ΤΟΠΙΚΑ

Αντίστροφη μέτρηση για πανελλαδικές

αντίστροφη-μέτρηση-για-πανελλαδικές-581917

Εως Παρασκευή 29 Μαρτίου οι τελειόφοιτοι θα πρέπει να έχουν δηλώσει αν θα λάβουν μέρος και με ποια ομάδα προσανατολισμού

Ξεκίνησε από χθες με την παραλαβή της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας η αντίστροφη μέτρηση ενόψει πανελλαδικών εξετάσεων. Η ημερομηνία διεξαγωγής των πανελλαδικών δεν έχει ανακοινωθεί, εκτιμάται όμως ότι οι υποψήφιοι θα εξεταστούν το πιθανότερο μέσα στον Ιούνιο και εφόσον ολοκληρωθούν όπως και πέρυσι οι ενδοσχολικές εξετάσεις. Παράγοντας που θα επηρεάσει την ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων θα είναι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Από χθες από τη 1:30 το μεσημέρι και μετά, οπότε και άνοιξε η πλατφόρμα, οι τελειόφοιτοι μαθητές των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων καλούνται να συμπληρώσουν ειδικό έντυπο, στο οποίο θα δηλώνουν αν θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές, με ποια ομάδα προσανατολισμού, αν θα δώσουν ειδικά μαθήματα και αν θα είναι υποψήφιοι σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, Σχολές του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής ή σε ΤΕΦΑΑ.

Σημειώνεται ότι οι μαθητές μπορούν να δηλώσουν υποψήφιοι είτε της ομάδας προσανατολισμού ανθρωπιστικών επιστημών, είτε θετικών επιστημών, είτε οικονομίας και πληροφορικής.

Η προθεσμία άρχισε να «τρέχει» από χθες και η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 29 Μαρτίου. Αν εξαιρεθεί η χθεσινή ημέρα, η αυριανή Παρασκευή 22 Μαρτίου, οπότε και στα σχολεία θα γίνουν γιορτές ενόψει της 25ης Μαρτίου και η αργία της εθνικής επετείου την ερχόμενη Δευτέρα, απομένει «καθαρός» χρόνος μόλις έξι ημερών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Τα στοιχεία θα αποσταλούν στο Υπουργείο Παιδείας και αφού καταχωρηθούν θα επιστρέψουν στη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας για τον τελικό έλεγχο.

Βάσει του αριθμού των υποψηφίων (τελειόφοιτοι και απόφοιτοι) θα καθοριστεί και ο αριθμός των εξεταστικών κέντρων, που θα λειτουργήσουν στον νομό. Πέρυσι είχαν λειτουργήσει συνολικά 23 εξεταστικά κέντρα, εκ των οποίων δύο για τα ΕΠΑΛ για σύνολο 1.783 υποψηφίων.

Ο αγώνας δρόμου της προετοιμασίας των πανελλαδικών θα συνεχιστεί με τον ορισμό των λυκειακών επιτροπών και τον καθορισμό των επιτηρητών. Αγωνία για τις αλλαγές στο μηχανογραφικό Ηδη από χθες το τηλεφωνικό κέντρο της Δ.Δ.Ε. έχει «σπάσει» από απανωτές κλήσεις γονέων υποψηφίων, που αναζητούν πληροφορίες για τα νέα μηχανογραφικά δελτία.

Οι απορροφήσεις των ΤΕΙ από ΑΕΙ έχουν επιφέρει αλλαγές στην κατάσταση των μηχανογραφικών και υποψήφιοι, που στόχευαν σε συγκεκριμένες σχολές της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, βρίσκονται σε σύγχυση.

Αντιδράσεις καταγράφονται από γονείς και για το νέο σύστημα εισαγωγής, που θα ισχύσει σε μουσικά τμήματα των Πανεπιστημίων Ιονίου, Μακεδονίας και Ιωαννίνων. Οι υποψήφιοι αυτών των τμημάτων θα εξεταστούν μόνο σε τρία μαθήματα, μουσική εκτέλεση και ερμηνεία, μουσική αντίληψη και γνώση και Νεοελληνική Γλώσσα αν πρόκειται για μαθητές των Γενικών Λυκείων και Νέα Ελληνικά αν πρόκειται για μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων.

Από τη Μαγνησία 23 μαθητές δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται, εκ των οποίων οι 9 για την κατηγορία λόγια δυτική μουσική, επιπλέον 9 για την κατηγορία τζαζ και σύγχρονη μουσική και 5 για την κατηγορία βυζαντινή, παραδοσιακή, λαϊκή.

Ωστόσο, γονείς αντιδρούν για τον τρόπο εισαγωγής που ανακοινώθηκε τρεις μήνες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις, υποστηρίζοντας ότι «για τα συγκεκριμένα μαθήματα δεν αναφέρεται ούτε συγκεκριμένη ύλη, ούτε υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο». «Τα βιβλία των συγκεκριμένων μαθημάτων απαιτούν ακόμη και για μία απλή ανάγνωση κάποιες εβδομάδες. Πού θα βρουν οι υποψήφιοι τον χρόνο να διαβάσουν εντελώς νέα αντικείμενα, την ώρα που προετοιμάζονται με επαναλήψεις της διδακτέας ύλης για τις πανελλαδικές εξετάσεις; Με τον τρόπο αυτόν διαφυλάσσεται το αδιατάρακτο των εξετάσεων και η ηρεμία των μαθητών;», αναφέρει γονέας υποψηφίου πανελληνίων σε τμήμα μουσικών σπουδών.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου