ΤΟΠΙΚΑ

Ενεργειακός «κλοιός» για τις δημοτικές πισίνες ~ Σε αναμμένα κάρβουνα… ο Δήμος Βόλου

ενεργειακός-κλοιός-για-τις-δημοτικ-862412

Εκτοξεύθηκε το κόστος λειτουργίας, στράγγιξαν τα ταμεία – Προβληματισμός για τα κολυμβητήρια σε Βόλο και Νέα Ιωνία, όπου αθλούνται πάνω από 1.500 παιδιά

Φωτοβολταϊκά συστήματα, ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων, κολυμβητηρίων και σχολικών μονάδων, μείωση του φωτισμού σε πάρκα και πλατείες, είναι ορισμένες μόνο από τις δράσεις που άρχισαν να καταστρώνουν δήμοι σε όλη τη χώρα, σε μία προσπάθεια να μειώσουν το κόστος της ενέργειας που έχει ήδη «τινάξει» στον αέρα τα δημοτικά ταμεία. Όμως, η αβεβαιότητα που δημιουργεί η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους σε συγκεκριμένες υποδομές, αποτελεί ήδη μία μεγάλη «σπαζοκεφαλιά» στην οποία αναζητείται λύση.

Στον δήμο Βόλου τις τελευταίες εβδομάδες οι αρμόδιοι βρίσκονται σε «αναμμένα κάρβουνα». Η λειτουργία αθλητικών υποδομών και ειδικότερα εκείνων που θεωρούνται ενεργοβόρες, όπως τα κολυμβητήρια, έχει μπει στο μικροσκόπιο, καθώς το κόστος εξαιτίας των υπέρογκων αυξήσεων στην ενέργεια έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Στη δικαιοδοσία του ΔΟΕΠΑΠΔΗΠΕΘΕ βρίσκονται τα δύο μεγάλα κολυμβητήρια σε Βόλο και Νέα Ιωνία, με πέντε πισίνες, η μία εκ των οποίων είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα με δέκα διαδρομές στο Κολυμβητήριο «Ιωάννης Αντωνόπουλος» στο ΕΑΚ Βόλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε ο πρόεδρος του Οργανισμού Γιώργος Βλιώρας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ το ενεργειακό κόστος λειτουργίας των δύο Κολυμβητηρίων μέχρι τον περασμένο Ιούλιο ανήλθε σε 1,1 εκατ. ευρώ, όταν για όλο το 2021 προσέγγισε το ποσό των 420.000 ευρώ. Ουσιαστικά το κόστος έχει τετραπλασιαστεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση της δαπάνης, δίχως όμως να έχουν αυξηθεί τα έσοδα.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν ήδη έναν μεγάλο πονοκέφαλο για τον δήμο, τονίζει ο κ. Βλιώρας, υπογραμμίζοντας ότι η δημοτική αρχή με επικεφαλής τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο εξετάζουν διάφορες λύσεις, προκειμένου να μη διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία των συγκεκριμένων δομών, προϋπόθεση όμως είναι να εξασφαλιστούν και τα ανάλογα κονδύλια, ώστε μπορεί ο ΔΟΕΠΑΠΔΗΠΕΘΕ να ανταποκριθεί στους φουσκωμένους λογαριασμούς.

«Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να βρεθεί μία λύση, όμως, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, όχι μόνο στον δήμο μας, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Ακόμη και στο εξωτερικό όπως ενημερωνόμαστε όλες οι χώρες αναγκάζονται να λάβουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιφυλάξεις για τη λύση της κουβέρτας…

Ανθρωποι του υγρού στίβου που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι τον χειμώνα και αν θα παραμείνουν ανοιχτές οι δημοτικές πισίνες, ενημέρωσαν τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το ισοθερμικό κάλυμμα (κουβέρτα) που επιλέγεται σε πολλές περιπτώσεις, παρέχοντας εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι ειδικές κουβέρτες στις πισίνες βοηθούν να διατηρείται η θερμοκρασία και να μην χρειάζεται να ανάβουν οι καυστήρες που ζεσταίνουν το νερό.

Ερωτηθείς ο κ. Βλιώρας υπογράμμισε ότι στο δημοτικό κολυμβητήριο στη Νέα Ιωνία υπάρχει τέτοια «κουβέρτα», για την οποία υπάρχει η σκέψη να μεταφερθεί για να χρησιμοποιηθεί στην ανοιχτή πισίνα του Κολυμβητηρίου στον Βόλο, καθώς οι δημοτικές πισίνες στη Νέα Ιωνία είναι κλειστές. Ωστόσο, ο πρόεδρος του δημοτικού οργανισμού εκφράζει επιφυλάξεις για την αποδοτικότητα ενός τέτοιου μέτρου. «Υπάρχει μία σχετική εξοικονόμηση ενέργειας, όμως, μην φανταστείτε ότι η μείωση είναι μεγάλη», είπε, αναγνωρίζοντας βέβαια ότι πρόκειται για ένα μέτρο που αναβαθμίζει ενεργειακά ένα κολυμβητήριο.

Τέλος, αναφορικά, με τις υπόλοιπες αθλητικές υποδομές, ήτοι τα κλειστά γυμναστήρια τα οποία λειτουργούν σε Βόλο, Νέα Ιωνία και περιφερειακούς δήμους, επίσης το ενεργειακό κόστος έχει αυξηθεί κατά 40%. Πάντως σύμφωνα με τον κ. Βλιώρα δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με τα κολυμβητήρια που είναι τα πλέον ενεργοβόρα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου