ΥΓΕΙΑ

Χριστούγεννα και διατροφή ~ Τρόποι για να αλλάξει ο χρόνος και όχι το βάρος μας

χριστούγεννα-και-διατροφή-τρόποι-για-201525

Γράφει η Βασιλική Καρασμάνογλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Στην Ελλάδα, οι γιορτές των Χριστουγέννων δημιουργούν έναν μαγικό κόσμο που αξίζει να απολαύσεις με όλες σου τις αισθήσεις! Εικόνες εκπληκτικής ομορφιάς, μοναδικές γεύσεις, μεθυστικά αρώματα, παρασύρουν το συναίσθημά μας και γινόμαστε και πάλι παιδιά. Εφέτος, όπως και κάθε χρόνο θες να δώσεις και να δείξεις τον πιο όμορφό σου εαυτό. Ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες να είσαι σίγουρη/ος ότι θα το επιτύχεις!

Βγάζοντας έναν «άσο» απ’ το μανίκι σου

Ξεκίνα σωστά, δηλαδή με το πρωινό σου! Έστω και αν έχεις κάνει τη νύχτα μέρα, ένα καλό και ισορροπημένο πρωινό είναι το ήμισυ του παντός.

Βάζοντας έναν θυρωρό στην πόρτα σου

Η διατροφή είναι σαν τα οικονομικά. Αν δεν τα προβλέψεις, θα φαλιρίσεις! Προγραμμάτισε τα ενδιάμεσα γεύματα σου απ’ την αρχή της ημέρας ή ακόμα καλύτερα απ’ την προηγούμενη. Έτσι όταν έρθει η δύσκολη ώρα της πείνας, ο εγκέφαλος σου τείνει προς αυτά. Συνδύασε μικρά σνακ όπως λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς, μια μπάρα δημητριακών, λίγα κριτσίνια, ένα μελομακάρονο, λίγα μπισκότα ή ένα γιαουρτάκι 2% μαζί με ένα φρούτο, κάθε τρεις (ώρες) & λίγο!

Στη γύρα…

Οι γιορτές είναι η κατάλληλη περίοδος για να αυξήσεις ή ακόμα και να διατηρήσεις την κίνηση στην καθημερινότητά του. Εκμεταλλεύσου την! Οι ατελείωτες βόλτες στα μαγαζιά μπορούν να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις το σωματικό σου βάρος.

Πρόσκληση σε γεύμα

Εφτασε η ώρα που με την πιο καλή σου διάθεση θα βάλεις τα καλά σου και θα επισκεφτείς φίλους και συγγενείς. Και επειδή όπως λέει η παλαιά λαϊκή ρήση: των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, φρόντισε κατά τις επισκέψεις σου να είσαι χορτάτη/ος έτσι ώστε μυαλό, σώμα και πνεύμα να συνεχίσουν να δουλεύουν στο ρελαντί… Τρώγοντας ένα μικρό σνακ σαν αυτά που σου υπέδειξα νωρίτερα να είσαι σίγουρη/ος ότι θα είσαι σε θέση να διαχειριστείς καλύτερα την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού που θα καταναλώσεις.

Στο κυρίως πιάτο

Η ημέρα που είσαι καλεσμένη/ος σε ένα γεύμα πρέπει να είναι όμοια με κάθε προηγούμενη. Χώρισε το πιάτο σου στα τρία. Γέμισε το 1/2 σου πιάτο με λαχανικά εποχής, το άλλο 1/3 με οτιδήποτε αποτελεί πρωτεΐνη (κρέας, γαλοπούλα, κοτόπουλο, τυρί κτλ.) και το άλλο 1/3 με οποιαδήποτε αμυλούχα τροφή (ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες, ψωμί, πίτες κτλ.) και επιπλέον 6-7 πιρουνιές απ’ ό,τι ζηλέψεις. Με την τακτική του ΟΛΑ σε ένα πιάτο θα διασφαλίσεις ότι δεν θα ξεφύγεις από το πρόγραμμα σου.

Ουσίες… και οινοπνεύματα

Λίγο η καλή παρέα, λίγο οι εορτάζοντες, είναι σίγουρα δύσκολο να αποφύγεις εντελώς το αλκοόλ. Παρα ταύτα, προσπάθησε να μετριάσεις την ποσότητα που θα καταναλώσεις προτιμώντας το κρασί ή την μπύρα τα οποία αποδίδουν και την λιγότερη ενέργεια. Το κρασί και η μπύρα έχοντας την μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και αποδίδοντας περί τις 80 και 120 θερμίδες αντίστοιχα, αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή.

Γλυκιά… σαν μέλι

Πόσο τραγικό είναι να τρώει κάποια/ος γλυκό; Καθόλου… Όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα! Προτίμησε γλυκά που παρασκευάζονται με υλικά που βρίσκονται όσο πιο κοντά στη φύση. Ένα μελομακάρονο την ημέρα,τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων αποτελεί εξαιρετική επιλογή αποδίδοντας μόνο περί τις 150 θερμίδες. Ιδανικά συνδύασέ το με ένα φρούτο.

Το τέλος του κόσμου

Παρ’ όλα αυτά αν ξεφύγεις δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου! Μην στεναχωρείσαι και μην απογοητεύεσαι… Το ότι χάλασες μια ημέρα το πρόγραμμά σου δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάει στράφι όλη σου η προσπάθεια. Προσπάθησε να επανέλθεις την επόμενη κιόλας ημέρα.

Σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα!!!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου