ΤΟΠΙΚΑ

Πράσινη «ασπίδα» στην κρίση

πράσινη-ασπίδα-στην-κρίση-889323

Να ανάψουν το πράσινο φως η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να γίνει πράξη η απόφαση για επιδότηση των επιχειρήσεων τουρισμού για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, περιμένουν οι επαγγελματίες του κλάδου.

Με αφορμή τη χθεσινή παγκόσμια ημέρα τουρισμού στα μηνύματά τους η Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων & Ξενώνων νομού Μαγνησίας εστιάζουν στην ανάγκη ενίσχυσης του κλάδου, επισημαίνοντας την τεράστια και διαχρονική συνεισφορά του τουριστικού τομέα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι σε τοπικό επίπεδο κατόρθωσε να ανακάμψει και με δεδομένο ότι η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις επιβάλλουν ένα πιο βιώσιμο μοντέλο, τάσσονται υπέρ της αναπροσαρμογής του τουρισμού της επόμενης μέρας.

«To παγκόσμιο μήνυμα είναι «Rethink Tourism», μια πρόσκληση να επανεξετάσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι τον τουρισμό, ώστε να υπάρχει και βιωσιμότητα και ανάπτυξη. Όλοι σε συνεργασία οι φορείς, οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι είμαστε και πρέπει να είμαστε μια αλυσίδα ισχυρή για να σχεδιάσουμε από κοινού τον ορίζοντα και κυρίως την προοπτική. Η υγειονομική κρίση έφερε στο φως νέες προκλήσεις και προτεραιότητες, σκοπέλους που ξεπερνάμε βήμα – βήμα, μέρα-μέρα, με απώτερο όμως στόχο ένα νέο τουριστικό μοντέλο, βιώσιμο όλο τον χρόνο», σημειώνει προς αυτή την κατεύθυνση η Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας.

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων & Ξενώνων τονίζει ότι «πρέπει να μας προβληματίσει η βιωσιμότητα των προορισμών στην Ελλάδα και η ανάγκη για τη σύνταξη ενός ρεαλιστικού σχεδίου και υλοποίησης μιας σειράς ενεργειών» και προτείνει ουσιαστική οικονομική στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων , εκπαιδευτική τουριστική πολιτική, ανάδειξη νέων μορφών τουρισμού και υποστήριξη θεματικών μορφών τουριστικής ανάπτυξης, ενεργειακή αυτονομία κ.λπ.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προσπάθησε από την πρώτη στιγμή, με χρηματοδοτικά εργαλεία, να στηρίξει τις τουριστικές επιχειρήσεις και να προωθήσει τους προορισμούς της Θεσσαλίας αναδιαμορφώνοντας συνεχώς το πλάνο της, σχετικά με τη στόχευση δυνητικών αγορών. Σήμερα κοιτάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον του τουρισμού στη Θεσσαλία. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ημέρα τουρισμού είναι κάθε μέρα, γιατί καθημερινά οργανώνουμε, σχεδιάζουμε, υλοποιούμε στοχευμένες δράσεις προβολής των προορισμών», επισημαίνει εξάλλου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός.

Εκ μέρους του δήμου Βόλου η αρμόδια αντιδήμαρχος Γεωργία Μποντού-Τοκαλή επισημαίνει στο μήνυμά της, μεταξύ άλλων: «Ο Δήμος Βόλου έχει ως μια από τις βασικές του προτεραιότητες την ανάδειξη του προορισμού μας, με έμφαση στην ενίσχυση του βιωματικού τουρισμού ή τουρισμό εμπειριών (city-break, γαστρονομία, ποδηλασία, πολιτισμός, πεζοπορία στα μονοπάτια, ιστιοπλοΐα και πολλά ακόμη) δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να αναδειχθούν οι ειδικές μορφές τουρισμού ως ένα προϊόν με μεγάλη προστιθέμενη αξία για την περιοχή μας. Ταυτόχρονα βέβαια με τις δράσεις προώθησης του προορισμού μας είναι πάρα πολύ σημαντικό να στοχεύουμε στη βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας του επισκέπτη, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της παραμονής του, προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες με το βλέμμα πάντα στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και με σεβασμό στο περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.

Η συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία και στην κοινωνία του προορισμού Βόλος-Πήλιο είναι μεγάλη, καθώς ο τουρισμός, ακόμη και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, αποτελεί μοχλό για βιώσιμη ανάπτυξη κι ευημερία, καθώς πέρα από τη διαμονή και τα τουριστικά γραφεία συνδέεται άμεσα με πολλούς κλάδους όπως οι μεταφορές, η εστίαση, η ψυχαγωγία, οι επιχειρήσεις τοπικών προϊόντων, τα μουσεία και πλήθος άλλων. Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τι πετύχαμε, αλλά κυρίως να προβληματιστούμε για την επόμενη μέρα.

Και φυσικά στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2022 βρίσκονται όλοι όσοι εργάζονται και ζουν γύρω από το τουριστικό προϊόν, καθώς γιορτάζει η οικονομία της φιλοξενίας. Οι καθημερινές μικρές νίκες που πετυχαίνουμε όλοι μαζί οι εκατοντάδες επαγγελματίες, φορείς κι εργαζόμενοι στο κλάδο του τουρισμού, δίνουν τα εύσημα σε όλους όσους, παρά τις δυσκολίες, διαφυλάττουν την αξία του προορισμού Βόλος-Πήλιο και κρατούν το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας ανταγωνιστικό σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους του τουρισμού του προορισμού μας για τη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλουν και να ευχηθώ χρόνια πολλά στον ευρύτατο αυτό κλάδο της φιλοξενίας που έχει την ευθύνη να διαφυλάττει ταυτόχρονα την παράδοση, τη γαστρονομία και το περιβάλλον μας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου