ΤΟΠΙΚΑ

Ο φύλακας των Χριστουγέννων στον Βόλο

ο-φύλακας-των-χριστουγέννων-στον-βόλο-686155

Το… ξημερώνει στον Αγιο Νικόλαο για τη φύλαξη της «ζωντανής» φάτνης και του εορταστικού διάκοσμου του Δήμου Βόλου

Θα μπορούσε να αποκαλείται και ο… φύλακας των Χριστουγέννων στον Βόλο. Ο λόγος για τον Σωτήρη Παληκαρίδη, εργαζόμενο σε εταιρεία security που με την έναρξη της εορταστικής περιόδου στην πόλη, το ξενυχτά ή για την ακρίβεια… ξημερώνεται στον Αγιο Νικόλαο φροντίζοντας για τη φύλαξη τόσο της φάτνης με τα ζωντανά ζώα, ένα πόνι και προβατάκια που παραδοσιακά στήνεται στον προαύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού, όσο και του εορταστικού διάκοσμου, των χριστουγεννιάτικων φιγούρων που μπορεί να γίνουν στόχος από σύγχρονους… «καλικάντζαρους».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στις δέκα κάθε βράδυ από την έναρξη της εορταστικής περιόδου στον Δήμο Βόλου ο Σωτήρης Παληκαρίδης δίνει το «παρών» μέχρι τις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας στον χώρο του προαύλειου χώρου του Αγίου Νικολάου.

Δεν είναι ο μοναδικός φύλακας των Χριστουγέννων, όπως λέει. Φύλαξη από την ίδια εταιρεία που μίσθωσε ο Δήμος Βόλου για την περίοδο των γιορτών, υπάρχει τόσο στην παραλία, στη φωτισμένη Αργώ που βγήκε στη… στεριά για να αποτελέσει για μία ακόμη χρονιά το σύμβολο της πόλης και για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και στο Χωριό του Αη – Βασίλη στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Η φύλαξη κρίθηκε αναγκαία καθώς όπως εξηγεί ο κ. Παληκαρίδης προηγούμενες χρονιές είχαν διαπιστωθεί μικροπροβλήματα. «Εμπαιναν μέσα στη φάτνη, την είχαν χαλάσει κιόλας. Οσο η ώρα προχωρά, υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που υπό την επήρεια αλκοόλ δεν ξέρουν τι κάνουν ή και κακόβουλοι που θέλουν να προκαλέσουν ζημιές», διαπιστώνει ο φύλακας στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.

Φορώντας το κίτρινο φωσφοριζέ γιλέκο, περιφέρεται στην περιοχή του Αγίου Νικολάου κι όταν διαπιστώσει παρεκκλίνουσα συμπεριφορά, επεμβαίνει. «Ακόμη κάποιοι προσπαθούν να μπουν μέσα στη φάτνη. Τους απευθύνω συστάσεις και τους εξηγώ ότι δεν είναι σωστό για τα ζώα γιατί ξυπνάνε και τρομάζουν. Οι περισσότεροι συμμορφώνονται. Αν όμως η κατάσταση ξεφύγει, το πρώτο που θα κάνω είναι να ενημερώσω την Αστυνομία και τον Δήμο», εξηγεί.

Οι παρεκκλίνουσες όμως συμπεριφορές δεν είναι ο κανόνας. Οι περισσότεροι σταματούν να δουν τα ζωάκια, να φωτογραφηθούν μπροστά στις γιορτινές φιγούρες σε ώρες που η περιοχή του Αγίου Νικολάου είναι πιο ήσυχη. Και πολλοί δείχνουν ενδιαφέρον για τον φύλακα. «Με ρωτάνε αν προσέχουμε τα ζωάκια, μέχρι τι ώρα. Και δείχνουν ενδιαφέρον. Υπάρχουν βεβαίως κι εκείνοι που μου κάνουν παρατηρήσεις όπως γιατί πρέπει να είναι τα φώτα αναμμένα στη φάτνη ή ότι κρυώνουν τα ζώα», περιγράφει.

Ο Σωτήρης Παληκαρίδης είναι καθημερινά στο πόστο του ασχέτως με τις καιρικές συνθήκες. Το τσουχτερό κρύο των τελευταίων ημερών, ακόμη και το ψιλόβροχο, τον βρήκαν στην υπηρεσία της φύλαξης. «Το πιο δύσκολο είναι οι ώρες που δεν περνούν, που δεν έχεις κάτι να κάνεις. Αλλά έτσι είναι η φύση του επαγγέλματος», λέει ο «φύλακας των Χριστουγέννων» που θα συνεχίσει καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών να βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, ακόμη και τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οπότε και θα είναι τις βραδινές ώρες μακριά από τη σύζυγο και τα παιδιά του με αποστολή να κρατήσει… ζωντανό το «πνεύμα των Χριστουγέννων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου