ΤΟΠΙΚΑ

Επιτέλους, ευρωπαϊκοί ποδηλατόδρομοι σε Βόλο και Ν. Ιωνία

επιτέλους-ευρωπαϊκοί-ποδηλατόδρομο-885373

Οι πρώτοι σύγχρονοι, βάσει ευρωπαϊκών προτύπων, ποδηλατόδρομοι άρχισαν να κατασκευάζονται στον Δήμο Βόλου. Μετά το 2014, οπότε και το δίκτυο – «έκτρωμα» είχε ξηλωθεί, το νέο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, που θα ενώνει τον Βόλο με τη Ν. Ιωνία, ξεκίνησε να διαμορφώνεται.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Βόλου, Κωνσταντίνο Καραγιάννη, η διαμόρφωση του δικτύου ξεκίνησε από τη Ν. Ιωνία, στο τμήμα όπου έχουν ολοκληρωθεί τα έργα της ΔΕΥΑΜΒ και «κατεβαίνει» προς τον Βόλο.

Ο πρώτος ποδηλατόδρομος έχει χωροθετηθεί στο πάρκο της Ν. Ιωνίας στο ύψος του Κολυμβητηρίου και προχθές το βράδυ μορφή πήρε και ο ποδηλατόδρομος, που περνά μπροστά από το Στρατόπεδο «Γεωργούλα».

Οι ποδηλατόδρομοι διαμορφώνονται στο δεξί ως προς την κίνηση των οχημάτων μέρος του οδοστρώματος, βάφονται σε έντονο κόκκινο χρώμα με ειδικό υλικό και οριοθετούνται με «μάτια γάτας».

«Πρόκειται για σύγχρονους ποδηλατόδρομους, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Μάλιστα η μελέτη μας είχε βραβευτεί», σημείωσε ο κ. Καραγιάννης, ο οποίος έδωσε το «παρών» στην έναρξη των εργασιών διαμόρφωσης των ποδηλατοδρόμων.

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 1.465.000,00 ευρώ και με προθεσμία παράδοσης τους 12 μήνες.

Το δίκτυο ποδηλατοδρόμων θα διέρχεται από 13 δρόμους του Βόλου και της Ν. Ιωνίας και αναμένεται να δώσει στους δημότες, που κάνουν χρήση ποδηλάτου, τον δικό τους χώρο μέσα στην πόλη, που σήμερα δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα οι ποδηλάτες να διατρέχουν κίνδυνο όταν κινούνται σε κεντρικές οδικές αρτηρίες δίπλα σε αυτοκίνητα και βαρέα οχήματα.

Τα τμήματα του δικτύου, που εντάσσονται στην περιοχή παρέμβασης και περιλαμβάνονται στη μελέτη, είναι τα εξής: Ρήγα Φεραίου (από Κασσαβέτη έως Ιωλκού), Κασσαβέτη (από Ρ. Φεραίου έως Δημητριάδος), Μεταμορφώσεως (από 28ης Οκτωβρίου έως Ρ. Φεραίου), Βασσάνη (από Ρ. Φεραίου έως Παπαδιαμάντη), Μικρασιατών (από Ζάχου έως Βασσάνη), Παπαδιαμάντη (από Λαμπράκη έως Ζάχου), Ζάχου (από Παπαδιαμάντη έως 2ας Νοεμβρίου), Φιλαδελφείας (από Καραμπατζάκη έως Μαιάνδρου), Μαιάνδρου (από Φιλαδελφείας έως Ικάρων), Ικάρων (από Μαιάνδρου έως Εθν. Αγώνων), παράπλευρη οδός Πάρκου Ν. Ιωνίας (Εθν. Αγώνων έως Δοξοπούλου), Εθνικών Αγώνων (από Ικάρων έως Βενιζέλου), Βενιζέλου (από Εθν. Αγώνων έως Καραμπατζάκη).

Ξεκινούν και οι σταθμοί ποδηλάτων

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι σταθμοί ποδηλάτων. Ο εργολάβος πρόκειται να προχωρήσει στην εγκατάσταση ηλεκτρικών υποδομών για τη λειτουργία των σταθμών στα εξής σημεία:

Δημαρχείο, Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης (Info), Παραλία (Συμβολή των οδών Ιάσονος και Φιλελλήνων), Παραλία (Συμβολή των οδών Αντωνοπούλου και Αργοναυτών), Περιοχή ΟΣΕ – ΙΚΑ (Συμβολή των οδών Κουντουριώτου– Αλ. Παπαδιαμάντη), Πλατεία Ελευθερίας, Περιοχή Αγ. Νικολάου (Συμβολή των οδών Γκλαβάνη – Ερμού), Πάρκο Αγ. Κωνσταντίνου, Πρώην Δημαρχείο Νέας Ιωνίας – Mαιάνδρου – Ειρήνης, Περιοχή Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου (Συμβολή των οδών Πλαστήρα και Αθανασάκη).

Μέσω των σταθμών, οι δημότες θα έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται ποδήλατα για τις μετακινήσεις τους στο κέντρο της πόλης. Συνολικά ο Δήμος Βόλου θα διαθέτει 137 ποδήλατα εφοδιασμένα με σύστημα εντοπισμού μέσω GPS. Από αυτά τα 92 θα είναι συμβατικά ποδήλατα, που θα κλειδώνονται με ηλεκτρονικές κλειδαριές σε σταθμούς βάσης και επιπλέον 42 ηλεκτρικά, προσφέροντας τη δυνατότητα χρήσης του συστήματος από άτομα μεγαλύτερων ηλικιών με την ηλεκτρική υποβοήθηση που διαθέτουν.

Επιπλέον, σε επιλεγμένους κεντρικούς σταθμούς της πόλης θα διατίθενται τρία ειδικά διαμορφωμένα ηλεκτρικά ποδήλατα για ΑμεΑ και τους συνοδούς τους, ώστε να δίνεται η δυνατότητα ίσων ευκαιριών στα άτομα με κινητικά προβλήματα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου