ΤΟΠΙΚΑ

Ακυρώθηκε έκπτωση τελών σε τρίτεκνους

ακυρώθηκε-έκπτωση-τελών-σε-τρίτεκνου-580307

Καθώς δεν προβλέπεται σε διάταξη νόμου για ειδική τιμολόγηση

Σε εν μέρει ακύρωση απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου που αφορά ειδική τιμολόγηση δημοτικών τελών για ευπαθείς ομάδες, προχώρησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Στο πλαίσιο του ελέγχου νομιμότητας αποφάσεων των συλλογικών οργάνων των δήμων και των περιφερειών από την Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α, εξετάστηκε και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νοτίου Πηλίου «Λήψης απόφασης περί μείωσης των δημοτικών τελών για ευπαθείς ομάδες».

Σύμφωνα με την ακυρωτική απόφαση «κατά τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 202 του Ν. 3463/2006 «Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων» ορίζεται ότι με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του, είναι δυνατή η μείωση δημοτικών φόρων ή τελών μέχρι το πενήντα τοις εκατό (50%), ή η απαλλαγή από αυτούς για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες και πολύτεκνους, όπως η ιδιότητά τους οριοθετείται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία. Στο σκεπτικό της αριθ.57/2015 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νοτίου Πηλίου αναφέρεται το περιεχόμενο του άρ.202 Δ.Κ.Κ., στο οποίο εσφαλμένα έχει προστεθεί ο όρος «και τριτέκνους», ο οποίος απουσιάζει από το κείμενο του νόμου.

Επειδή με την κρινόμενη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νοτίου Πηλίου αποφάσισε, σύμφωνα με την 111/2015 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για το έτος 2015 «τη μείωση των τελών ύδρευσης καθώς επίσης και καθαριότητας και φωτισμού, σε ποσοστό 50% για τους απόρους, ΑΜΕΑ πολύτεκνους και τρίτεκνους του Δήμου μας»

Επειδή η εν λόγω κατηγορία των τριτέκνων δεν συμπεριλαμβάνεται στην ειδική τιμολόγηση των τελών που προβλέπονται ρητώς από διάταξη νόμου, όπως εν προκειμένω ισχύει στις περιπτώσεις της δυνατότητας ειδικής τιμολόγησης για απόρους, αναπήρους και πολύτεκνους, για τους λόγους αυτούς ακυρώνουμε εν μέρει την με αριθ. 57/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νοτίου Πηλίου περί «Λήψης απόφασης περί μείωσης των δημοτικών τελών για ευπαθείς ομάδες», μόνο ως προς το μέρος που αφορά την μείωση των τελών κατά 50% για τους τρίτεκνους, για τους προαναφερθέντες λόγους. Για τις λοιπές περιπτώσεις η απόφαση κρίνεται νόμιμη.

Κατά της παρούσης απόφασης μπορεί να ασκηθεί προσφυγή, από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον ενώπιον της ειδικής επιτροπής του άρθρου 152 του Ν.3463/2006 «Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας», που εδρεύει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδος (Σωκράτους 111, 41336-Λάρισα) εντός προθεσμίας ενός μηνός από την έκδοση της απόφασης ή την κοινοποίησή της ή αφότου έλαβε γνώση αυτής».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου