ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός Παγασητικού τα καταδυτικά πάρκα

εκτός-παγασητικού-τα-καταδυτικά-πάρκ-549599

Με οριακή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου και σε κλίμα έντασης

Σε αλλαγή της αρχικής της πρότασης για χωροθέτηση καταδυτικών πάρκων εντός Παγασητικού, προχώρησε χθες η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου μετά τις μεγάλες αντιδράσεις δεκάδων επαγγελματιών αλιέων που παρέστησαν με δυναμικό τρόπο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητώντας την ακύρωση κάθε ενέργειας για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Η πρόταση του Δημάρχου κ. Νικ. Φορτούνα, δεν έγινε δεκτή από το σύνολο των συμβούλων του καθώς δύο μέλη της ομάδας πλειοψηφίας οι κ.κ. Χαμονικολάου (όχι) και Σταματάς (παρών), δεν ψήφισαν την εισήγηση του Δημάρχου για αλλαγή της χωροθέτησης και νέα χωροθέτηση στο Αιγαίο.

Αρνητικά ψήφισαν και οι μειοψηφίες με τη μείζονα μειοψηφία να αποχωρεί μετά την ψηφοφορία. «Εμείς σε αυτή την φαρσοκωμωδία δεν μπορούσαμε να συμμετέχουμε. Απαιτήσαμε ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή, έγκαιρα και με έγκυρο τρόπο, ζητώντας να παρουσιαστεί το θέμα από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ούτε αυτό έγινε και φτάσαμε σήμερα με έναν Δήμαρχο να παλινωδεί και πάλι, μπροστά στα αδιέξοδα που προκάλεσε η βιαστική κίνησή του να εγκρίνει την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια, δίχως διαβούλευση και τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και επαγγελματικών ομάδων που πλήττονται», τόνισε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Αγγ. Λεμονής.

Εκπροσωπώντας τους αλιείς ο δικηγόρος κ. Νεοπτ. Δημουλάς, τόνισε ότι οι αλιείς δεν είναι οι κακοί της υπόθεσης και δεν είναι απέναντι σε άλλες επαγγελματικές ομάδες. «Ο Σύλλογος αλιέων δεν βρίσκεται σε αντιπαράθεση, σε ρήξη με άλλες παραγωγικές ομάδες, ούτε είναι αντίθετος με τις επενδύσεις. Αλλά εδώ έχουμε μια απόφαση εκ των υστέρων και μάλιστα χωρίς μελέτη για τα οφέλη της επένδυσης. Πρώτα πήρε απόφαση κατά πλειοψηφία η Δημοτική Αρχή να προχωρήσει την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας με τα καταδυτικά και μετά γίνεται διαβούλευση στο Τρίκερι και αλλού για τα καταδυτικά. Οι αλιείς ζητούν υπεύθυνη ενημέρωση. Το να λέει ο Δήμαρχος ότι θα προσελκύσει το καταδυτικό πάρκο 1.500.000 τουρίστες, δεν ξέρω από πού προκύπτει και πως το τεκμηριώνει. Οι αλιείες δεν θέλουν πουθενά στο Νότιο Πήλιο τα καταδυτικά πάρκα καθώς αυτή η δραστηριότητα δεν έχει όφελος για κανέναν».

Λεγαντής: Διπλή η πρόταση του Δημάρχου

Ο Δήμαρχος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κων. Λεγαντής, τόνισε πως η πρόταση του Δημάρχου αλλάζει τη χωροθέτηση και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με απώλειες από την πλειοψηφία.

«Υπήρξε ένταση από την πλευρά των αλιέων αλλά υπήρχαν και άλλες προτάσεις όπως οι αυτοδύτες, το Επιμελητήριο, ξενοδόχοι που δήλωσαν την επιθυμία τους να δημιουργηθούν τα καταδυτικά πάρκα.

Ο Δήμαρχος κατέθεσε νέα πρόταση χωροθέτησης εκτός Παγασητικού κόλπου, αυτή τη φορά. Υπήρχαν αποφάσεις από τα Τοπικά Συμβούλια Προμυρίου και Αργαλαστής να γίνουν καταδυτικά στην περιοχή τους και αυτό προτείνεται στην Περιφέρεια, δηλαδή η μία περιοχή στην Πάλτση και η άλλη στην περιοχή Λευτέρη, κοντά στον Πλατανιά.

Η απόφαση του Δημάρχου, προέβλεπε ακόμη την ανάληψη της διαχείρισης του πάρκου από τους αλιείς, το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από τους ίδιους», κατέληξε.

Τέλος, έγινε γνωστό πως για το ίδιο θέμα θα συνεδριάσει την προσεχή Τετάρτη στο Βόλο το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας για τη λήψη οριστικών αποφάσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου