ΤΟΠΙΚΑ

Ηλεκτρονικός διαγωνισμός στο Νοσοκομείο Βόλου

ηλεκτρονικός-διαγωνισμός-στο-νοσοκο-563175

Απλουστεύεται η γραφειοκρατία, ενισχύεται ο ανταγωνισμός προμηθευτών

Σημαντική απλοποίηση στη διεξαγωγή των διαδικασιών ανάθεσης, εξοικονόμηση χρόνου, μείωση του κόστους συμμόρφωσης των συμμετεχόντων, ταχύτητα, διαφάνεια και ενίσχυση του ανταγωνισμού, είναι μερικά από τα αναμενόμενα αποτελέσματα του πρώτου ηλεκτρονικού διαγωνισμού που θα γίνει στις 27 Απριλίου στο Νοσοκομείο Βόλου.

Η είσοδος του «Αχιλλοπούλειου» στην εποχή των ηλεκτρονικών διαγωνισμών θα γίνει με ετήσιο διαγωνισμό για προμήθεια χημικών αντιδραστηρίων, προϋπολογισμού 750.000 ευρώ και όπως εκτιμάει ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Κων. Καραμπάτσας «η ηλεκτρονική διαδικασία απλουστεύει τη γραφειοκρατία, εξοικονομεί αναλώσιμα και συγκεκριμένα 30.000 σελίδες χαρτιού Α4, εργατοώρες προσωπικού, μετακινήσεις μελών επιτροπών κ.α. Φανταστείτε πως όλες οι διαδικασίες θα γίνονται ηλεκτρονικά, σύμφωνα και με τους όρους της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, με έμφαση στη διαφάνεια και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των δημόσιων πόρων».

Περιορισμός δικαιολογητικών συμμετοχής

Ενας από τους στόχους του νέου συστήματος είναι η μείωση της γραφειοκρατίας με απλοποίηση πολλών διαδικασιών, οι οποίες αποτελούσαν αδικαιολόγητα εμπόδια για την ταχεία και διαφανή ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών. Για παράδειγμα, οι προσφέροντες μπορούν να καταθέτουν υπεύθυνη δήλωση, χωρίς να απαιτείται η θεώρηση του γνησίου της υπογραφής, με την οποία θα βεβαιώνουν ότι πληρούν τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής (απαιτήσεις για την προσωπική κατάσταση, χρηματοοικονομική επάρκεια, τεχνικές και επαγγελματικές ικανότητες κ.α.). Η ίδια αυτή δήλωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη συμμετοχή τους σε επόμενους διαγωνισμούς της ίδιας αναθέτουσας αρχής. Το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων για την τεκμηρίωση της πλήρωσης των κριτηρίων ποιοτικής επιλογής, που είχαν βεβαιωθεί στην υπεύθυνη δήλωση, υποχρεούται να προσκομίσει μόνο ο υποψήφιος, στον οποίο πρόκειται να ανατεθεί η σύμβαση.

Με τις σχετικές ρυθμίσεις, συγκεκριμένα είδη εγγυήσεων καθίστανται προαιρετικά, ενώ για όλους τους τύπους εγγυήσεων ορίζονται μέγιστες ποσοστιαίες τιμές. Με τον τρόπο αυτόν, οι αναθέτουσες αρχές αναλαμβάνουν την ευθύνη να απαιτούν ή όχι την προσκόμιση εγγυητικής επιστολής, καθώς και την ευθύνη του καθορισμού του ύψους της εγγύησης. Η ρύθμιση αυτή, αναμένεται συμβάλει σε μεγαλύτερη συμμετοχή των οικονομικών φορέων, την μείωση του κόστους συμμετοχής και την υποβολή συμφερότερων για το δημόσιο προσφορών. Η εξέλιξη εκτιμάται ότι θα διευκολύνει κυρίως τη συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις διαγωνιστικές διαδικασίες.

ΑΝΤ. ΦΩΚΙΔΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου