ΤΟΠΙΚΑ

Σε κλοιό ανησυχίας οι ξενοδόχοι

σε-κλοιό-ανησυχίας-οι-ξενοδόχοι-289483

Σε κλοιό ανησυχίας και προβληματισμού οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας λόγω της πανδημίας και της αύξησης των λειτουργικών εξόδων, παρά την σταδιακή ανάσα της θερινής περιόδου. Αυξητική πορεία ακολούθησαν οι τζίροι το δίμηνο Αύγουστος – Σεπτέμβριος έναντι του 2020, με τους ξενοδόχους και τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων να εμφανίζονται, στο μεταξύ, προβληματισμένοι λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και της νέας μετάλλαξης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε η ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών τον Αύγουστο του 2020 ανήλθε στη χερσαία Μαγνησία σε 2.100.855 ευρώ, με το Σεπτέμβριο του 2020 οι τζίροι να ανέρχονται σε 997.814 ευρώ. Τον Αύγουστο του 2021 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 3.268.200 ευρώ και τον Σεπτέμβριο του 2021 σε 1.603.869 ευρώ, με την αύξηση του φετινού Αυγούστου έναντι του 2020 στο 55,6% και την ποσοστιαία αύξηση του Σεπτεμβρίου του 2021 έναντι του 2020 να αγγίζει το 60,7%.

Εντυπωσιακή αύξηση σημειώθηκε, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, και στους τζίρους των καταλυμάτων στις Σποράδες, το αντίστοιχο διάστημα. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2020 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 4.646.595 ευρώ και ο Σεπτέμβριος του 2020 σε 2.382.160 ευρώ. Οι τζίροι του φετινού Αυγούστου άγγιξαν τα 10.984.794 ευρώ και του Σεπτεμβρίου τα 5.643.407 ευρώ. Η ποσοστιαία αύξηση του φετινού, έναντι του περσινού Αυγούστου υπολογίζεται σε 136,4% και του Σεπτεμβρίου του 2021 έναντι του 2020 άγγιξε το 136,9%.

Εντυπωσιακά τα ποσοστά αύξησης στους τζίρους των καταλυμάτων το δίμηνο Αύγουστος – Σεπτέμβριος, με τους επαγγελματίες του κλάδου να επισημαίνουν, ωστόσο, στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «δεν είδαμε αύξηση στα ταμεία μας, λόγω της μεγάλης αύξησης στο λειτουργικό κόστος».

Στα νησιά

«Αγγίξαμε το 75% του 2019 . Ηταν αυξημένοι οι τζίροι στις επιχειρήσεις, αλλά ήταν αυξημένα και τα λειτουργικά κόστη λόγω πρωτοκόλλων. Εκτιμώ, ωστόσο, ότι θα είναι καλύτερη η εικόνα το 2022» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αρης Δερβένης.

«Αυξήθηκαν τα λειτουργικά κόστη και τα πρωτόκολλα στα ξενοδοχεία και όλα αυτά επιβαρύνουν το τελικό αποτέλεσμα» τονίζει ο κ. Δερβένης.

Κληθείς να καταθέσει την άποψή του για τη νέα σεζόν, επισημαίνει ότι «είμαστε αισιόδοξοι, αλλά πρέπει να παραμείνουμε και ανταγωνιστικοί, ταυτόχρονα, και να μπορέσουμε να τα κρατήσουμε χαμηλά τα αυξημένα λειτουργικά κόστη. Προσπαθούμε να μην μετακυλήσει στον πελάτη η αύξηση στο λειτουργικό κόστος, διότι πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί».

Στη Μαγνησία

«Είναι γεγονός ότι είχαμε τεράστια ανάκαμψη τον Αύγουστο του 2021 έναντι του 2020 και τον Σεπτέμβριο του 2021. Τον Οκτώβριο καταφέραμε να φτάσουμε κοντά στα νούμερα του 2019, ο Νοέμβριος όμως δείχνει ότι έχουμε πάλι κάμψη σε σχέση με το 2019» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γρηγόρης Κοντορίζος.

Εκφράζοντας τον προβληματισμό που, ο κ. Κοντορίζος τονίζει ότι «ενώ τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο καταφέραμε να αγγίξουν πολλές εταιρίες τα νούμερα του 2019 και ορισμένες να τα ξεπεράσουν, ο πληθωρισμός επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη, με την αύξηση τιμών σε καύσιμα, ρεύμα και σε κύρια αγαθά, που τα χρειαζόμαστε τα ξενοδοχεία για τα επισιτιστικά μας τμήματα. Αυτό μας πάει πάρα πολύ πίσω. Είδαμε αυξήσεις στα ταμεία μας, δεν είδαμε, όμως, αυξήσεις στην τσέπη μας. Ελπίζουμε να μην διαψεύσει τις προσδοκίες μας ο Δεκέμβριος».

Στα καταλύματα

Την πεποίθηση ότι πολλοί ιδιοκτήτες καταλυμάτων είδαν αύξηση στα ταμεία τους, καταθέτει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Μαγνησίας Θανάσης Σπύρου.

Αισιόδοξη η άποψη που μεταφέρει, ενώ εκτιμά ταυτόχρονα, ότι ο εμβολιασμός είναι καθοριστικής σημασίας εφόδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επιστροφή στην καθημερινότητα.

«Η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνει την συνολική εικόνα, καθώς πολλοί συνάδελφοι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, μου ανέφεραν ότι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος ήταν καλύτερος από το 2019. Διαπιστώνουμε, ωστόσο, ότι ενώ γίνονται κρατήσεις για τις γιορτές, δεν δίνουν ακόμη προκαταβολές οι ενδιαφερόμενοι, διότι σκέπτονται, προφανώς, το ενδεχόμενο ενός lock down, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση με τα κρούσματα» αναφέρει ο κ. Σπύρου και προσθέτει ότι «η εορταστική κίνηση θα εξαρτηθεί άμεσα από την πορεία της πανδημίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου