ΤΟΠΙΚΑ

«Ζεστό» χρήμα στις ΔΟΥ Μαγνησίας

ζεστό-χρήμα-στις-δου-μαγνησίας-580221

Μεγάλο ενδιαφέρον υπαγωγής στη ρύθμιση express ~ Γλίτωσαν προσαυξήσεις και πρόστιμα μεγαλύτερα από την αρχική οφειλή

Με καταθέσεις μετρητών από 500 ευρώ έως και 40.000 ευρώ εφάπαξ, συμμετείχαν στη ρύθμιση εξπρές δεκάδες φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις της Μαγνησίας που όφειλαν στο Δημόσιο κι έσπευσαν στις Εφορίες για να επωφεληθούν των ευεργετημάτων και να εξοφλήσουν με ευνοϊκό τρόπο ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες επιβαρύνονται με μεγάλες προσαυξήσεις.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι προσαυξήσεις ήταν μεγαλύτερες από την αρχική οφειλή και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέλεξαν να καταβάλουν το σύνολο της οφειλής σε μετρητά, ώστε να διαγραφεί το σύνολο των προσαυξήσεων.

Καταγράφηκαν επίσης στις Εφορίες, περιπτώσεις εξόφλησης ποσοστού της οφειλής κεφαλαίου π.χ. το 60% ώστε να διαγραφεί και το αντίστοιχο ποσοστό προσαυξήσεων (το 60%).

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών, κατά τις τέσσερις πρώτες ημέρες λειτουργίας της εφαρμογής τουλάχιστον (έως και το πρωί της Τρίτης 24-03-2015) 200.000 φορολογούμενοι εισήλθαν στην εφαρμογή και εκτύπωσαν την ταυτότητα οφειλής.

Από την ημέρα έναρξης της ρύθμισης – εξπρές, εισέρρεαν καθημερινά στα κρατικά ταμεία 18 με 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο τη Δευτέρα 23/3 οι εισπράξεις έφτασαν στα 50 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα ενδιαφέρον για την «Ολική ή Μερική Καταβολή Ληξιπρόθεσμων Οφειλών εκτός ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων», επέδειξαν οφειλέτες και στις Εφορίες της Μαγνησίας.

Πηγές της ΔΟΥ Βόλου αναφέρουν πως στη ρύθμιση εντάχθηκαν περίπου 100 – 150 περιπτώσεις που αφορούσαν φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις με τις αρκετές βεβαιωμένες οφειλές να επιβαρύνονται με προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα.

«Οι περισσότεροι έκαναν χρήση της εγκυκλίου για να απαλλαχθούν κυρίως από τα επακόλουθα και λιγότερο από την αρχική οφειλή», τονίζει στέλεχος της ΔΟΥ επισημαίνοντας τα εξής: «Η καταβολή – οποιαδήποτε εκούσια καταβολή οφειλής, που δεν έχει υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή δικαστικά επικυρωμένη συμφωνία ή άλλες διατάξεις και είναι βεβαιωμένη στη Φορολογική Διοίκηση σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, απαλλάσσεται κατά ποσοστό 100% από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που την επιβαρύνουν. Η καταβολή από τις 20 έως και τις 27 Μαρτίου 2015, αφορούσε δυνητικά μέρος ή το σύνολο του χρέους του οφειλέτη.

Η επιλογή αυτή δεν συνοδευόταν από υποχρέωση ρύθμισης των υπόλοιπων οφειλών του φορολογούμενου κι αυτή η παράμετρος εξυπηρέτησε αρκετούς οφειλέτες που επέλεξαν συγκεκριμένες οφειλές με μεγάλες προσαυξήσεις ή πρόστιμα».

«Οι καταβολές κυμαίνονταν από 500 ευρώ έως 40.000 ευρώ, ποσά τα οποία σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα είχαν εισπραχθεί», επισημαίνει το ίδιο στέλεχος της ΔΟΥ.

Να σημειωθεί ότι η άλλη ρύθμιση για τις 100 δόσεις δεν είναι ακόμη έτοιμη και η έναρξη εφαρμογής της θα ανακοινωθεί με νέα εγκύκλιο (απόφαση). Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων θα τεθεί σε λειτουργία μετά τις εορτές του Πάσχα και μέχρι τις 26 Μαΐου 2015.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου