ΤΟΠΙΚΑ

Το 3ο Σύστημα Αεροπροκόπων «Υιοθέτησε μία παραλία»

το-3ο-σύστημα-αεροπροκόπων-υιοθέτησε-877729

Στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε μία παραλία» συμμετέχει και επίσημα πλέον η Ενωση Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Ιωνίας Βόλου.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα της WWF Ελλάς, επιστήμης των πολιτών (citizen science) «Υιοθέτησε μία παραλία» για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης με πρωταγωνιστές τους προσκόπους.

Η Ένωση Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Ιωνίας Βόλου αποφάσισε να υιοθετήσει την Παραλία των Πευκακίων στον Βόλο.

«Με την εθελοντική προσφορά μας και τις καταγραφές βοηθάμε να συλλεχθούν πολύτιμα στοιχεία για τα απορρίμματα που συναντάμε στις ακτές μας, κάτι πολύ σημαντικό για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης και την προστασία των θαλασσών μας.

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήσαμε τον 6ο καθαρισμό και την καταμέτρηση των σκουπιδιών από (πλαστικά, μέταλλα, χαρτικά, υφάσματα και συνθετικά υλικά.) τόσο σε τεμάχια (493 τεμ.) όσο και σε κιλά με πάνω από (25 κιλά) τα αντικείμενα που μαζέψαμε.

Μέσα από το πρόγραμμα θα δημιουργηθεί μία ολοκληρωμένη εθνική πλατφόρμα καταγραφής της πλαστικής ρύπανσης στις Ελληνικές παραλίες, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό καθώς η συλλογή στοιχείων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τα κύρια ευρήματα αποτυπώνονται σε ετήσια έκθεση, η οποία θα αποστέλλεται προς δημόσιες υπηρεσίες, δημοτικές αρχές και ερευνητικούς φορείς.

Εμείς απευθυνόμαστε και σε πολίτες που αγαπάνε την φύση και είναι ευαισθητοποιημένοι. Όσοι επιθυμούν μπορούν να έρθουν στον επόμενο καθαρισμό. Εάν θέλεις μπορείς να μας βρεις στο:

https://www.facebook.com/groups/126681014849572,

στο e-mail: [email protected]

ή στο τηλ. 698 471 8797.

Το ζήτημα των θαλάσσιων απορριμμάτων, δηλαδή κάθε ανθεκτικού στερεού υλικού που πετιέται ή εγκαταλείπεται σε θάλασσες και ακτές, αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλειά μας.

Οι Έλληνες Πρόσκοποι ενώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους με το WWF Ελλάς και δραστηριοποιούνται άμεσα ώστε να κρατήσουν μακριά από τις θάλασσες και τις ακτές μας τη μεγάλη απειλή για το περιβάλλον και την άγρια ζωή.

Το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων ως Στρατηγικός Εταίρος, στοχεύει για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια με τέσσερις φορές το χρόνο καθαρισμό της παραλίας, καταμέτρηση και συλλογή ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων για την παράκτια πλαστική ρύπανση επιλεγμένων παραλιών στην Ελλάδα, μέσω του δικτύου των Προσκοπικών Συστημάτων και των Ενώσεων Παλαιών Προσκόπων.

Στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση των απορριμμάτων που συναντάμε στις παραλίες, η ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης, η ενεργός συμμετοχή καθενός από εμάς για την προστασία του περιβάλλοντος και η δημιουργία μιας εθνικής βάσης δεδομένων που θα βοηθήσει τους αρμόδιους κρατικούς φορείς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο να αντιληφθούν την προέλευση των απορριμμάτων στις παραλίες, με σκοπό την καταπολέμηση της ρύπανσης των παραλιών» αναφέρεται στην ανακοίνωση των προσκόπων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου