ΤΟΠΙΚΑ

Χέρι – χέρι τουρισμός και απασχόληση το τελευταίο 8μηνο, σύμφωνα με το «Εργάνη»

χέρι-χέρι-τουρισμός-και-απασχόληση-τ-889619

Η μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα ενισχύθηκε σημαντικά το πρώτο οκτάμηνο του 2022 από τον τουρισμό, την εστίαση και τη μεταποίηση. Είναι οι τρεις βασικότεροι κλάδοι που στήριξαν τη μισθωτή εργασία και δημιούργησαν νέες θέσεις απασχόλησης στη Μαγνησία, σύμφωνα με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», του Υπουργείου Εργασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του μηνός Αυγούστου, οι αναγγελίες πρόσληψης στην ηπειρωτική Μαγνησία ανήλθαν σε 2.811 ενώ οι αποχωρήσεις σε 3.274. Από τις 3.274 συνολικά αποχωρήσεις, οι 1.513 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις , οι 481 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και οι 1.300 από λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Αντίστοιχα στις Σποράδες οι προσλήψεις τον προηγούμενο μήνα ανήλθαν σε 626 ενώ οι αποχωρήσεις σε 935. Από τις 935 συνολικά αποχωρήσεις, οι 421 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις , οι 269 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και οι 245 από λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Αύγουστος 2022, οι αναγγελίες προσλήψεων στην ηπειρωτική Μαγνησία ανήλθαν στις 23.795 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 23.870.

Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου οκταμήνου του έτους 2022 κατέγραψε μία απώλεια 75 θέσεων εργασίας στην ηπειρωτική Μαγνησία, διότι στα νησιά των Σποράδων το πρόσημο ήταν ιδιαίτερα θετικό, καθώς οι προσλήψεις συνολικά ανήλθαν στις 8.584 και οι αποχωρήσεις και καταγγελίες συμβάσεων σε 2.982.

Επιμήκυνση ταμείου ανεργίας ζητούν οι εποχικοί

Με τη λήξη των συμβάσεων οι εποχικοί εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση, που είναι οι κύριοι «αιμοδότες» στον τομέα της απασχόλησης τοπικά, εκατοντάδες υπάλληλοι θα οδηγηθούν στο ταμείο ανεργίας.

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό θέτει ήδη θέμα επιμήκυνσης του ταμείου ανεργίας, ζητώντας παράλληλα και επιπλέον μέτρα ενίσχυσης.

«Ερχεται δύσκολος χειμώνας χωρίς καμία στήριξη στους εποχικά εργαζόμενους. Ήταν 12 Μαΐου 2022 όταν στην τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη και την ΓΣΒΕΕ για να κηρυχτεί η ΣΣΕ του Επισιτισμού ως γενικώς υποχρεωτική, θέσαμε στον Υπουργό Εργασίας το αίτημα μας για την χρονική επιμήκυνση του επιδόματος ανεργίας στα προ μνημονίων επίπεδα.

Είχαμε τότε την διαβεβαίωση από τον Υπουργό πως θα το συζητούσαμε σε επόμενη μας συνάντηση. Εκ τότε επανήλθαμε στο αίτημα μας με επιστολή που στείλαμε στον Υπουργό Εργασίας στις 7 Ιουλίου του 2022 και για την οποία δεν έχουμε καμία απάντηση. Αλήθεια, δεν βγήκαμε από τα μνημόνια και την αυστηρή επιτήρηση; Γιατί ισχύει ακόμα ο μνημονιακός νόμος του 2013 και η λύση που είχε δώσει ο τότε υφυπουργός Εργασίας κ. Κεγκέρογλου επαναφέροντας το ταμείο τότε στους 3 μήνες; Μετά θα αναρωτιέστε γιατί του χρόνου το καλοκαίρι δεν θα υπάρχει προσωπικό; Δώστε λύση τώρα. Επιμήκυνση του ταμείου ανεργίας στους εποχικούς» καταλήγει η ανακοίνωση της ομοσπονδίας με την οποία θέτει το υπουργείο προ των ευθυνών του.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου