ΤΟΠΙΚΑ

Ουραγοί στην καινοτομία ~ Πρώτοι στην ανεργία

ουραγοί-στην-καινοτομία-πρώτοι-στην-α-562014

Δαπάνη για έρευνα και ανάπτυξη 1,5 € ανά κάτοικο στη Θεσσαλία, 91€ στην Αττική

Πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο, μέσα στην κρίση, έχει πετύχει το περιφερειακό οικονομικό μας σύστημα αν και παράγει μέσης και χαμηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από φορείς της Μαγνησίας στο 8ο Πολυσυνέδριο για την Καινοτομία και την Ανάπτυξη που έγινε χθες στη Λάρισα, είναι προφανές ότι την περίοδο της κρίσης, όπου η αναγκαιότητα αλλαγής του οικονομικού προτύπου περνάει μέσα από την καινοτομία και την έρευνα, η χώρα καταγράφει μακράν την μικρότερη δαπάνη, από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ενωσης.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

«Αν αναζητήσουμε την ενεργητική σχέση του με την Ερευνα και την Ανάπτυξη, θα διαπιστώναμε ιδιαίτερα ανησυχητικές τάσεις, τόνισε στο Συνέδριο ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας – Κεντρικής Ελλάδας, Δρ. Αποστ. Παπαδούλης, επισημαίνοντας ότι « από το ύψος της δαπάνης για την έρευνα και την ανάπτυξη που αντιστοιχεί ανά κάτοικο σε κάθε ελληνική περιφέρεια και ειδικά στη δική μας περιφέρεια προκύπτει αναλογία εξαιρετικά χαμηλή.

Η κατά κεφαλή δαπάνη είναι 56,8€, 30% μικρότερη από την πρώτη Αττική, γι’ αυτό και η Θεσσαλία είναι δέκατη περιφέρεια, μεταξύ των δεκατριών, στη σειρά κατάταξης.

Η κατάσταση, βέβαια, διαμορφώνεται περισσότερο δραματική όταν η αντιστοίχιση γίνεται μεν στην κατά κεφαλήν δαπάνη ανά κάτοικο, αλλά σε σχέση με το υφιστάμενο επιχειρηματικό δυναμικό.

Η δαπάνη είναι 1,5 € ανά κάτοικο. Στην περίπτωση αυτή, η Θεσσαλία καταλαμβάνει την προτελευταία θέση της σχετικής κατάταξης, με την πρώτη Αττική να έχει αντίστοιχη τιμή 91€.

Η εικόνα είναι δυσάρεστη όχι μόνον για την Θεσσαλία αλλά για ολόκληρη τη χώρα, γιατί γενικώς οι δαπάνες μας στην Ερευνα και την Ανάπτυξη ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη».

Οπως τονίστηκε στο Συνέδριο, το σημαντικότερο στοιχείο, που αναδείχθηκε την περίοδο της κρίσης, είναι η ανεπάρκεια του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας, το οποίο δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, σε όρους οικονομικής μεγέθυνσης, ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας.

Πρώτη σε ανεργία η Μαγνησία

Παρά τις θετικές εξαγωγικές επιδόσεις, φαίνεται πως δεν ήταν αρκετές, ώστε να εμποδίσουν τον καλπασμό της ανεργίας, η οποία εξελίσσεται σε κορυφαίο ανεξέλεγκτο πρόβλημα, με δραματικές κοινωνικές προεκτάσεις.

Μέσα στην κρίση, η ανεργία αυξάνεται εντυπωσιακά, και πλήττει ιδιαίτερα τις περισσότερο αναπτυγμένες περιοχές του γεωγραφικού μας διαμερίσματος.

Στη Μαγνησία η ανεργία αγγίζει το 38% με την Καρδίτσα στο 24%, τη Λάρισα στο 22% και τα Τρίκαλα στο 20%.

Οι εξηγήσεις για την κατάσταση αυτή είναι αρκετές, δεν διαφέρουν στη βάση τους ιδιαίτερα, και κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι τόσο το επιχειρηματικό μέγεθος όσο και οι μηχανισμοί για την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας απουσιάζουν και το κενό αυτό είναι τόσο ζωτικής σημασίας, ώστε να διαμορφώνει συνθήκες ανεπαρκούς ανταγωνιστικότητας.

Συμμετοχή ανά κατηγορία προϊόντων στο σύνολο των εξαγωγών της Μαγνησίας (2013)

«Εχει απομείνει έστω και λίγος χρόνος ακόμη για να συνειδητοποιήσουμε ότι οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια και οι πλατείες είναι η ανάπτυξη της προηγούμενης εικοσαετίας, ενώ η σημερινή και η αυριανή είναι η παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών, δηλαδή αγαθά μέσης και υψηλής τεχνολογίας, εμβαπτισμένα στην έρευνα και την καινοτομία», ανέφερε ακόμη στο Συνέδριο ο κ. Παπαδούλης, παρουσιάζοντας μηχανισμούς και πρωτοβουλίες του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος σε συνεργασία είτε με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, είτε με την Πολιτεία, είτε με την ακαδημαϊκή κοινότητα. (Δίκτυο Enterprise Europe Network, Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης ΕΦΕΠΑΕ, μηχανισμός RIS3, «Δίκτυο Ανάπτυξης Καινοτομίας», πρόγραμμα «Μαζί στην Εκκίνηση» με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μεταπτυχιακό τμήμα, με τίτλο « Νέα επιχειρηματικότητα, καινοτομία και ανάπτυξη»).

Τέλος, το εξαγωγικό προφίλ της Μαγνησίας, φαίνεται να μην έχει μεταβληθεί καθώς η συμμετοχή ανά κατηγορία προϊόντων στο σύνολο των εξαγωγών της Μαγνησίας (2013) είναι Μέταλλα 36,2%, Τρόφιμα 29,82%, Ορυκτά προϊόντα 11,93%, Πλαστικά – καουτσούκ 9,87%, Υφαντικές ύλες 4,54%, Χημικά 2,74%, Υλικά μεταφορών 2,26% και Μηχανές 1,72%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου