ΤΟΠΙΚΑ

«Φάρμακα μόνο με συνταγή»

φάρμακα-μόνο-με-συνταγή-569621

Ζητούν να σταματήσει η αλόγιστη κατάσταση

«Μόνο εδώ συμβαίνει αυτό το χάλι. Πρέπει να σταματήσει η χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή. Είναι τραγικό να θρηνούμε θύματα, όπως ανήμερα το Πάσχα έναν 44χρονο στην Κρήτη που πήρε αντιβίωση χωρίς ιατρική συνταγή και στη συνέχεια κατέληξε. Δυστυχώς στην Ελλάδα, ο καθένας πάει στο φαρμακείο, ζητάει αντιβίωση είτε επειδή άκουσε θετικά σχόλια από γειτονικό ή συγγενικό πρόσωπο για τα αποτελέσματα της δράσης του συγκεκριμένου φαρμάκου, είτε για χίλιους άλλους λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και δεν γνωρίζει αν απαιτείται η λήψη αντιβίωσης».

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθ. Τσάμης, επαναλαμβάνει με απόλυτο τρόπο τη θέση του υγειονομικού φορέα για τήρηση του πλαισίου που προσδιορίζει πως γίνεται η χορήγηση φαρμάκων.

Πράγματι η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει από το 1950 την χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή. Παρόλα αυτά, ο ένας στους δύο φαρμακοποιούς (το 53%) δίνει αντιβιοτικά και χωρίς αυτήν, ακόμα κι αν είναι τρίτης γενιάς και απαιτούν ειδική συνταγή. Αν, δε, το αντιβιοτικό που ζητάει ο πολίτης είναι «παλαιού τύπου», το δίνουν όλοι, σύμφωνα με μελέτη, στην οποία 174 φοιτητές της Ιατρικής ζήτησαν ένα παλαιού τύπου και ένα νέας γενιάς αντιβιοτικό από δεκάδες φαρμακεία της Αττικής.

Με αφορμή τον θάνατο του 44χρονου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με επιστολή του στον Υπουργό Υγείας επαναδιατυπώνει την πάγια θέση του ότι «κανένα φάρμακο δεν πρέπει να δίδεται χωρίς ιατρική συνταγή. Πρέπει λοιπόν άμεσα να ρυθμιστούν νομοθετικά οι ποινές που θα αφορούν στη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, διότι δεν πρέπει να κλάψουμε άλλα θύματα από αυτή την αλόγιστη κατάσταση».

Κι εμείς, ως Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, τονίζει ο κ. Τσάμης, έχουμε ακριβώς την ίδια θέση. Πουθενά αλλού στην Ε.Ε. δεν συμβαίνει αυτό που γίνεται στην Ελλάδα. Την ευθύνη για τη φαρμακευτική αγωγή την έχει ο γιατρός και οι φαρμακοποιοί δεν είναι ιατροί. Υπάρχουν διακριτοί ρόλοι. Πολλές φορές, ο φαρμακοποιός είναι ο πρώτος επαγγελματίας υγείας που ακούει το πρόβλημα υγείας του ασθενούς. Η επιστημονικά και ηθικά πρέπουσα αντίδρασή του πρέπει να είναι η παραπομπή του ασθενούς στον ιατρό. Ο φαρμακοποιός εκτελεί τη συνταγή του γιατρού που προχωράει με προσοχή σε ασφαλή διάγνωση με την πλήρη φυσική εξέταση του ασθενούς, την εκτίμηση του προσωπικού και οικογενειακού ιατρικού ιστορικού του και ίσως κάποιες εργαστηριακές ή απεικονιστικές εξετάσεις. Οι γιατροί χρειάζονται χρόνια για να αποκτήσουν διαγνωστικές δεξιότητες και έχουν φυσικά και την πλήρη ευθύνη για την επιλογή της φαρμακευτικής αγωγής.

Ο ρόλος του φαρμακοποιού

«Οχι φάρμακα χωρίς συνταγή», είναι και η θέση των φαρμακοποιών. «Τα φάρμακα τα συνταγογραφεί ο ιατρός. Ο φαρμακοποιός δεν κάνει εξετάζει ασθενείς, ούτε κάνει διάγνωση από τη συμπτωματολογία που του αναφέρει κάποιος τακτικός καταναλωτής ή κάποιος άγνωστος. Ως σύμβουλος υγείας με διακριτό ρόλο ο φαρμακοποιός αναλαμβάνει να εκτελέσει τη συνταγή του γιατρού, επισημαίνει στον ασθενή τις οδηγίες λήψης του φαρμάκου, παρέχοντας πληροφορίες για την τοξικότητά του και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις του με άλλα φάρμακα ή με τροφές. Δεν κάνουμε διάγνωση, ούτε προτείνουμε φαρμακευτική αγωγή», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κων. Ματσιόλης.

Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις Ελληνες, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα στο πλαίσιο του Ευρωβαρόμετρου, παίρνουν αντιβιοτικά για το κρυολόγημα και τη γρίπη, δηλαδή για ιογενείς λοιμώξεις στις οποίες τα αντιβιοτικά δεν ωφελούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου