ΤΟΠΙΚΑ

«Πέφτει… πείνα στην εστίαση»

πέφτει-πείνα-στην-εστίαση-205267

«Πέφτει… πείνα» δηλώνει κατηγορηματικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ, Αναψυκτηρίων Μαγνησίας, Στέφανος Στεφάνου για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της εστίασης, με τη συμπλήρωση δύο εβδομάδων ισχύος των νέων μέτρων. Τα μέτρα, που αφορούν σε απαγόρευση της μουσικής και κλείσιμο των καταστημάτων μετά τις 12 τα μεσάνυκτα, παρατείνονται για μία ακόμη εβδομάδα, βυθίζοντας στην απόγνωση τους επαγγελματίες που βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, μετά την απώλεια του εορταστικού τριημέρου της Πρωτοχρονιάς και στη συνέχεια των Φώτων, εξαιτίας των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, η κίνηση στα καταστήματα είναι στο ναδίρ.

«Το 50% των επιχειρήσεων που ανοίγουν αργά το βράδυ και η λειτουργία τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη μουσική είναι κλειστά. Για το υπόλοιπο 50% που λειτουργεί έως τα μεσάνυκτα και χωρίς μουσική, η κίνηση έχει μειωθεί δραματικά», αναφέρει. Όπως επισημαίνει, ακόμη και στο κέντρο του Βόλου, τα καταστήματα είναι άδεια τις καθημερινές. «Λίγο τα μέτρα, λίγο οι καιρικές συνθήκες, τις τελευταίες ημέρες, στα μαγαζιά περισσότεροι είναι οι υπάλληλοι παρά οι πελάτες», σημειώνει.

Η μείωση των τζίρων αγγίζει κατά μέσο όρο το 70% με 80%. «Κίνηση και αυτή περιορισμένη υπάρχει μόνο την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο. Ετσι όμως δεν επιβιώνουν οι επιχειρήσεις», λέει.

Όπως εξηγεί την ίδια ώρα που οι τζίροι πιάνουν… πάτο, τα έξοδα φθάνουν στο ταβάνι. «Οι τιμές στα αναλώσιμα έχουν αυξηθεί, το ρεύμα και το φυσικό αέριο καίει τα ταμεία των επιχειρήσεων. Τα έξοδα έχουν ξεφύγει μέσα στον Ιανουάριο και δεν είναι πλέον αντιμετωπίσιμα. Εχουμε καταστραφεί μετά τις γιορτές», διαμαρτύρεται ο κ. Στεφάνου.

Ο κλάδος ζητά την άμεση άρση των μέτρων προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να λειτουργήσουν και ταυτόχρονα μέτρα ενίσχυσης. «Η Κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει κανένα μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων που καταστρέφονται. Ακόμη και για τη μουσική, δυνατότητα να μπουν εργαζόμενοι σε αναστολή, δόθηκε μόνο στο 30% των επιχειρήσεων εστίασης. Το 70% των ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) είναι εκτός αναστολής, μέτρο που για τους περισσότερους καταντά κοροϊδία», υπογραμμίζει.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου