ΤΟΠΙΚΑ

Κατάργηση τριών νηπιαγωγείων στον Δήμο Βόλου ελλείψει μαθητών

κατάργηση-τριών-νηπιαγωγείων-στον-δ-291128

Τα λουκέτα στις αυλόπορτες στην έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς, παραμένουν κλειδωμένα ελλείψει μαθητών

Σε τρία νηπιαγωγεία του Δήμου Βόλου, τα τελευταία τέσσερα τουλάχιστον χρόνια δεν έχουν ακουστεί παιδικές φωνές. Τα προαύλια μένουν άδεια και τα κτήρια ερημώνουν. Τα λουκέτα στις αυλόπορτες στην έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς, παραμένουν κλειδωμένα ελλείψει μαθητών.

Είναι το αποτέλεσμα της υπογεννητικότητας που τα τελευταία χρόνια είναι ορατό στον χώρο της εκπαίδευσης στη Μαγνησία. Οι αριθμοί είναι χαρακτηριστικοί του προβλήματος. Το 2019 εγγράφηκαν 1.674 μαθητές στην πρώτη δημοτικού, το 2020 εγγράφηκαν 1.580 μαθητές και για τη σχολική χρονιά 2021-2022, τα πρωτάκια ανέρχονται σε 1.491 στη Μαγνησία.

Η παντελής έλλειψη μαθητών σε ορισμένες σχολικές μονάδες της Μαγνησίας, απασχόλησε πρόσφατα τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, κατά τη σύνταξη της πρότασής της για τις ιδρύσεις, καταργήσεις, υποβιβασμούς σχολικών μονάδων στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο προτείνεται η κατάργηση τριών νηπιαγωγείων ελλείψει μαθητών τα τελευταία τέσσερα τουλάχιστον χρόνια. Πρόκειται για σχολικές μονάδες που τελούν σε αναστολή και παρά τα περιθώρια που δόθηκαν πέραν της τριετίας που προβλέπει ο νόμος, δεν προσέλκυσαν ούτε έναν μαθητή.

Με εισήγηση της Δ.Π.Ε. Μαγνησίας προτείνεται η κατάργηση του 3ου Νηπιαγωγείου Αρτέμιδος- Αγίου Βλασίου, καθώς βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας τα τελευταία οκτώ χρόνια, η κατάργηση του 4ου Νηπιαγωγείου Αρτέμιδος- Αγίου Λαυρεντίου, καθώς βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια και η κατάργηση του Νηπιαγωγείου Μικροθηβών, το οποίο βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η πρόταση της διεύθυνσης εξετάσεις στην Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Βόλου, που ενέκρινε την κατάργηση των τριών νηπιαγωγείων, δεδομένου ότι βάσει της νομοθεσίας δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό. Ωστόσο, στην απόφαση της επιτροπής ρητώς αναφέρεται ότι «αν υπάρξουν μαθητές για αυτές τις δομές θα πρέπει να ιδρυθούν ξανά με την ίδια διαδικασία και να επιστρέψουν οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους».

Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε και η συγχώνευση του 1ου διθέσιου και του 20ου τετραθέσιου νηπιαγωγείων Βόλου, διότι οι δυο σχολικές μονάδες λειτουργούν ήδη στο ίδιο σχολικό συγκρότημα και διαθέτουν μεγάλο αριθμό μαθητών – νηπίων, άρα «υφίσταται η κατάλληλη στέγαση στις ίδιες σχολικές εγκαταστάσεις». Το ενιαίο σχολείο θα ονομάζεται 1ο Νηπιαγωγείο Βόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου