ΤΟΠΙΚΑ

Αλ. Μεϊκόπουλος: Το νομοσχέδιο για την υγεία σπάει τη ραχοκοκαλιά του ΕΣΥ

αλ-μεϊκόπουλος-το-νομοσχέδιο-για-την-υ-853549

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, σχετικά με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ και διαμορφώνει συνθήκες άνισης μεταχείρισης τόσο μεταξύ ασθενών όσο και μεταξύ του ιατρικού προσωπικού.

Ο Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι με το νομοσχέδιο ανατρέπεται ο πυρήνας της εργασιακής σχέσης του γιατρού με το ΕΣΥ, καταργούνται τα όρια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις παροχές υπηρεσιών υγείας και εισάγεται το δικαίωμα άσκησης ιδιωτικής ιατρικής εντός του Δημόσιου Συστήματος. Καταφέρεται έτσι διπλό χτύπημα. Διαρρηγνύεται η ισότητα και η ίση μεταχείριση τόσο μεταξύ του ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων, όσο και μεταξύ των ασθενών.

Όπως ανέφερε, οι ασθενείς μετατρέπονται σε πελάτες και ο γιατρός του δημοσίου μετατρέπεται αυτόματα σε ανταγωνιστή για τον διπλανό του συνάδελφο γιατρό, που θέλει κι αυτός ενδεχομένως να εξυπηρετήσει τον ίδιο πελάτη. Με τον τρόπο αυτό, οι γιατροί στέλνονται σε ένα «σαφάρι» πελατών-ασθενών και το κέντρο βάρους των δημόσιων δομών υγείας μεταφέρεται από τον ασθενή στο κέρδος. Ταυτόχρονα, το κόστος περίθαλψης μετακυλίεται από το δημόσιο στον ασθενή, καθώς όσοι ασθενείς έχουν τα χρήματα, θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τον έμπειρο γιατρό του δημοσίου που γνωρίζουν, γρήγορα σε ιδιωτικές δομές. Οι υπόλοιποι μοιραία θα προσπεράσουν ή θα αναγκαστούν να «ματώσουν» οικονομικά για να λάβουν μέριμνα για την υγεία τους.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος επεσήμανε ότι ταυτόχρονα εγκαταλείπεται οριστικά η ελπίδα για να ενισχυθεί το ΕΣΥ σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό. Η όποια αύξηση των αποδοχών των γιατρών επαφίεται πλέον στη δυνατότητα να ιδιωτεύουν, ενώ τα σύγχρονα μέσα που διαθέτουν πολλές νοσοκομειακές δομές και σήμερα δεν λειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, θα καταδικαστούν σε αχρησία ή θα εκχωρηθούν προς χρήση τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με το Βουλευτή, το νομοσχέδιο αγνοεί τη σύγχρονη νοσοκομειακή πραγματικότητα, καθώς φαντάζει αδύνατο πως ένα γιατρός θα προλαβαίνει τις εφημερίες του μήνα, τα δύο υποχρεωτικά απογευματινά ιατρεία, την κανονική πρωινή λειτουργία του νοσοκομείου και την εξυπηρέτηση ασθενών ιδιωτικά. «Μοιραία η απόδοση του γιατρού στο νοσοκομείο θα μειωθεί ή τελικά τη δυνατότητα που δίνετε θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν πραγματικά λίγοι επαγγελματίες που θα έχουν τα μέσα, τις υποδομές και τις διασυνδέσεις να συντηρήσουν αυτή τη διπλή δραστηριότητα», τόνισε, ενώ ανάφερε ότι λίγοι και γνωστοί είναι και αυτοί που θα επωφεληθούν από την νέα διαδικασία των κρίσεων, καθώς ο πολλαπλασιασμός των μορίων της προσωπικής συνέντευξης διαμορφώνει πεδίο δόξης λαμπρό για φαινόμενα ευνοιοκρατίας και πελατειακών σχέσεων.

«Η πανδημία, που έδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι οι δημόσιες δομές υγείας είναι το μόνο ασφαλές υγειονομικό καταφύγιο των πολιτών, δεν δίδαξε τίποτα στη κυβέρνηση που επιλέγει να ανατρέψει στην πράξη το κοινωνικό και επιστημονικό κεκτημένο του ΕΣΥ», ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου