ΤΟΠΙΚΑ

Ξενώνας για συνοδούς ασθενών ~ Νέα κοινωνική δομή δίπλα στο Νοσοκομείο

ξενώνας-για-συνοδούς-ασθενών-νέα-κοιν-589027

Μια ιδέα των Φίλων του Νοσοκομείου, που αγκαλιάστηκε από όλες τις πλευρές

Νέες υπηρεσίες προς τους πολίτες της Μαγνησίας, μέσα από τη διπλή ανακαίνιση ακινήτων τους στον Αναυρο, θα προσφέρουν το Νοσοκομείο Βόλου και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Δύο ακίνητα της οδού Πλαστήρα, που βρίσκονται μεταξύ του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και του Νοσοκομείου και ανήκουν στο Δημόσιο, σχεδιάζεται να αλλάξουν χρήσεις και να χρησιμοποιηθούν η μονοκατοικία ως ξενώνας συνοδού ασθενών και το διατηρητέο πέτρινο κτίσμα (πρώην ιδιοκτησία Χατζησταματίου) σε κτίριο διοίκησης της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων η οποία σήμερα στεγάζεται σε μισθωμένο ακίνητο επί της οδού Μεταμορφώσεως – Γαζή.

Οι σχεδιασμοί αξιοποίησης των δύο ακινήτων, παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου στο Νοσοκομείο Βόλου με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων και του Συλλόγου «Φίλοι του Νοσοκομείου» οι οποίοι και είχαν την ιδέα δημιουργίας του ξενώνα συνοδών ασθενών.

«Το ακίνητο, η ερειπωμένη μονοκατοικία 250 περίπου τ.μ. που βρίσκεται στη νότια πλευρά του Νοσοκομείου προς την Πλαστήρα και γειτνιάζει δυτικά με τη δομή του Νοσοκομείου «Αριάδνη», ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού. Στον ίδιο χώρο, προς τη νότια πλευρά, υπάρχει ένα πέτρινο διώροφο κτίριο, ίδιας περίπου επιφάνειας που ανήκει στο Υπ. Υγείας. Σκεφτήκαμε να αξιοποιήσουμε τα δύο ακίνητα, δίχως να διαταράξουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς και απλά να γίνει αλλαγή χρήσης για 99 χρόνια.

Δηλαδή το Υπ. Πολιτισμού να παραχωρήσει για ένα μακρύ διάστημα τη χρήση της μονοκατοικίας στο Νοσοκομείο και αντίστοιχα το Νοσοκομείο να παραχωρήσει τη χρήση του πέτρινου κτιρίου για ίδια χρονική διάρκεια στις τοπικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οταν υπάρχει φαντασία και θέληση να προσφέρουμε έξω από τα υπηρεσιακά όρια, οι φορείς αποδίδουν και σήμερα στέλνουμε αυτό το μήνυμα από το Νοσοκομείο Βόλου», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο Διοικητής του Ιδρύματος κ. Κων. Καραμπάτσας.

Ηδη για το συγκεκριμένο ακίνητο, έχει συνταχθεί από την τεχνική υπηρεσία του Νοσοκομείου Βόλου μελέτη για την ανακαίνιση και μετατροπή του σε ξενώνα τον οποίο θα διαχειρίζεται επιτροπή με μέλη της Διοίκησης του Νοσοκομείου και του Συλλόγου «Φίλοι του Νοσοκομείου» που προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες κοινωνικής υγείας.

«Το έργο θα είναι επωφελές για το κοινωνικό σύνολο καθώς σήμερα συνοδοί ασθενών που αναγκάζονται να αφήνουν τα σπίτια τους στα νησιά μας ή το ορεινό Πήλιο και να έρχονται στο Βόλο για να βρίσκονται δίπλα στους ανθρώπους τους που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο, δεν έχουν που να μείνουν. Εμείς αναζητούσαμε έκταση για τη δημιουργία του ξενώνα, είχαμε βρει οικόπεδο στην Απόλλωνος αλλά ήταν μακριά από το Νοσοκομείο και απαιτούσε μεγάλο κόστος κατασκευής. Επίσης ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, τονίζει η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Γεωργία Σταγάκη, προσφέρθηκε να μας παραχωρήσει τη χρήση οικοπέδου στην οδό Αθανασάκη, έναντι της εισόδου για το Τμήμα επειγόντων περιστατικών. Τελικά, η προοπτική με την ανακαίνιση της μονοκατοικίας στη νότια πλευρά του Νοσοκομείου, φέρνει πιο κοντά το όραμα της δημιουργίας του ξενώνα, που προβλέπεται και στο καταστατικό μας. Θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να συμβάλουμε, Νοσοκομείο, Σύλλογος, συμπολίτες, ευεργέτες κ.α. στη δημιουργία του ξενώνα ώστε να καλυφθεί το κενό που έχουμε εντοπίσει σε έναν ευαίσθητο κοινωνικό τομέα στήριξης συνοδών και συγγενών των νοσηλευομένων».

Στη δομή που θα καλύπτει ανάγκες συνοδών και κατ’ επέκταση θα υποστηρίξει τη νοσηλεία ασθενών, αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Διοικητής του Αχιλλοπούλειου κ. Χαρ. Μπαλής, ενώ στην αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, σε τμήμα της οδού Πλαστήρα, αναφέρθηκε ο Διευθυντής Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου κ. Γρηγ. Κουμπαρέλος.

Τέλος, η Αναπληρώτρια προϊσταμένη της ΙΓ Εφορίας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κα Ελισάβετ Νικολάου, χαιρέτισε την κοινή προσπάθεια και δήλωσε πως ήδη η υπηρεσία της έχει στείλει στην Αθήνα τη θετική εισήγησή της για ένταξη του έργου σε πρόγραμμα. «Το Υπουργείο πληρώνει σήμερα ενοίκιο για τη στέγαση της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων στο Βόλο. Με την ανακαίνιση του κτιρίου, δίπλα στο Μουσείο, θα στεγαστεί εκεί η υπηρεσία, θα εξοικονομηθούν δαπάνες για μισθώματα, ενώ όλες οι υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού στο Βόλο, θα βρίσκονται στο εξής σε ενιαία περιοχή για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου