ΤΟΠΙΚΑ

Απλήρωτοι οι επικουρικοί του ΠΕΔΥ ~ Μακρής φωνάζει, Μακρής κωφεύει

απλήρωτοι-οι-επικουρικοί-του-πεδυ-μακ-563612

Εξώδικη διαμαρτυρία 11 γιατρών στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας

Απλήρωτοι από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους, τον περασμένο Ιανουάριο δηλαδή, είναι οι γιατροί που προσελήφθησαν ως επικουρικοί του ΠΕΔΥ στη Θεσσαλία και τη Στ. Ελλάδα, αν και μέχρι σήμερα προσφέρουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ Βόλου κ.α.).

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Ηδη, έντεκα από τους γιατρούς που απασχολούνται σε καθημερινή βάση σε μονάδες υγείας εξυπηρετώντας εκατοντάδες ασφαλισμένους, απέστειλαν εξώδικη διαμαρτυρία στον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας κ. Λάζαρο Μακρή, δηλώνοντας παράλληλα πως θα καταφύγουν και σε κατάθεση αγωγής και αναφοράς στην Εισαγγελία για την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης ιδίως εν σχέσει με το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

«Είμαστε αγανακτισμένοι», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γενικός γιατρός κ. Ηλ. Μακρής ο οποίος προσελήφθη στις 13 Ιανουαρίου 2015 στη μονάδα υγείας του ΠΕΔΥ στο Βόλο (πρώην ΙΚΑ). «Εχουμε συμπληρώσει περισσότερο από τρεις μήνες εργασίας και δεν έχουμε εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τις αποδοχές μας. Την ίδια περίοδο, συνάδελφοι έρχονται στο Βόλο από τη Λάρισα καθημερινά, επιβαρύνονται με οδοιπορικές δαπάνες, άλλος μετακινείται από το Κιλελέρ στο Βόλο, άλλος έβαψε το ιατρείο στη Μονάδα Υγείας με δικές του δαπάνες. Γενικά τα έξοδά μας για την παροχή των υπηρεσιών υγείας τρέχουν και οι αποδοχές μας είναι μηδενικές. Ομως, το ΠΕΔΥ, με την παροχή των υπηρεσιών μας, καλύπτει τις ανάγκες των ασφαλισμένων του οι οποίοι πληρώνουν εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δηλαδή οι ασφαλισμένοι πληρώνουν υπηρεσίες οι οποίες τους παρέχονται, το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), εισπράττει τις εισφορές αλλά δεν πληρώνει τους γιατρούς με τους οποίους υπέγραψε ετήσια σύμβαση.

Για να είμαι ακριβής, σε άλλες Υγειονομικές περιφέρειες, οι συνάδελφοι έχουν πληρωθεί. Εμείς στην 5η ΥΠΕ, δυστυχώς δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη αν και ο απερχόμενος Διοικητής της κ. Λαζ. Μακρής που αποφεύγει οιαδήποτε επικοινωνία μαζί μας, υποστηρίζει πως η 5η ΥΠΕ έχει οικονομικό πλεόνασμα και διαθέσιμα.

Πως γίνεται κάποια υπηρεσία να χρωστάει σε συμβασιούχους ιατρούς και να επαίρεται για ορθή διαχείριση και οικονομικό πλεόνασμα, μόνο η 5η ΥΠΕ μπορεί να το εξηγήσει αλλά ποιόν να βρεις εκεί; Κανένας δεν σηκώνει το τηλέφωνο. Αφαντος ο Διοικητής που κωφεύει αν και έχει παραιτηθεί (;) παραμένει στη θέση του, άφαντα και υπηρεσιακά στελέχη στις Διευθύνσεις προσωπικού και οικονομικού. Εχω τηλεφωνήσει εκατοντάδες φορές και αποφάσισα να πάω στη συγκεκριμένη υπηρεσία στη Λάρισα, στην 5η ΥΠΕ να δω αν πραγματικά απουσιάζουν. Πήγα στην υπηρεσία που τηλεφωνούσα για να πληροφορηθώ την εξέλιξη της υπόθεσής μας και είδα τον υπάλληλο, να έχει ένα ασύρματο τηλέφωνο το οποίο χτυπούσε ακατάπαυστα, να κοιτάζει στην οθόνη τον αριθμό κλήσης και να μην απαντάει. Φαίνεται πως επιλέγει σε ποιες εισερχόμενες απαντάει…

Αλλά και με την υπόθεση της μισθοδοσίας μας από το λογιστήριο, μας παρέπεμψαν σε υπάλληλο που δηλώνει αποθηκάριος αλλά εκτελεί χρέη στο λογιστήριο. Τη μία φορά με ρωτούσε οδηγίες πως επεξεργάζεται αρχείο excel, την άλλη φορά δήλωσε ότι κόλλησε το λογισμικό και δεν μπορεί να βγάλει μισθοδοσία, ούτε και να ενσωματώσει τα στοιχεία μας στις λίστες μισθοδοσίας. Την επόμενη φορά, δήθεν αποφάσισε να καλέσει την εταιρεία που είχε κάνει την εγκατάσταση του λογισμικού και τώρα βρισκόμαστε στην περίοδο αναμονής των τεχνικών της εταιρείας για εγκατάσταση νέου λογισμικού.

Πρόκειται για τραγελαφικές καταστάσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε δικαστικά. Είτε λέγεται Μακρής, είτε λέγεται αποθηκάριος θα λογοδοτήσουν για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Προσληφθήκαμε χειμώνα και φτάσαμε καλοκαίρι σχεδόν και είμαστε στο μηδέν», καταλήγει ο κ. Ηλίας Μακρής.

Το εξώδικο

Στην εξώδικη διαμαρτυρία προς τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Λάζαρο Μακρή, αναφέρονται και τα εξής: «Παρά το γεγονός ότι στις συμβάσεις που υπογράψαμε με την υπηρεσία σας, διαλαμβάνεται ρητά αφενός μεν ότι προσελήφθημεν σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με συμφωνηθείσες μηνιαίες αποδοχές αυτές του πρωτοδιόριστου ιατρού του ΕΣΥ με βαθμό επιμελητή Β’, αφετέρου δε ότι η μισθοδοσία μας αρχίζει από την ημέρα που έκαστος εξ ημών αναλάβαμε υπηρεσία και ότι θα καταβάλλεται δεδουλευμένη στο τέλος κάθε μήνα, εντούτοις αντισυμβατικά, παράνομα και αδικαιολόγητα αρνείστε να καταβάλλετε τις δεδουλευμένες αποδοχές μας από τον χρόνο πρόσληψης εκάστου εξ ημών και εφεξής μέχρι και σήμερα, γεγονός το οποίο συνιστά ευθεία παραβίαση των όρων των συμβάσεων εργασίας που καταρτίσαμε, δεδομένου άλλωστε ότι από την πλευρά μας ανταποκρινόμαστε πλήρως σε όλους τους συμβατικούς όρους που μας δεσμεύουν με την υπηρεσία σας. Μάλιστα, όπως έχουμε πληροφορηθεί από συναδέλφους μας επικουρικούς ιατρούς, οι οποίοι εργάζονται σε Μονάδες Υγείας που υπάγονται σε άλλες Δ.Υ.Πε., άπαντες έχουν πληρωθεί τις δεδουλευμένες αποδοχές τους, γεγονός το οποίο καθιστά την 5η Δ.Υ.Πε. ως τη μόνη υγειονομική περιφέρεια στην Ελλάδα, η οποία δεν ανταποκρίνεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι των εργαζόμενων για αυτή επικουρικών ιατρών, παρά το γεγονός ότι έχει λάβει από το Υπουργείο Υγείας τις απαιτούμενες προς τούτο πιστώσεις».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου