ΤΟΠΙΚΑ

Στο άγνωστο οι εργαστηριακοί γιατροί

στο-άγνωστο-οι-εργαστηριακοί-γιατροί-578233

Κλήθηκαν να καλύψουν αναλώσιμα εξετάσεων ~ Πέρυσι υπέστησαν «κούρεμα» κατά 50% περίπου

Δίχως ορίζοντα για τους συνταγογραφικούς περιορισμούς, (πλαφόν) πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις οι εργαστηριακοί – κλινικοεργαστηριακοί γιατροί της Μαγνησίας, οι οποίοι πέρυσι υπέστησαν αναγκαστικό «κούρεμα» των αποζημιώσεων που τους οφείλονταν με αναδρομική ισχύ απόφασης του ΕΟΠΥΥ για ατομικό πλαφόν.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Οπως τονίζει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθ. Τσάμης «στους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, επιβλήθηκε στο τέλος του 2014 με απόφαση του ΕΟΠΥΥ στις 15 Δεκεμβρίου, πλαφόν που όριζε αναδρομικά και ατομικά για κάθε γιατρό το πλαφόν του 2014.

Πρόκειται για μια ανήθικη πράξη, για έναν απαράδεκτο χειρισμό των γιατρών που κλήθηκαν να πληρώσουν τις ιατρικές υπηρεσίες σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Είναι εμπαιγμός, να έρχεται ο φορέας στο τέλος μιας χρονιάς και να προσδιορίζει το ατομικό πλαφόν για κάθε γιατρό με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Οι συνάδελφοι κλήθηκαν να καλύψουν όλες τις ανάγκες για αναλώσιμα, να πληρώσουν τους προμηθευτές μικροβιολογικών εργαστηρίων, ακτινοδιαγνωστικών κέντρων, ιατρείων πυρηνικής ιατρικής, ΩΡΛ, καρδιολόγων και άλλων που πραγματοποιούν κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις και πράξεις.

Στο τέλος της χρονιάς, έρχεται ο ΕΟΠΥΥ και λέει, μια χαρά καλύψατε τους ασφαλισμένους μας αλλά δεν θα σας εξοφλήσουμε και θα ορίσουμε ατομικό πλαφόν σε κάθε έναν χωριστά και αν θέλετε. Αυτό είναι απαράδεκτο.

Συνάδελφοι είδαν τις αξιώσεις τους για κάλυψη δαπανών τους, εξετάσεων και αναλώσιμων να περιορίζονται κατά 50% και στην ουσία να έχουν εργαστεί το 2014 για να καλύψουν σχεδόν δωρεάν τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους του.

Μιλάμε για τιμές αποζημίωσης που παραμένουν παγωμένες από το 1992 και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Κι όμως, σε αυτές τις τιμές, έρχεται στο τέλος του χρόνου, αφού έχει κάνει τη δουλειά του ο ΕΟΠΥΥ και ορίζει με αναδρομική ισχύ ατομικό πλαφόν.

Είναι απαράδεκτο και δεν μπορεί να συνεχιστεί το 2015. Εμείς θα απευθυνθούμε στον ΕΟΠΥΥ άμεσα ως Ιατρικός Σύλλογος με επιστολή μας και θα ζητάμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το 2015. Να γνωρίζουν οι συνάδελφοι εκ των προτέρων ποιο πλαφόν τους έχει προσδιορίσει ο οργανισμός, ποιο είναι το ετήσιο όριο εκτέλεσης παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων και ανάλογα να κινηθούν, όπως γίνεται με το πλαφόν των επισκέψεων».

Ηδη τα μέλη της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ενωσης Εργαστηριακών Γιατρών -Βιοπαθολόγων – Κυτταρολόγων Παθολογοανατόμων – ΠΕΕΒΙ, έχουν απευθυνθεί στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, για να διαφυλάξουν τα μέλη τους εργαστηριακούς γιατρούς, «από περιττές ζημίες και καταστροφικά claw back, για την αποφυγή άσκοπων υπερβάσεων που θα επιφέρουν ζημίες στα ιατρεία μας. Τo απαράδεκτο claw back πρέπει να καταργηθεί και κάθε παραπεμπτικό που εκδίδεται με επιστημονικά κριτήρια θα πρέπει να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ». Να σημειωθεί πως όποια ιατρική πράξη είναι πάνω από το ατομικό πλαφόν του ΕΟΠΥΥ, δεν πληρώνεται. Αν πραγματοποιηθεί επιστρέφεται με τη μορφή υποχρεωτικής έκπτωσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου