή στο αμφιθέατρο της εκδήλωσης ή στο Υπουργείο να συζητήσουν όποτε θέλει.

Αναφερόμενος στη διαδικασία του διαλόγου με τους φορείς της υγείας, τόνισε: «Θέλω να ενημερωθώ εκ του σύνεγγυς, μέσα από ανοιχτή, δημοκρατική και πρωτόγνωρη διαδικασία, για τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την υγειονομική φτώχεια του συστήματος στο χώρο της υγείας. Είμαι εντυπωσιασμένος από τη συμμετοχή, την ευθύνη, την αγωνία, αλλά και τον τεκμηριωμένο τρόπο, με τον οποίο όλοι οι συντελεστές από το χώρο της υγείας προσπαθούν να προβάλουν με τον πιο ειλικρινή και οργανωμένο τρόπο τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο.

Πλήρης εγκατάλειψη

Ο,τι κι αν πω θα εκληφθεί ως υπερβολή. Υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη του συστήματος και δεν μιλάμε για μια έλλειψη. Υπάρχουν δεκάδες κλινικές που βρίσκονται στο όριο και οι γιατροί που απέμειναν σε αυτές παραιτούνται, γιατί δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος. Εχουν μείνει ένας γιατρός, άντε δυο σε κλινικές αιχμής. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Αν υπάρχει πολιτική βούληση γίνεται και άμεσα. Εμείς, επισήμανε ο κ. Κουρουμπλής, ανακοινώσαμε διά του Πρωθυπουργού 4.500 νέες προσλήψεις, εκτός από τους επικουρικούς για τους οποίους με τροπολογία στη Βουλή αυξάνουμε το χρόνο απασχόλησής τους από ένα σε δύο χρόνια. Κάλεσα και τους ιατρικούς συλλόγους να βάλουν πλάτη. Εμείς θέλουμε να τους προσλάβουμε τους γιατρούς και αναζητούμε τους καλύτερους τρόπους, ώστε το σύστημα να γίνει ποιο ποιοτικό και αποτελεσματικό. Το Δημόσιο σύστημα υγείας θέλουμε να υπηρετήσει την κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Μπροστά στη ζωή και το θάνατο, δεν υπάρχουν διακρίσεις για εμάς.

Εάν υπάρξει σωστή διαχείριση πολλών τομέων του χώρου, μπορούν να εξορθολογιστούν πολλά πράγματα. Εντός της εβδομάδας, θα έχω νέο κύκλο επαφών με τις πολυεθνικές των φαρμάκων και είμαι αισιόδοξος ότι θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα. Και βέβαια μπορεί να αναρωτηθεί ο πολίτης. Γιατί δεν γινόταν αυτό πριν;», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής, λίγο πριν αρχίσει η ανοιχτή συζήτηση στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, όπου τον καλωσόρισαν ο νέος Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Νεστ. Αντωνίου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, οι βουλευτές Αλεξ. Μεϊκόπουλος, Αννα Βαγενά (ΣΥΡΙΖΑ), Χρήστος Κέλλας (Ν.Δ.), Κώστας Μπαργιώτας (ΠΟΤΑΜΙ), Βασίλης Κόκκαλης (ΑΝΕΛ), διοικητές Νοσοκομείων κ.α.

Τον Υπουργό συνόδευσε στη Λάρισα η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή, καθώς το πρωί είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Κοζάνη με υγειονομικούς της περιοχής.

Παν. Κουρουμπλής: Υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη του συστήματος και δεν μιλάμε για μια έλλειψη

«Θα κρατήσουμε κάποιους Διοικητές» ~ Στοιχεία για τα Νοσοκομεία θα δημοσιοποιήσει ο Υπουργός Υγείας

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές Διοικήσεων Νοσοκομείων, παρά την άρνηση ορισμένων Διοικητών να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, εμφανίστηκε από τη Λάρισα ο Υπουργός Υγείας κ. Παν. Κουρουμπλής, απαντώντας σε ερώτηση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.

Αφήνοντας αιχμές για όσους σκέφτονται υστερόβουλα για αποζημιώσεις, αρνούμενοι να παραιτηθούν, ο Υπουργός δήλωσες πως οι θέσεις των Διοικητών Νοσοκομείων είναι πολιτικές θέσεις και πως για να εφαρμόσει την πολιτική της νέας αναγεννητικής προσπάθειας στο δημόσιο σύστημα υγείας, θα πρέπει να επιλέξει τους συνεργάτες του.

«Εχω ζητήσει και θεωρώ δημοκρατικό δικαίωμα, επειδή οι Διοικητές στα Νοσοκομεία είναι πολιτικά πρόσωπα, να μπορώ να επιλέξω τα άτομα με τα οποία θα συνεργαστώ σε αυτή τη νέα αναγεννητική προσπάθεια. Εχω στείλει επιστολή κι έχω ζητήσει να θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεσή μου», επισήμανε ο κ. Κουρουμπλής από τη Λάρισα, πριν αρχίσει η ενημερωτική εκδήλωση για την κατάσταση του συστήματος δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραιτήσουμε όλο τον κόσμο», συμπλήρωσε και τόνισε: «Δεν θα αντικαταστήσουμε όλο τον κόσμο. Αλλά όπως αντιλαμβάνεστε θέλουμε να έχουμε αυτή την ευχέρεια.

Κάποιους θα κρατήσουμε και κάποιους θα αντικαταστήσουμε. Ελπίζω, άνθρωποι που υπηρετούν τον ευαίσθητο αυτό χώρο, που ζει πολύ μεγάλες δυσκολίες κι έχει την ανάγκη ακόμη κι από το ένα ευρώ, να μην έχουν πίσω από το μυαλό τους τη λογική ας μας διώξουν να πάρουμε αποζημιώσεις από μια καθημαγμένη χώρα».

Εικόνα για τα Νοσοκομεία

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα παρουσιάσει δημοσίως την εικόνα για όλα τα Νοσοκομεία της χώρας με αιχμές για τους προκατόχους του στο Υπουργείο Υγείας.

«Αύριο, θα δώσω στη δημοσιότητα τις δαπάνες του κάθε Νοσοκομείου για το 2014 και τις προβλέψεις του 2015 για να δούμε αυτοί που κλαυθμυρίζουν ως κύμβαλα αλαλάζοντα, αν πραγματικά λένε στον κόσμο την αλήθεια.

Νομίζουν ότι ο κόσμος δεν έχει μνήμη.

Εμείς τι διαχειριζόμαστε; Διαχειριζόμαστε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ; Προϋπολογισμούς που ψήφισαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι διαχειριζόμαστε. Δεν ξέρουν τι ψήφισαν; Οπως προχθές που έλεγαν ότι με εντολή μου έφυγαν τα χρήματα των Νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδος; Ξέρετε κανένα τέτοιο Νοσοκομείο στην περιοχή;» κατέληξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου