ΤΟΠΙΚΑ

Συνεταιρίστηκαν οι εργαστηριακοί γιατροί ~ Σαράντα μικροβιολογικά εργαστήρια

συνεταιρίστηκαν-οι-εργαστηριακοί-γι-552712

Μπροστά στον κίνδυνο λουκέτων, αποφάσισαν να μη μείνουν αδρανείς και να ενώσουν τις δυνάμεις τους

Μονόδρομο για τη βιωσιμότητά τους έναντι των μεγαθηρίων, αλλά και των διαδικασιών του ΕΟΠΥΥ, έκριναν εργαστηριακοί γιατροί της Μαγνησίας κι ευρύτερα της Θεσσαλίας και της Στ. Ελλάδας, τη σύμπραξή τους σε έναν συνεταιρισμό, στον οποίο έχουν ήδη εγγραφεί 40 γιατροί και εργαστήρια κι έπονται κι άλλοι καθώς είναι ισχυρή η δυναμική του εγχειρήματος, που στοχεύει άμεσα στη δημιουργία υπερσύγχρονου πλήρους μικροβιολογικού εργαστηρίου στη Λάρισα.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

«Σκοπός του προμηθευτικού και παραγωγικού συνεταιρισμού των εργαστηριακών γιατρών Θεσσαλίας – Κεντρικής Ελλάδας, είναι η προαγωγή με κοινή δραστηριότητα των μελών του, τα οποία διατηρούν τα μικροβιολογικά εργαστήρια που λειτουργούν σε διάφορες πόλεις», τονίζει ο μικροβιολόγος κ. Φώτης Χατζηδημητρίου, ιδρυτικό μέλος του Συνεταιρισμού.

Στη Μαγνησία λειτουργούν περίπου 45-47 μικροβιολογικά εργαστήρια, τα οποία αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα οικονομικής βιωσιμότητας, ενώ με την επικείμενη νέα υποκοστολόγηση εξέταστρων και αποζημιώσεων από τον ΕΟΠΥΥ, η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω.

«Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είμαστε ένα βήμα πριν το λουκέτο και όσοι παραμείνουμε αδρανείς, θα είμαστε τα εύκολα θύματα του ΕΟΠΥΥ και των μονοπωλίων. Αναζητώντας λύσεις, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αξίζει να προχωρήσουμε στο συνεταιριστικό εγχείρημα όχι μόνο για την προάσπιση των δικαιωμάτων του εργαστηριακού γιατρού αλλά και για την εξυπηρέτηση ασθενών και την προσέλκυση ανασφάλιστων με ανταγωνιστικότερους όρους.

Για παράδειγμα, με τη δημιουργία αποθήκης υλικών για τα μέλη, ο Συνεταιρισμός μπορεί να διαπραγματεύεται ομαδικές προμήθειες υλικών και ήδη τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Φανταστείτε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο να χρησιμοποιεί 5.000 σύριγγες το χρόνο και κατά συνέπεια να προμηθεύεται ισάριθμο υλικό και το ίδιο εργαστήριο να προμηθεύεται το ίδιο υλικό από τον Συνεταιρισμό στον οποίο συμμετέχει μαζί με άλλα 100 εργαστήρια τα οποία έχουν προμηθευτεί 500.000 σύριγγες. Οι εκπτώσεις που θα επιτευχθούν, θα είναι πολύ μεγάλες. Υπάρχουν αναλώσιμα υλικά για εξετάσεις σακχάρου που τα πληρώνουμε 4,5 ευρώ/τεμάχιο και στους συνεταιρισμούς διατίθενται με 1 ευρώ/τεμάχιο ή και φθηνότερα.

Εκτός όμως από την εξοικονόμηση δαπανών για προμήθειες, ενέργειες που θα μειώσουν τα τιμολόγιά μας προς τους ασθενείς μας είναι και οι ομαδικές συμβάσεις για διαχείριση αποβλήτων εργαστηρίων, για ποιοτικό έλεγχο εξετάσεων κ.α.

Σήμερα, το κάθε εργαστήριο, επισημαίνει ο κ. Φ. Χατζηδημητρίου, συνδιαλέγεται ατομικά με μεγάλες εταιρείες οι οποίες εκμεταλλευόμενες ολιγοπωλιακές καταστάσεις και την απουσία ανταγωνιστών, ζητούν από το κάθε εργαστήριο της περιφέρειας, διάφορα ποσά για την παροχή υπηρεσιών. Είναι διαφορετικό η τάδε εταιρεία από την Αθήνα να επικοινωνεί με ένα μικροβιολογικό εργαστήριο του Βόλου και να αναγγέλλει τις τιμές για υπηρεσίες ποιοτικού ελέγχου για παράδειγμα και διαφορετικό ο Συνεταιρισμός μας, που θα εκπροσωπεί δεκάδες εργαστήρια στη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα, να ζητάει προσφορές για τις αντίστοιχες υπηρεσίες από όλες τις εταιρίες. Υπάρχει μια τεράστια δυναμική η οποία καθημερινά μεγαλώνει με την ένταξη στο Συνεταιρισμό κι άλλων συναδέλφων οι οποίοι διατηρούν την ανεξαρτησία των εργαστηρίων τους.

Ηδη έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου ιατρικού κέντρου στη Λάρισα, που θα καλύπτει όλα τα μέλη του Συνεταιρισμού και θα έχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης όλων των εξετάσεων, ακόμη και των πιο δαπανηρών που σήμερα εκτελούνται μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου στέλνονται τα δείγματα. Παράλληλα προχωράμε στη δημιουργία αποθηκών και στη συνεργασία με άλλους συνεταιρισμούς», καταλήγει ο κ. Φώτης Χατζηδημητρίου και απευθύνει πρόσκληση στους εργαστηριακούς γιατρούς να επικοινωνήσουν με τον ίδιο στο τηλ. 6979666683 προκειμένου να ενημερωθούν για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσίασης του Συνεταιρισμού και υποδοχής νέων μελών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου