ΤΟΠΙΚΑ

Διαγράφονται «φουσκωμένες» χρεώσεις ύδρευσης

διαγράφονται-φουσκωμένες-χρεώσεις-575931

Με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Νοτίου Πηλίου

Προβληματικά υδρόμετρα, λανθασμένες μετρήσεις ή καταγραφές και άλλα ζητήματα στη διαδικασία υπολογισμού, «φούσκωσαν» λογαριασμούς ύδρευσης στο Νότιο Πήλιο, κυρίως στη Δημοτική Ενότητα Σηπιάδος (Μηλίνα, Λαύκος, Προμύρι) και αρκετοί δημότες προσέφυγαν στο Δημοτικό Συμβούλιο αμφισβητώντας χρεώσεις που υπερβαίνουν το εξάμηνο ακόμη και τα 1.000 ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

«Σύμφωνα και με σχετική γνωμάτευση, δεν υπάρχει, ούτε ουδέποτε υπήρχε σύνδεση ή ρολόι, οπότε και θα πρέπει να διαγραφούν τα παραπάνω ποσά», αναφέρεται σε απόφαση διαγραφής οφειλών ύδρευσης σε κάτοικο του Τρικερίου που φέρεται να έχει ανεξόφλητους λογαριασμούς ύδρευσης από το 1994 μέχρι το 2009.

Εκ παραδρομής καταχώρηση, καθώς έχει προηγηθεί διακοπή υδροδότησης, λανθασμένη μέτρηση, λανθασμένη καταχώρηση τελικής τιμής, λάθος καταχώρηση της αρχικής ένδειξης, χρέωση σε συνονόματο καταναλωτή, είναι μερικές από τις διαπιστώσεις που επικαλείται η διοίκηση για να προχωρήσει στη διαγραφή των οφειλών.

«Με τα τιμολόγια του νερού, υπάρχει γενικότερο πρόβλημα καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν θέλουν να πληρώνουν», τονίζει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νοτίου Πηλίου για τη Δημοτική Ενότητα Σηπιάδος κ. Αθαν. Φλέρης και τονίζει πως το σύστημα ελέγχου και καταγραφής ενδείξεων αναθεωρείται ώστε να μην προκύπτουν διαφωνίες και προστριβές με καταναλωτές».

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου, τέθηκε και το θέμα διαγραφής χρεώσεων για έντεκα περιπτώσεις καταναλωτών σε Μηλίνα, Προμύρι και Λαύκο που αμφισβήτησαν τις χρεώσεις.

Σχεδόν όλες οι χρεώσεις αφορούσαν λογαριασμούς ύδρευσης Β’ εξαμήνου 2013 και όλες οι αιτήσεις των καταναλωτών έγιναν ομόφωνα δεκτές από το Δημοτικό Συμβούλιο που διέγραψε τις οφειλές.

Οι γνωματεύσεις που συνόδευαν κάθε αίτηση, ήταν σχεδόν πανομοιότυπες: εσφαλμένη καταγραφή ένδειξης για ποσό 441,33 €, εσφαλμένη ένδειξη υδρομετρητή για ποσό 392,64 €, εσφαλμένη καταγραφή ένδειξης για ποσό 1.017,20 €, εσφαλμένη καταχώρηση – μεταφορά των ενδείξεων του υδρομετρητή για ποσό 278,10 € όπως και για άλλη περίπτωση με ίδια αιτιολογία με ποσό 305,33 € και για άλλο ποσό 321,55 € κ.ο.κ.

«Στα διάφορα προβλήματα που υπήρχαν στη διαδικασία, μας προέκυψαν επιπλέον προβλήματα από μια παρτίδα με υδρόμετρα που δεν λειτουργούν σωστά. Οι καταγραφές δεν γίνονται σωστά και προχωράμε σταδιακά στην αντικατάστασή τους ενώ υπάρχουν ζητήματα και με άλλα υδρόμετρα, παλαιότερα που πρέπει να υποβληθούν σε δοκιμές ορθής καταγραφής.

Κάνω ακόμη και καταμετρήσεις μόνος μου, κοιτάζω τις μετρήσεις που φέρνει ο υπάλληλος αν υπάρχουν αποκλίσεις από προηγούμενες καταναλώσεις μέχρι και έξι χρόνια πίσω για να μην αδικηθεί κάποιος καταναλωτής αλλά και να μην δημιουργείται υπόβαθρο για μελλοντικές αμφισβητήσεις χρεώσεων.

Πρέπει, τέλος, να επισημανθεί, καταλήγει ο κ. Φλέρης, πως από 1-1-2015 τα τιμολόγια ύδρευσης στη Δημοτική Ενότητα Σηπιάδος έχουν αυξηθεί προκειμένου να φτάσουν στον μέσο όρο των τιμολογίων ύδρευσης των υπόλοιπων Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Νοτίου Πηλίου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου